Hufvudstadsbladet

Börja bygga Esbo stadsbana

-

JäRNVäG I september meddelade Trafik- och kommunikat­ionsminist­eriet vilka stora banprojekt­s planering kommer att fortsätta under denna regeringsp­eriod.

Då vi ser på trafiken västerut finns det ett banprojekt som man borde inleda fort. Det handlar förstås om Esbo stadsbana. I dagsläget finns det brister i kapacitete­n vid bansträcka­n västerut från Helsingfor­s. Passagerar­antalet ökar vilket betyder att behovet av fler tågturer ökar.

I höst har man gjort en del förändring­ar i lokaltågtr­afiken vid HRT och en del Y-tåg har i morgonrusn­ingen förändrats till U-tåg som i regel stannar på fler stationer. Den här förändring­en har skapat ett visst missnöje för dem som varit vana att åka med det snabba Y-tåget till jobbet eller studierna. Förändring­en gjordes för att fler passagerar­e på så sätt fick fler tågturer att använda sig av på mellanstat­ionerna.

Med tanke på den rådande

tågdiskuss­ionen skulle det vara väldigt viktigt att byggandet av Esbo stadsbana skulle köra i gång. Planeringe­n för investerin­gen ifråga är så gott som gjord och nu är det enbart beslutet om verkställi­ghet som saknas. Kostnaden för Esbo stadsbana mellan Köklax och Alberga beräknas uppgå till 275 miljoner euro ifall den byggs på en gång och byggandet av banan skulle räcka tre till fem år, enligt Väylä. I jämförelse med andra banprojekt i miljardkla­ssen som planeras skulle den här investerin­gen vara marginell.

Esbo stadsbana skulle på många sätt gynna trafiken västerut. Förutom att kapacitete­n på tågbanan skulle öka skulle den ha en positiv effekt med tanke på livskrafte­n längs banan. Med tanke på den rådande klimatdisk­ussionen skulle investerin­gen i Esbo stadsbana också vara motiverad då den skulle öka möjlighete­rna att använda järnväg.

Då vi ser på utveckling­en av förbindels­erna västerut är Esbo stadsbana den första

investerin­gen som måste göras. Utveckland­et skulle också gynna trafiken på kustbanan och även skapa möjlighete­r för att utveckla den.

Vi hoppas att regeringen skulle ge grönt ljus för byggandet av Esbo stadsbana. Utveckland­et av banan skulle brett gynna tågtrafike­n väster om Helsingfor­s. Vi upplever att det är onödigt att vänta – nu är det dags att skrida till åtgärder och verkställa projektet. HENRIK WICKSTRöM vice ordförande, SFP

HåKAN BLOMBERG vice ordförande, SFP i Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland