Hufvudstadsbladet

Uppfinning­srikedom bakom dansk storsvinde­l

Den misstänkta miljonsvin­dlaren Britta Nielsen kommer inte att prata under rättegånge­n i Köpenhamn, enligt advokaten Nima Nabipour. – Min klient har hela tiden varit villig att lämna en redogörels­e, men när jag inte har alla handlingar i målet kan jag int

- CECILIA KLINTö/TT

Fiktiva projekt, ett med namnet ”Hjälp till självhjälp”, var en av alla de metoder som Britta Nielsen misstänks ha använt för att lägga beslag på mångmiljon­belopp från danska staten. Inte heller den fjärde rättegångs­dagen berättar hon själv hur det gick till.

Tidigare har den bedrägerim­isstänkta 65-åringen varit beredd att göra det, men nu avråds hon av sin advokat Nima Nabipour.

– Min klient har hela tiden varit villig att lämna en redogörels­e, men när jag inte har alla handlingar i målet kan jag inte råda henne till det, säger han.

I stället borrar de båda åklagarna sig in i den fråga som hela Danmark vill ha svaret på: Hur gjorde hon? Hur var det möjligt att miljonöver­föringarna till Britta Nielsen kunde pågå i 25 år under hennes tid som anställd på danska socialstyr­elsen?

Uppfinning­srikedom

Åklagarnas pekar på uppfinning­srikedom hos den åtalade, som erkänt brott.

– Metoderna ändrar sig i takt med att utbetalnin­gssystemen hos socialstyr­elsen förändras, säger åklagare Kia Reumert.

Miljonbelo­ppen flimrar förbi på en stor tv-skärm när åklagarna ger åhörarna i den fullsatta rättssalen inblick i den kontohante­ring som var Britta Nielsens jobbvardag under hennes tid som högt betrodd statsanstä­lld.

En metod var att skapa fiktiva projekt med konton som hon själv disponerad­e, enligt åklagarna. Senare övergav hon det tillvägagå­ngssättet och återuppliv­ade i stället projekt som funnits på riktigt men avslutats. Projekten fick nya överföring­ar – men pengarna hamnade på Nielsens konton.

Manipulera­de mejl

För att lyckas behövde hon i vissa fall manipulera mejlkonver­sationer och i något fall även förfalska en namnteckni­ng, enligt åklagarna.

Advokatens råd om tystnad gäller så länge han inte fått alla de handlingar han kräver från åklagarsid­an. Han hävdar att fel kan ha begåtts i samband med utlämnande­t av Britta Nielsen från Sydafrika till Danmark.

För att slippa bli kvar i Sydafrika under en lång utlämnings­procedur skrev Britta Nielsen under ett avtal om frivillig utlämning. Det avtalet kan få förödande konsekvens­er för henne i form av längre straff och därför borde Nima Nabipour ha haft möjlighet att ge henne råd i samband med utlämninge­n, hävdar han.

Men de båda åklagarna avfärdar kritiken. Att Britta Nielsen företrädde­s av en sydafrikan­sk advokat när hon befann sig i landet var helt i sin ordning, anser de, precis som att utländska medborgare i Danmark får danska försvarsad­vokater om de ställs inför rätta här.

– Britta Nielsens önskan var att det skulle gå fort. Det är ett frivilligt avtal och det står tydligt vad det handlar om, säger åklagare Lisbeth Jørgensen.

 ?? FOTO: THEMBA HADEBE/TT-AP ?? Britta Nielsen för ett år sedan,
■ i en sydafrikan­sk rättssal inför utlämnande­t till Danmark.
FOTO: THEMBA HADEBE/TT-AP Britta Nielsen för ett år sedan, ■ i en sydafrikan­sk rättssal inför utlämnande­t till Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland