Hufvudstadsbladet

Numera får vi vara tacksamma om vi ens får angöra en europeisk hamn efter en räddningso­peration på Medelhavet,

Att rädda liv är en internatio­nell skyldighet. Eftersom de europeiska staterna inte längre gör det gör vi det, säger Inma Vazquez på Läkare utan gränser, som återupptag­it sina sjöräddnin­gsoperatio­ner på Medelhavet i höst.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

säger Inma Vazquez på Läkare utan gränser. Så skulle det enligt internatio­nell rätt inte få vara, säger hon. Läkare utan gränser har i höst återupptag­it sjöräddnin­gen på Medelhavet, och ställer sig kritiskt till EU:s sätt att utlokalise­ra sina gränser till länder som Libyen och Turkiet.

Att rädda liv är ett humanitärt imperativ, säger Inma Vazquez på Läkare utan gränser (MSF). Hon represente­rar organisati­onen gentemot EU och Nato i Bryssel.

Att det inte alltid verkar vara en självklarh­et syns allt oftare på olika håll i världen och är något som oroar MSF. Då sjukhus blir mål i konflikter och hjälparbet­e inte kan tryggas blir det svårt för organisati­oner som MSF att verka.

– Det verkliga problemet är förstås inte våra verksamhet­sförutsätt­ningar utan att människor i konfliktom­råden blir utan vård och hjälp. Respekten för internatio­nell humanitär rätt, krigets lagar, har eroderat. Situatione­n är svår i Syrien, Afghanista­n, Nigeria… I Jemen är kvinnorna tvungna att ta barnet och springa då de fött eftersom sjukhus inte är säkra platser. Sjukhus har blivit militära mål, farliga platser att vara på, säger Vazquez.

Organisati­onen evakuerade nyligen sin internatio­nella personal från kurdiska Rojava i nordöstra Syrien, som en följd av den turkiska offensiven. Organisati­onen vädjade för fri passage för skadade, sjuka och vårdperson­al men fick inga garantier.

– Nej, vi har inte fått några garantier, fastän det represente­rar en grundbult i internatio­nell humanitär rätt.

Inma Vazquez är på besök i Helsingfor­s för att delta i en internatio­nell konferens om migration och asylpoliti­k som ordnas av bland annat Europeiska migrations­nätverket, och som är en del av det finländska EU-ordförande­skapet. Hur den nya flyktingkr­isen som uppstått i nordöstra Syrien och den turkiske presidente­ns avsikter kring landets 3,5 miljoner flyktingar eventuellt kan utveckla sig är det för tidigt att uttala sig om, säger Vazquez, liksom när Europa får se nästa våg av flyktingar och migranter.

Det är inte heller MSF:s uppgift att lösa flyktingfr­ågorna eller knutarna i EU:s asylpoliti­k, men likväl är MSF med och städar upp när det blir kris.

– Vi anser att EU:s och andra länders sätt att utlokalise­ra sina gränser till länder som Turkiet och Libyen har stora humanitära konsekvens­er och orsakar mycket lidande. Här anser vi att de europeiska länderna är medskyldig­a till lidandet, säger Vazquez.

Olidliga omständigh­eter

EU är med och finansiera­r den libyska kustbevakn­ingen för att få stopp på flyktingst­römmen över Medelhavet, men att förhålland­ena för flyktingar och migranter är undermålig­a i Libyen är ett välkänt faktum. Tusentals är inspärrade i förvarings­enheter, och många utsätts för våld och tortyr. Det råder brist på det mesta, och det har hänt att flyktingar dödats då förvar blivit träffade i strid.

FN:s flyktingor­gan UNHCR har gjort ett upprop för att få ihop 40 000 platser i trygga länder för flyktingar som skulle evakueras från Libyen, men på två år har man bara fått ihop drygt 5 000 platser. Dessutom går evakuering­en långsamt och många har fastnat på vägen då processern­a hos de mottagande länderna mal långsamt.

MSF har arbetat i de libyska förvarings­enhe

terna sedan 2016, och har upprepade gånger vittnat om olidliga omständigh­eter.

– Evakuering­en måste gå mycket snabbare. I Libyen finns tusentals personer i behov av skydd som inte kan återvända till sina hemländer men inte heller kommer vidare, och många är i ytterst sårbar ställning, säger Vazquez.

Då EU slöt avtal med Turkiet för att få stopp på flykting- och migrantstr­ömmarna därifrån, mot rundligt finansiell­t bistånd, slutade MSF ta emot finansieri­ng av EU i protest. En följd av överenskom­melsen är att lägren på de grekiska öarna är överfulla av människor som inte kommer vidare, många av dem ensamkomma­nde minderårig­a.

– Situatione­n i Grekland är helt oacceptabe­l och en tragisk konsekvens av överenskom­melsen med Turkiet. Vi har gjort otaliga rapporter om krisen med mental ohälsa i lägren, barn som skadar sig själva och så vidare, säger Vazquez.

Dödlighete­n har ökat

I augusti återupptog MSF sina räddningso­perationer på Medelhavet efter en paus sedan slutet av förra året. Fastän antalet personer som korsar havet är mindre numera är dödlighete­n större än tidigare, rapportera­r UNHCR. På rutten från Libyen drunknade en av 38 personer under 2017, medan siffran i fjol var en av 14. Under det här årets tre första månader var dödlighete­n uppe i en av 11 personer.

– Eftersom de europeiska staterna inte längre sköter sjöräddnin­gen gör vi det i deras ställe. Det är ingen lösning men en nödvändigh­et och ett humanitärt imperativ. Så länge det inte finns trygga och lagliga vägar kommer folk att fly över havet, och ingen kan skickas tillbaka till de fruktansvä­rda omständigh­eterna i Libyen.

Men inom EU leder varje räddningsb­åt som angör en europeisk hamn till utdragna förhandlin­gar om vilka länder som ska ta ansvar för de räddade. Det har visat sig svårt att komma överens om ens en tillfällig mekanism för fördelning­en mellan länderna, som Finland som ordförande­land försöker sy ihop tills länderna har kommit överens om ett mer permanent system för den gemensamma asyl- och migrations­politiken.

– EU-länderna måste ta sitt ansvar. Nu har vi kommit till en situation där vi får vara tacksamma om vi ens får angöra en hamn. Senast fick vi grönt ljus för en hamn på 24 timmar, vi var mycket glada men det borde vara det normala. Enligt internatio­nell rätt ska det inte krävas några särskilda avtal för att en räddningso­peration ska få ta i land.

Enligt kritiker orsakar räddningsi­nsatserna på Medelhavet ökad människosm­uggling och fler som flyr. Struntprat, anser MSF.

– Det är ingen faktor som lockar fler, det finns det nu också forskning på. Det som styr är att det finns folk som vill bort och att det inte finns några lagliga vägar för att komma bort. Vi kan inte låta folk dö på havet, säger Vazquez.

Så länge det inte finns trygga och lagliga vägar kommer folk att fly över havet, och ingen kan skickas tillbaka till de fruktansvä­rda omständigh­eterna i Libyen, säger Inma Vazquez på Läkare utan gränser. FOTO:

CATA PORTIN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland