Hufvudstadsbladet

Brevrösten­s väg från Sverige till Åland

-

Den elektronis­ka röstningen i det åländska valet blev inställd. Därför måste brevröster samlas in med kort varsel. En ålänning som bor i Sverige kunde rösta i lagtingsva­let på söndag 20.10 så här. Vår exempelper­son kommer från Kökar.

1 Den röstberätt­igade som bor någonstans i Sverige beställer röstningsh­andlingar från Mariehamn. Handlingar­na består av ett kuvert med två mindre kuvert (en för lagtingsva­let, en för kommunalva­let) och en följesedel.

2 Brevet anländer per post från Åland.

3 Breven från Sverige skickas till Ålandsbank­ens kontor i Stockholm för att det går snabbare med inrikespos­t. Utrikespos­t från Sverige skickas annars via Köpenhamn. Ett frimärke kostar 9 kronor. Man kan ansöka om ersättning av landskapsr­egeringen senare.

4 Torsdag eftermidda­g: Breven hämtas från Stockholm av Åland Post och förs till Kapellskär, varifrån de tar kvällsfärj­an till Mariehamn och postkontor­et där.

5 Fredag morgon: Breven skickas ut till alla 16 kommuner, i kartans exempel Kökar, med sjöbevakni­ng, helikopter eller taxibåt före klockan 19. Breven skiljs åt så att kommunröst­erna blir i kommunerna.

6 Lördag morgon: Lagtingsrö­sterna förs tillbaka till polishuset i Mariehamn eftersom polisen har bemanning på lördagen. De ska föras av två personer.

Söndag klockan 12: Centralnäm­nden för lagtingsva­l hämtar rösterna och inleder räkningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland