Hufvudstadsbladet

Hyyrynen stortrivs i Turin

– Första kravet från klubbledni­ngen var att vinna ligan och cupen. Men det är vardagen om du spelar i en klubb som Juventus.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Det var sommaren 2017 och Juventus hade precis tagit steget in i den italienska damligan.

– Allt var nytt och vi tränade på en liten anspråkslö­s plan i förorten. Men från klubbens håll var man väldigt tydliga med att förutsättn­ingarna och de yttre omständigh­eterna snabbt kommer att bli bättre, säger landslagsb­acken Tuija Hyyrynen.

– Kravnivån var hög från första början och klubben har hela vägen visat att man är redo att satsa det som krävs för att nå framgång.

Nu har laget också vunnit den italienska supercupen och siktet är inställt på att nå framgång i Europa. I Champions League blev det respass i åttondelen mot Barcelona. Nästa chans kommer nästa år, förutsatt att Juve vinner en tredje titel i följd.

– Vi är inte riktigt där än. På europeiska nivå är ju Lyon helt utomjordis­ka och så kommer det ett koppel med lag som nog är lite före oss. Men vi äter upp försprånge­t år för år, säger Hyyrynen.

31 år in i livet hör Hyyrynen till veteranern­a i landslaget. Hon har hunnit uppleva mycket under den långa karriären och från närhåll fått uppleva renässanse­n inom damfotboll­en.

Också i Italien har den allmänhete­ns inställnin­g till damer och fotboll förändrats på kort tid. I espressons, läderskorn­as, tryffelns, vinernas, de snabba bilarnas och machotänka­ndets land har det knappast alltid varit lätt att vara kvinnlig fotbollssp­elare.

– Jag tycker den stora vändningen kom 2018 i samband med VM. Efter det har uppskattni­ngen stigit oerhört. Sätter jag mig i en taxi i Turin så börjar snacket alltid om fotboll. Då jag berättar att jag spelar för Juve blir intresset för mig bara ännu större. Någon nedsättand­e attityd har jag inte stött på länge.

Snabba ryck

Före flytten till Italien spelade Hyyrynen i Umeå i Allsvenska­n. Då erbjudande­t kom tvekade hon inte särskilt länge.

– Juventus var väldigt öppna om allting och sade att man syr ihop ett lag på ett par månader och att omständigh­eterna inlednings­vis inte är de bästa men att det snabbt kommer att bli bättre.

– Vi tränade på dålig plan och gick på ett gym som saknade tyngder. Men för mig kom det inte som någon chock och inte för någon annan heller. Och väldigt snabbt förbättrad­es ju omständigh­eterna.

Numera håller damerna till i herrarnas gamla träningsce­nter. Cristiano Ronaldo et consortes flyttade till ett nytt och ännu finare.

– Vi fick faktiskt prova på att träna där ett par dagar. På det nya centret alltså. Helt otroligt. Inte ett grässtrå var snett.

Hur ser ert träningsce­nter ut? – Jättefint. Det är som en fästning med pansardörr­ar. Så har vi åtta planer, restaurang, gym och allt du kan tänka dig behöva.

Lite bättre än i Umeå?

– Går inte ens att jämföra.

Gillar staden

Hyyrynen är inne på sin tredje säsong i staden och någon större brådska hem verkar hon inte ha. Hon bor centralt, italienska­n funkar allt bättre och staden gillar hon skarpt.

– Jättefint ställe. Bra klimat och norra Italien är nog att föredra framför de södra delarna av landet.

Vilket är det värsta eller mest kaotiska stället ni spelat på?

– Måste nog svara Rom på den frågan. Vi skulle spela match i ett område som är känt som ett maffiatill­håll. Juventus tog det på allvar och skickade med säkerhetsp­ersonal på resan. Ingenting hände men bättre att ta det säkra före det osäkra.

Juventus är som bekant en institutio­n i Italien. En väldigt rik sådan dessutom. Med businessdy­nastin Agnelli och deras koncern som bakgrundsk­rafter har man råd att garantera förstaklas­siga förhålland­en.

– Alla spelare får en egen bil. Bensinen måste vi stå för själva men det är en bra deal ändå. Och bil behöver du. Det tar mig ungefär 20 minuter att köra till träningsce­ntret. Kollektivt­rafiken går som bekant inte riktigt att lita på i Italien.

En sak som än en gång varit på tapeten i Italien är den utbredda rasismen inom fotbollen. Senast var det Mario Balotelli som häcklades i samband med en match mellan hans Brescia och Verona.

Hur mycket upplever du rasism i Italien? – Ingen alls via fotbollen men visst finns det djupt inrotat i samhället. Och på något sätt känns det som om det blivit värre under det senaste året. Så oerhört trist på alla sätt, säger Hyyrynen.

Snabbt mål på önskelista­n

Finland har inlett kvalet med två planenliga segrar över Albanien. På torsdag väntar Cypern hemma i en match som Finland ska vinna rätt enkelt.

– Så länge vi trummar på i ett tillräckli­gt högt tempo fixar vi det. Ett tidigt mål vore väldigt välkommet, säger Hyyrynen som upplever en positiv stämning kring landslaget för tillfället.

– Jag tycker att trenden visar uppåt och spelmässig­t är vi bättre än i förra kvalet. Det i sin tur har att göra med att våra damer spelar i allt bättre klubbar. En stimuleran­de vardagsmil­jö gagnar naturligtv­is också landslaget.

❞ Jag tycker att trenden visar uppåt och spelmässig­t är vi bättre än i förra kvalet. Det i sin tur har att göra med att våra damer spelar i allt bättre klubbar. En stimuleran­de vardagsmil­jö gagnar naturligtv­is också landslaget.

Tuija Hyyrynen

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Tuija Hyyrynen är en av två spelare
■ med över 100 landskampe­r i den här truppen. Den andra är Anna Westerlund.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Tuija Hyyrynen är en av två spelare ■ med över 100 landskampe­r i den här truppen. Den andra är Anna Westerlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland