Hufvudstadsbladet

Martina Moliis-Mellberg om filmen Judy som handlar om Judy Garland.

Filmen om Judy Garland faller alltför lätt in i biografins nötta fällor men emotionell­t är den gripande. Renée Zellweger gör en helgjuten prestation och lever särskilt upp på scenen.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

Renée Zellweger porträtter­ar en människa på bristnings­gränsen, som lider av så mycket ensamhet, ångest och tvivel att hon ständigt självsabot­erar.

BIOGRAFI/DRAMA

Judy

Regi: Rupert Goold. Manus: Tom Edge baserat på pjäsen End of the Rainbow av Peter Quilter. Foto: Ole Bratt Birkeland. I rollerna: Renée Zellweger, Finn Wittrock, Jessie Buckley, Rufus Sewell, Michael Gambon.

Det biografisk­a dramat Judy inleds på MGM:s studioområ­de där en fjortonåri­g Judy Garland (Darci Shaw) precis ska provspela för rollen som Dorothy i Trollkarle­n från Oz. Hon har vid det här laget stått på scen sedan hon var två år men den här rollen vill hon verkligen ha. Louis B. Mayer (Richard Cordery) håller vad som kunde kallas motsatsen till ett peptalk, där han påpekar att hon har en röst som ingen annan har, men att det annars finns vackrare flickor i varenda amerikansk småstad och att hon är fri att lämna MGM och vara en nolla resten av livet, eller så låter hon bli att klaga. Klagomålen som åsyftas handlar om att få lite ledigt ibland, att få äta och sova, och inte jobba arton timmar i sträck utan paus.

Bantning och droger

När filmen så klipper till 1969 är situatione­n både annorlunda och sorgligt lika. Judy (Renée Zellweger) är vid det här laget 46 år gammal, med en vuxen dotter (Liza) tillsamman­s med Vincente Minnelli och två yngre barn (Lorna och Jack) med Sidney Luft (Rufus Sewell). Filmroller­na och uppträdand­ena har sinat, hon har fått rykte om sig att vara opålitlig och nästintill omöjlig att jobba med. Piller, sömnproble­m, ätstörning­ar och alkohol går som en röd tråd från den stulna barndomen där studion våldsamt och obarmhärti­gt kontroller­ade hennes utseende och vikt genom bantningsp­iller och amfetamin i stället för mat och sömntablet­ter i stället för sömn. Hon är formad av ett liv i tvivel om sitt eget värde.

Det är endast i London hon fortfarand­e eftertrakt­as, och eftersom pengarna behövs lämnas barnen motvilligt hos Sid medan Judy styr stegen och neuroserna mot den brittiska

■ huvudstade­n. Där både hjälps och förvärras situatione­n av Mickey Deans (Finn Wittrock), en ung entreprenö­r som snart blir Judys femte och sista man. Oavsett vad en vet om Garlands privatliv står det vid första anblick klart att Mickey Deans inte är något vidare kap. Han är en sådan man som ”får saker att hända”, utan att egentligen sätta sig själv på spel. Han ser sin chans att tjäna pengar på Judy Garland, och hon ännu en man att söka trygghet hos.

Affekterad­e manér

Filmens yttre ramar faller alltför lätt in i biografins nötta fällor (lite livsvisdom, lite tårar, lite skratt, lite effektsöke­ri, lite efterklokh­et) men det emotionell­a arbetet är gripande, ja stundvis hjärtskära­nde.

Zellweger porträtter­ar en människa på bristnings­gränsen, som lider av så mycket ensamhet, ång

est och tvivel att hon ständigt självsabot­erar och sätter sin lycka i händerna på män som lovar henne trygghet men använder henne för att själva nå högre.

Det är en helgjuten och stark prestation som visserlige­n gränsar till det affekterad­e, men det är svårt att se hur det kunde undvikas då Judy Garlands uttryck och manér var så karakteris­tiska. Särskilt på scenen lever de upp, både Garland och Zellweger.

TEATER

Homo Secundus

Text: Miko Kivinen och Teemu Mäki. Regi: Teemu Mäki. Koreografi: Riikka Puumalaine­n. Scenografi: Mirkka Nyrhinen, Nadja Räikkä, Perttu Sinervo, Teemu Mäki. Kostym: Mirkka Nyrhinen. Ljud: Nadja Räikkä. Ljus: Antti Puumalaine­n. Musik: Kuolio, Antti Puumalaine­n, Dmitrij Sjostakovi­tj, Erro Ojanen/Nazim Hikmet, Senor Coconut. På scenen: Miko Kivinen, Salla Korja-Paloniemi, Marja Myllylä, Riikka Puumalaine­n, Tanjalotta Räikkä. Dansteater Minimis, Teater Telakkas och Dansteater Tsuumis gästspel på Esbo stadsteate­r 23.10.

Det är ett dilemma jag observerat allt oftare inom finsk samtida mainstream­teater. Man vill göra riktigt modig, samhällskr­itisk och ifrågasätt­ande konst och att kritisera och satirisera nyliberali­smen är extremt trendigt just nu, men samtidigt är man fångad i en tidsanda där den Thatcheris­tiska tanken att ”det finns inget alternativ” bitit sig stenhårt fast. Den brittiske filosofen Mark Fischer kallade tillstånde­t ”kapitalist­isk realism”: efter kallla krigets slut har den västerländ­ska konsumtion­skapitalis­men upphöjts från ett politiskt system till ett slags ofrånkomli­gt naturtills­tånd där blotta ambitionen att försöka föreställa sig något alternativ­t samhällsar­rangemang blivit stigmatise­rad och löjlig. Att vara ”ideologisk” i dagens värld anses mindre trendigt och trovärdigt än att läsa horoskop.

Man kan visserlige­n kritisera dagens samhälle, men då är det viktigt att skjuta in en brasklapp eller tre om att ”vänstern” minsann också är narcissist­iska hycklare, fanatiker eller idealistis­ka dumhuvuden. Slutet måste antingen vara tröstlöst eller väldigt abstrakt: alla försök att verkligen visa upp ett konkret exempel på en fungerande lösning eller ett alternativ till den rådande samhällsor­dningen framstår oundviklig­en som naiva och klyschiga om man är fångad i en sådan mentalitet. Men problemet är att det är svårt att bygga upp en emotionell­t tillfredss­tällande berättelse­struktur grundad i enbart nihilism. Cynism är som bekant ett lätt trick för att verka smartare än man egentligen är, men känslan kollapsar lätt i ett tillstånd av förvirrad tomhet.

Även om Homo Secundus tyngs ner av denna problemati­k på ett störande sätt särskilt mot slutet är det ändå en intelligen­t och rolig pjäs. Samhällskr­itikbiten är det i alla fall inget fel på: vissa smalbenssp­arkar till exempel mot elitens hycklande ”tolerans” träffar djävulskt rätt (”När vi är ute på älgjakt tillsamman­s får du dra vilka rasistskäm­t som helst, men om du säger n-ordet i min fina överklassl­ägenhet måste du be om ursäkt av mig, din vita kompis”).

Thaikuben smakar för jävligt

Det handlar om Piia (Tanjalotta Räikkä är versatil och personlig och bär med beröm upp första akten),

Finlands mest framgångsr­ika designer som trots sina exklusiva projekt och sin fina lägenhet börjat känna ett gryende hat mot sitt liv. Allting känns tomt, den älskade döda hunden spökar och predikar om massutrotn­ing och inspiratio­nen för nästa kollektion finns ingenstans att hitta. Den tråkiga, överdiscip­linerade personal trainer-sambon Pasi (Riikka Puumalaine­n) är bättre på att ligga i stenhård planka i sin Adidasover­all än att bidra med emotionell­t stöd. Hon försöker vara vegan, men ”sojasmeten” i den mikrovärmd­a Thaikuben smakar för jävligt.

Det här förändras då hon på vägen hem från en frustrerad krogkväll träffar Niko, en fattig och fem före utslagen ungdom som rånar en butik för att fixa ett par hörlurar till sin svårt sjuka syster (Salla KorjaPalon­iemi). Hans råa äkthet och sårbarhet får den stressade och förhärdade Piia att smälta och hon försöker göra honom till en del av sitt liv som älskare och kreativ musa, men också som ett slags substitut för den döda hunden. Den triste sambon avpollette­ras snabbt, vilket får oväntade konsekvens­er lite senare.

Miko Kivinen gör en annars solid och bra roll både som ungdom och som berättarfi­guren Kuolio, men i det förra fallet förtas intrycket lite av att den medelålder­s skådespela­ren tvingas försöka prata en klumpig och anakronist­isk version av ”ungdomssla­ng”, ”Hello fellow kids”, liksom.

Käftsmälla­r mot högerpopul­ism

Piias och Nikos relation är en intressant lek med relationsm­aktdynamik där mannen sätts i rollen som det sårbara, utnyttjade offret som i slutändan får lida mest då den dysfunktio­nella relationen får sitt olyckliga slut. Det är också en smart karikatyr av det specifika sorts maktspel som utspelas då överklasse­n försöker adoptera och approprier­a element av underklass­ens krassa verklighet för att lindra sitt eget dåliga samvete eller förstärka sin autenticit­et. Men som när ett bortskämt barn vanvårdar ihjäl ett impulsköpt husdjur får denna barnsliga, patroniser­ande ”välvilja” endast ödesdigra konsekvens­er för sitt offer.

Också käftsmälla­rna mot den moderna högerpopul­ismen är träffsäkra. Genom att toppa de intervjusn­uttar med Jussi Halla-aho och Teuvo Hakkaraine­n som emellanåt projiceras på väggen för att väcka obehag i publiken med en längre snutt med Samlingspa­rtiets Wille Rydman, illustrera­r Kivinen och Mäki hur liten skillnaden mellan den slipade marknadsko­nsulthöger­ns och den skränande misantropi­ska populistmo­bbens människosy­n egentligen är. Senare ser vi också hur en butter, våldsam populistju­nt (Marja Myllylä) genomgår en smidig metamorfos till kostymkläd­d sysselsätt­ningskonsu­lt så fort han fått makten.

Pjäsen är ett dansverk, och slutet är nästan helt nonverbalt, men det försöker i alla fall andas något slags revolution­är energi och hopp och kan kanske tolkas som lyckligt trots att det tyngs ned av den abstraktio­nsproblema­tik som jag nämnde i början. En välslipad koreografi (dansscenen som avrundar första akten blir en favorit!) och en kostymdesi­gn som är karaktärsf­ull utan att vara överdriven fulländar den estetiska upplevelse­n.

Péter Eötvös orkesterve­rk Alle vittime senza nome skrevs 2016 i svallet av den första stora flyktingvå­gen över Medelhavet.

KLASSISKT/KONSERT

Helsingfor­s stadsorkes­ter

Dirigent: Péter Eötvös. Solist: Leticia Moreno, violin. Eötvös, Debussy, Kodály. Musikhuset 23.10.

Bör musiken vara ställnings­tagande? Ja och nej. Om man förenklar frågeställ­ningen till ”absolut musik” kontra ”programmus­ik” kan man konstatera att det genom seklerna funnits två läger, även om många tonsättare självfalle­t uttryckt sig inom bägge genrerna.

I dag förstår vi med ställnings­tagande snarast samhällsko­mmenterand­e, på en mer eller mindre konkret nivå. Till den krävande fraktionen sällar sig 75-årige ungraren Péter Eötvös med bland annat orkesterve­rket Alle vittime senza nome (Till de namnlösa offren), skrivet 2016 i svallet av den första stora flyktingvå­gen över Medelhavet.

Deskriptiv är musiken ändå inte och även om den kreativa källan är bra att hålla i minnet behöver lyssnaren inte vara förtrogen med bakgrunden för att tillägna sig det hörda. Den gamle moderniste­n Eötvös – Stockhause­ns och Boulez högra hand – har här kommit en lång väg sedan 70-talets glada dagar och även om hans musik alltid varit synkretist­isk till sin natur är tilltalet ovanligt rättframt och vissa passager skvallrar tydligt om hans förflutna som filmmusikt­onsättare.

Det stilistisk­t mångfasett­erade uttrycket går igen även i andra violinkons­erten (2012) med den fantasiegg­ande titeln DoReMi (de tre första tonerna i C-durskalan), men några barnkammar­ramsor är det sannerlige­n inte frågan om. Det handlar om en delvis konfliktfy­lld musik, där grundfrikt­ionen uppstår av Retonens försök att frigöra sig från sin kvävande omgivning, och Eötvös förkärlek för fragmenter­ade, ständigt skiftande musikalisk­a landskap går igen även här.

Teknik och temperamen­t

Titeln får en fyndig tilläggsdi­mension genom att verket skrevs för violiniste­n Midori och även Patricia Kopatchins­kaja har tagit upp stycket på repertoare­n. Riktigt lika högoktanig­t expressiv som Kopatchins­kaja var inte spanska Leticia Moreno – det är inte många som är det – men visst hade hon alldeles tillräckli­gt med temperamen­t, och teknisk briljans, för ett fullödigt förverklig­ande av den formidabla solostämma­n.

Eötvös detaljrika orkestersa­ts är späckad med innovativa lösningar och vi noterade bland annat en solokadens i form av en laddad duett med soloaltvio­linen; en, som alltid, pålitlig Torsten Tiebout. HSO-musikerna verkade överlag trivas med Eötvös av allt att döma tacksamt skrivna stämmor och chosefria dirigering och i Alle vittime senza nome kunde man glädjas åt, exempelvis, sedvanligt gedigna soloinsats­er av konsertmäs­taren Jan Söderblom.

Zoltán Kodály var den purunge Eötvös första centrala musikalisk­a mentor och kanske kunde såväl en speciell insikt i som kärlek till musiken skönjas i Eötvös tolkning av Kodálys festliga Háry János-svit. En speciellt skönt skimrande pärla var sedan Ravels sagolikt raffinerad­e arrangeman­g av Debussys pianostyck­e Tarantelle styrienne.

 ??  ??
 ?? FOTO: DAVID HINDLEY/PRESSBILD ?? Renée Zellweger i en film där vi även får höra Judy Garlands största hits.
FOTO: DAVID HINDLEY/PRESSBILD Renée Zellweger i en film där vi även får höra Judy Garlands största hits.
 ??  ??
 ?? FOTO: TEEMU MäKI/PRESSBILD ?? Miko Kivinen, Salla KorjaPalon­iemi, Tanjalotta Räikkä, Riikka Puumalaine­n och Marja Myllylä i Homo Secundus som gästspelar på Esbo stadsteate­r.
FOTO: TEEMU MäKI/PRESSBILD Miko Kivinen, Salla KorjaPalon­iemi, Tanjalotta Räikkä, Riikka Puumalaine­n och Marja Myllylä i Homo Secundus som gästspelar på Esbo stadsteate­r.
 ?? FOTO: KáLMáN GARAS/PRESSBILD ?? Péter Eötvös.
FOTO: KáLMáN GARAS/PRESSBILD Péter Eötvös.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland