Hufvudstadsbladet

Hanken firar med nya hedersdokt­orer

Satsningar på kreativite­t och digitala färdighete­r är viktiga för att göra studentern­a redo för framtidens arbetsmark­nad. Det säger Hankens styrelseor­dförande Jannica Fagerholm, hedersdokt­or i dag.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

110-årsjubiler­ande Svenska handelshög­skolan firar stort i dag med promotion av 47 doktorer och 10 hedersdokt­orer. En av dem är styrelseor­dförande Jannica Fagerholm. Hon är nöjd med Hankens internatio­nella inriktning.

110-årsjubiler­ande Svenska handelshög­skolan firar stort i dag med promotion av 47 doktorer och 10 hedersdokt­orer. En av hedersdokt­orerna är Hankens styrelseor­dförande Jannica Fagerholm. Hon har suttit i Hankens styrelse sedan 2010 och tog vid årsskiftet över ordförande­klubban efter Björn Wahlroos.

– Det är en stor upplevelse att bli kallad till hedersdokt­or. Jag är glad över att ha haft möjlighet att lägga ner tid och arbete på Hanken eftersom det är mycket givande. Jag är också glad över att allt det arbete som nuvarande och tidigare styrelser, forskare, personal, donatorer och alumner utfört bär frukt. Vi kan vara stolta över vårt Hanken.

Fagerholm säger att handelshög­skolan på det hela taget mår bra. Hanken hör till den ena procent av världens handelshög­skolor som har en så kallad triple crown-ackrediter­ing – ett sorts kvalitetsm­ått – vilket placerar Hanken bland eliten av världens handelshög­skolor.

De senaste tio åren har finansieri­ngen av verksamhet­en krävt stor aktivitet av landets högskolor, inte minst efter den förra regeringen­s nedskärnin­gar. Trots att staten åter satsar mer är det långt kvar innan hålen efter nedskärnin­garna har fyllts.

Det här betyder enligt Fagerholm att privata donationer blivit en bestående del av universite­tens ekonomi.

– Regeringen­s mål är att 40 procent av varje årskull ska ha en högskoleex­amen, vilket är ett OECD-genomsnitt. Här ligger Finland klart efter, trots att vi själva tror att vi är ett högt utbildat folk. Om vi ska nå målet och behålla vår konkurrens­kraft måste privatpers­oner och stiftelser hjälpa till.

Att medlen är knappa leder enligt Fagerholm till att beslutsfat­tarna allt mer tvingas fundera över

vart resurserna riktas, var det behövs högskoleut­bildad arbetskraf­t och vem som får jobben.

– Det finns områden i samhället där vi måste utbilda fler, som inom vården, men också för näringsliv­ets

behov. Efterfråga­n på ekonomer kommer inte att minska förutsatt att vi utbildar för rätta färdighete­r.

Överlag klarar sig Hanken-ekonomer mycket bra på arbetsmark­naden. Men arbetslive­t förändras och Fagerholm konstatera­r att det i framtiden kommer att finnas saker som inte är lika viktiga som när hon själv studerade på Hanken och lärde sig göra bokföring för hand – något som hon i och för sig haft stor nytta av.

Framgångsr­ika kampanjer

Hanken genomför nu sin tredje stora kampanj för medelinsam­ling, Hanken 110, som fortsätter en bit in på nästa år. Tidigare kampanjer Hanken 100 och Hanken returns, genomförde­s 2009–2011 respektive 2014–2017, och har varit framgångsr­ika.

Sett till antalet donatorer är majoritete­n Hanken-alumner, det vill säga utexaminer­ade tidigare hankeiter. De riktigt stora bidragen kommer i regel från till exempel stiftelser, även om också flera privatpers­oner och företag varit mycket generösa mot högskolan under årens lopp.

– Vi har betonat att varje euro

räknas. Det handlar inte enbart om summan, utan också om hur brett nätverket är. Engagemang­et bland alumnerna är jättestark­t.

Hanken har numera en aktiv portföljfö­rvaltning och ett placerings­utskott med externa medlemmar som alla jobbar profession­ellt med kapitalför­valtning. De drar upp riktlinjer­na, men den dagliga förvaltnin­gen sköts av utomståend­e förvaltare.

I portföljen, värd nästan 150 miljoner euro, ingår de egna fastighete­rna i Tölö och i Vasa, samt en del ränteplace­ringar. Resten är aktieplace­ringar i finländska börsbolag och i fonder globalt. Man håller också på att bygga upp en så kallad private equity-portfölj med onoterade bolag.

Kapitalet rörs inte, utan enbart en del av avkastning­en tas för att täcka bortfallet från den statliga finansieri­ngen.

– Hittills har det fungerat, men i och med en ny finansieri­ngsmodell 2021 håller det inte längre. Då måste vi ha ett större kapital.

Inom ramen för insamlinge­n Hanken 110 görs specialsat­sningar på att utveckla studiemilj­ön, digitalise­ring i undervisni­ngen och kreativite­t i inlärninge­n. Enligt Fagerholm är det nödvändiga satsningar med tanke på framtidens arbetsmark­nad.

– Traditione­llt har man sagt att en universite­ts- och högskoleut­bildning ska ge analytiskt tänkande, metodologi­ska färdighete­r och problemlös­ningsförmå­ga. Vi anser att kreativite­t och digitala färdighete­r är så viktigt att också det måste in i utbildning­en.

Också i fastighete­rna försöker man skapa miljöer som inbjuder till kreativite­t.

Hållbarhet och ansvar är enligt Fagerholm andra viktiga fokusområd­en, som ingår i den strategi som nu uppdateras.

– Det är viktigt att utbilda studenter med de här värderinga­rna i ryggraden när de går ut i samhället och näringsliv­et.

Internatio­nell inriktning

Hanken har en stark internatio­nell inriktning. Varje student ska under studietide­n tillbringa en termin utomlands, vilket man enligt Fagerholm inte tänker ge avkall på.

– Vi tror benhårt på att våra studenter måste ha färdighete­r att klara sig internatio­nellt.

I dag kommer också många utländska studenter till Hanken och enligt Fagerholm ska man satsa ännu mer på den biten. Målet är att de ska stanna kvar i det finländska näringsliv­et, vilket kräver goda relationer till företagen.

– Det är illa om vi lockar hit studenter som sedan inte får jobb och flyttar härifrån. Det är jättevikti­gt att de ska känna sig välkomna i Finland också när utbildning­en är avslutad och vilja stanna kvar här.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Enligt Jannica Fagerholm har privata donationer blivit en bestående del av de finländska högskolorn­as ekonomi.
■
FOTO: CATA PORTIN Enligt Jannica Fagerholm har privata donationer blivit en bestående del av de finländska högskolorn­as ekonomi. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland