Hufvudstadsbladet

S:t Karins svenskast i finska Finland

S:t Karins är den finskspråk­iga kommun som har flest invånare med svenska som modersmål. HBL:s granskning visar att tillväxten av svensksprå­kiga är speciellt stark i Träskända.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

S:t Karins utanför Åbo drar ifrån som etta när man ser på hur många svensksprå­kiga som bor i Finlands kommuner där finskan gäller som enda förvaltnin­gsspråk.

I slutet av 2018 hade 1 500 personer svenska som modersmål i S:t Karins. På fem år har antalet ökat med hela 12 procent. Ökningen beror antagligen på att allt fler väljer att bosätta sig i de stora städerna eller i deras omedelbara närhet.

Tammerfors som kommer in på andra plats kan ändå kan kalla sig för Finlands största svensksprå­kiga språkö. I motsats till S:t Karins gränsar inte Tammerfors till någon tvåspråkig kommun.

Antalet svensksprå­kiga i Finlands tredje största stad Tammerfors är cirka 1 300, vilket är en ökning på kring 8 procent på fem år.

Räknar man dessutom in personer med svenska som modersmål i hela Tammerfors­regionen stiger antalet mot 2 000. Då omfattas också kommuner som Birkala, Nokia, Kangasala, Lempäälä, Orivesi och Ylöjärvi.

Flera tusen i finska Mellannyla­nd

I följande grupp av kommuner finns flera kranskommu­ner till Helsingfor­sregionen.

Tusby norr om Vanda kommer in på en tredje plats med 600 personer med svenska som modersmål.

Även i de närliggand­e mellannylä­ndska kommunerna är den svensksprå­kiga närvaron tydlig. Nurmijärvi, Vichtis, Kervo och Träskända har alla kring 500 svensksprå­kiga invånare var.

Anmärkning­svärt är att de svensksprå­kiga i Träskända har ökat med nästan 30 procent på bara

fem år, till 450 personer. Det beror antagligen på att befolkning­stillväxte­n varit stark i Träskända också i övrigt.

De mellannylä­ndska kommunerna har större svensksprå­kig befolkning än små tvåspråkig­a kommuner som Pyttis, Kaskö och Mörskom.

Salo i Egentliga Finland kommer in på fjärde plats bland de enspråkigt finska kommunerna med knappa 600 personer med svenska som modersmål.

Andra språköar i samma klass är Kotka, Uleåborg, Björneborg och Lahtis.

I dem ökar antalet svensksprå­kiga i Uleåborg och Lahtis, medan Kotka ser en minskning och Björneborg håller ställninga­rna.

 ?? FOTO: ELIAS LAHTINEN/LEHTIKUVA ?? ■ Tammerfors är Svenskfinl­ands största språkö med flest svensksprå­kiga utanför Åboland, Nyland och Österbotte­n. På bilden firas Tapparas (Tammerfors bollklubb till 1955) hockeyguld 2016.
FOTO: ELIAS LAHTINEN/LEHTIKUVA ■ Tammerfors är Svenskfinl­ands största språkö med flest svensksprå­kiga utanför Åboland, Nyland och Österbotte­n. På bilden firas Tapparas (Tammerfors bollklubb till 1955) hockeyguld 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland