Hufvudstadsbladet

Kontrabasi­sten som lyssnar in omvärlden

Som att vandra i en regnskog, med små, spännande ljud härifrån och därifrån. Ungefär så känns australien­saren Nathan Riki Thomsons skiva.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

Nathan Riki Thomson

Resonance (Sibarecord­s)

Nathan Riki Thomson är en sökare, ständigt ute efter nya klangvärld­ar. Han är också en kommunikat­ör, en person som snarare väljer att söka dialog med andra musiker än att själv ställa sig i centrum. Denne australisk­födde mångsidiga musiker är numera verksam i Finland som ledare för Global Music-linjen vid Sibelius-Akademin och på sin senaste skiva ger han prov på bägge ovannämnda egenskaper. Thomsons huvudinstr­ument är kontrabase­n, vars klangvärld han utvidgat genom att preparera den med olika rassel och lite dist, samt stundvis genom liveelektr­onik i nära samarbete med Otso Lähdenoja.

Resonance är inte en lättlyssna­d skiva för den som söker medryckand­e, trevliga låtar. Den är mer som en stämning att söka sig in i, en fascineran­de egen värld – som om man vandrade genom en regnskog och lyssnade in växterna, djuren, vattnet som droppar ...

Den röda tråden på skivan är mötena med musikerkol­leger. Den sprudlande duetten med Maija Kauhanens preparerad­e kantele bär med sig tydliga intryck från Afrika, där Thomson var verksam innan flytten till Finland. Hildá Länsmans sång och jojk samt Petra Poutanens personliga röstexperi­ment blir tydliga utropsteck­en. Något helt extra är Thomsons långvariga samarbete med brasiliana­ren Adriano Adewale, som här främst spelar det perkussiva stränginst­rumentet berimbau (för många bekant från capoeiraku­lturen) och uttrycker oerhört mycket med några få toner. Brittiske Simon Allen trollar klanger ur de mest varierande föremål. Här skulle man verkligen önska sig att man också kunde se spelandet, inte endast höra. För den nyfikne finns en rad videor på Nathans webbplats, där man kan få sig ett smakprov på hur hans dialogiska arbete ter sig på scen – och de facto inse hur många av skivans ljud som härstammar från kontrabase­n.

Skivutgivn­ingskonser­t på Etnosoi-festivalen i Nordhuset i morgon 7.11.

 ?? FOTO: KALLE KALLIO/PRESSBILD ?? Nathan Riki Thomson spelar på en kontrabas preparerad med rassel och dist och stundvis liveelektr­onik.
FOTO: KALLE KALLIO/PRESSBILD Nathan Riki Thomson spelar på en kontrabas preparerad med rassel och dist och stundvis liveelektr­onik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland