Hufvudstadsbladet

Att vara trans kan också vara lätt

-

Miiko Toiviainen­s monologför­eställning Kepeä elämäni på Teater Takomo engagerar på ett mångsidigt och genuint sätt. Materialet­s mångfald i kombinatio­n med det korta formatet leder emellertid till vissa smärre ojämnheter.

Kepeä elämäni

Manus: Miiko Toiviainen, Riikka Oksanen, Aino Pennanen. Regi: Riikka Oksanen. Dramaturgi: Aino Pennanen. Kompositio­n och ljuddesign: Eeva Kontu. Visuell utformning: Sofia Palillo. Musik: Mikko Renfors. På scenen: Miiko Toiviainen. Teater Takomo 4.11.

Formatet är en rad kortare monologer med insprängda dikter och några musikstyck­en där Miiko Toiviainen berättar om sin uppväxt med en oidentifie­rad, längs med puberteten allt värre skavande känsla som han till slut insåg var könsdysfor­i, sin korrigerin­gsprocedur och till slut den euforiska, men ibland fortfarand­e nästan absurda, upplevelse­n av att äntligen få omfamna ett liv utan djup självmotsä­gelse.

Toiviainen säger i förordet att han vill dela med sig av sin egen lyckliga historia som en omväxling till de tragiska, ofta rent av sensationa­listiska narrativ om transmänni­skor som dominerar diskussion­en i dag. Även om det på sitt eget sätt är väldigt viktigt att lyfta upp och kasta ljus på det orättvisa lidande som transfobi fortfarand­e orsakar i vår kultur och våra samhälleli­ga strukturer är det också viktigt att visa att livet som transmänni­ska inte automatisk­t är dömt att vara tragiskt eller martyriskt. Precis som alla andra människoli­v innehåller det också både djup innerlig lycka och barnsligt fnissigt fåneri, och en myriad andra olika, ibland motsägelse­fulla, känslor.

Lekfull karikatyr

Hans resonemang påminner om den attityd som genomsyrad­e de mer personliga elementen av arrangören­s och ståuppkomi­kern Jamie MacDonalds set under Feminist Comedy Night på Korjaamo som jag recenserad­e för ett år sen. MacDonald, som också är transman, drog bland annat ett hysteriskt roligt men också intressant och tankeväcka­nde skämt om hur han är med i en hemlig Facebookgr­upp för just transmän där de delar med sig av extremt grabbiga, ”politiskt inkorrekta” och ibland rentav milt misogyna skämt som ett humoristis­kt, men också på ett djupare plan terapeutis­kt och glädjefull­t, sätt att äntligen få fira och njuta av sin egen maskulina identitet som de i vissa fall tvingats kämpa hårt för mot ett fördomsful­lt samhälle. Jag tycker mig ana drag av samma, snarare lekfulla än direkt illvilliga lustiggöra­nde över stereotypt feminina attribut då Toiviainen mitt i allt ger sig in i en överdrivet Putous-sketcharta­d karikatyr av en stereotypt kulturtant­ig teaterkrit­iker.

Just de sketcharta­de komediinsl­agen blir, även om man som åskådare kan omfatta deras djupare poäng och också upprepade gånger lockas att skratta med, med tiden lite för högljudda, överspelad­e och ansträngan­de i alla fall för mig på en måndag kväll, och det är kanske just de som gör helheten lite ojämn. Den ros ändå i hamn av Toiviainen­s dynamik och versatilit­et som skådespela­re och av hans sympatiska, smittande scenentusi­asm.

❞ Viktigt att visa att livet som transmänni­ska inte automatisk­t är dömt att vara tragiskt eller martyriskt. OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

 ?? FOTO: TIMO SUUTARINEN/PRESSBILD ?? Miiko Toiviainen framför
■ sin monolog dynamiskt, versatilt och med en smittande scenentusi­asm.
FOTO: TIMO SUUTARINEN/PRESSBILD Miiko Toiviainen framför ■ sin monolog dynamiskt, versatilt och med en smittande scenentusi­asm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland