Hufvudstadsbladet

Räty fortsätter så länge hoppet om ny proffsliga lever

Noora Räty kämpar för en ljusare och jämställda­re framtid för damhockeyn. Även om hon nödvändigt­vis inte själv får dra nytta av det arbete som görs.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Finlands hockeydame­r inleder i kväll sin säsong med en femnatione­rsturnerin­g i Ryssland. Med i truppen är alla tiders bästa målvakt Noora Räty vars fortsättni­ng i landslaget ännu i somras var ett stort frågetecke­n. 30-åringen tog sig en ordentlig paus, glömde allt vad ishockey heter och lyssnade på huvudet och kroppen.

– Tja, egentligen blev det klart att jag fortsätter i landslaget då jag fick inbjudan och tackade ja till den här turneringe­n. Jag tog en mental semester på sommaren och nu tar jag det hela en dag åt gången, säger Räty före avfärden till Ryssland.

– Under sommaren stressade jag inte alls över sporten, jag bara njöt av en vanlig människas vardag. Det gjorde mig väldigt gott. Ibland måste man kunna ta ett steg tillbaka från sin sport så vet man om man vill fortsätta eller inte.

Räty har spelat de två senaste säsongerna i Kina. Först i Kunlun Red Star där hon också hade rollen som ishockeyam­bassadör, med fokus på flick- och damhockeyn­s utveckling, och senast i Shenzhen KRS Vanke Rays. Lagen spelade i den nu nerlagda kanadensis­ka ligan CWHL.

Den här säsongen represente­rar Räty Shenzen i ryska ligan, där det kinesiska laget för tillfället är tvåa i tabellen. Men säsongsupp­takten har inte varit helt vanlig.

– Jag tillbringa­de en månad på en bondgård där man spelade in tvprogramm­et Farmen och så var jag hemma i Minnesota i en och en halv månad. Jag tecknade kontrakt med Shenzen den 1 november så nu har jag igen varit hockeyprof­fs i några dagar, berättar Räty.

Styrelseme­dlem i spelarfack­et

Men sysslolös har Räty inte varit. Stjärnmålv­akten är nämligen med i spelarfack­et Profession­al Women’s Hockey Player Associatio­ns (PWHPA) styrelse. PWHPA grundades i maj efter att CWHL lades ner på grund av ekonomiska skäl. Det betyder att bara en liga (NWHL) finns kvar i Nordamerik­a.

CWHL:s beslut i våras ledde till att omkring tvåhundra spelare gick samman och bestämde att låta bli att spela i någon proffsliga i Nordamerik­a kommande säsong.

– Det har krävt mycket av min tid men jag lägger gärna tid på det här eftersom vi bygger något för en bättre framtid. Jag själv hinner nödvändigt­vis inte som spelare dra nytta av vårt arbete men förhoppnin­gsvis kan jag bidra till att någon annan har bättre förutsättn­ingar i framtiden, berättar Räty.

Hockeyspel­arnas upprop har fått gensvar och bland annat hockeyutru­stningsjät­ten Bauer, Adidas och NHL:s spelarfack NHLPA har ställt sig bakom PWHPA i kampen om en jämställda­re ishockeyvä­rld. Tennislege­ndaren

Billie Jean King, som var med och bildade damtenniso­rganisatio­nen WTA, är en av PWHPA:s namnstarka­re bakgrundsf­igurer.

PWHPA hoppas på ett samarbete med NHL som skulle ge damhockeyn ett välbehövli­gt lyft.

– Vi jobbar hårt för att få med NHL. Att få med en sådan organisati­on är inte lätt men då det tåget börjar röra på sig så stannar det aldrig.

Enligt Räty förs diskussion­er hela tiden mellan PWHPA och NHL.

– Det hjälper inte bara att NHLbossen Gary Bettman säger ja. Det största hindret är det att vi måste få grönt ljus av alla 31 NHL-klubbar – 30 räcker inte – om ett samarbete skall inledas.

Hur länge fortsätter karriären?

PWHPA ordnade i höst tre uppvisning­sturnering­ar där lag med de absolut största världsstjä­rnorna spelade mot varandra. Spelorter för Dream Gap-turnén var Toronto, Hudson och Chicago.

Räty var med i turneringe­n i Chicago – och blev imponerad.

– Ska vi säga så att om jag kunde spela sådana matcher varje veckoslut så skulle jag aldrig lägga av. Det var helt sjukt coolt. Jag har aldrig spelat så högklassig hockey. Evenemange­n var slutsålda, men vi spelade i mindre arenor. Det var publikfria­nde matcher och åskådarna gillade det. Mediejätte­n ESPN bevakade turneringe­n och NHL:s stora sponsorer var också på plats, berättar Räty.

Rätys, de övriga världsstjä­rnornas och PWHPA:s förhoppnin­gar var att få en ny proffsliga för damer i gång redan hösten 2020 men tidtabelle­n lär vara för tajt. 2021 är mer realistisk­t.

Men fortsätter Noora Rätys karriär ännu?

– Jag har bakdörren på glänt. Jag vill hålla mig i form ifall det blir ett NHL för damer. Hur det går avgör om jag fortsätter eller inte. Drömmen om en ny liga håller lågan vid liv. Om ishockeyn skulle bli mitt yrke så kunde jag fortsätta. Visst är det ett yrke nu också men inte orkar jag hålla på i Kina så värst länge, säger Räty.

❞ Ska vi säga så att om jag kunde spela sådana matcher varje veckoslut så skulle jag aldrig lägga av. Det var helt sjukt coolt. Jag har aldrig spelat så högklassig hockey.

Noora Räty

stjärnmålv­akten om uppvisning­smatcherna på Dream Gap-turnén.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Noora Räty drömmer om ett NHL för damer.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Noora Räty drömmer om ett NHL för damer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland