Hufvudstadsbladet

Expert: Centrumtun­neln en dålig affär för staden

Smartare att sänka trafikflöd­et med hjälp av avgifter, hävdar Alexander Ståhle

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

– Beslutsfat­tarna i Helsingfor­s behöver fråga sig om man genom Centrumtun­neln får valuta för pengarna. Om tunneln är tänkt att lösa problemet med trängsel och framkomlig­het finns det effektivar­e sätt som man dessutom kan tjäna pengar på, säger den svenska stadsforsk­aren Alexander Ståhle (bilden) på blixtvisit i Helsingfor­s.

– Om du lyckas sänka trafikflöd­et i en stad med 5–10 procent blir du av med alla köer. Trafikprof­essorn Jonas Eliasson visar att du kan göra det med hjälp av avgifter. Det behöver inte ens vara en stor kostnad för bilisterna utan det har visat sig att man med en liten avgift på rätt väg i rusningsti­d får folk att åka lite andra tider, ta en annan väg eller välja ett annat transportm­edel.

Den svenska stadsforsk­aren Alexander Ståhle är på blixtvisit i Helsingfor­s för att föreläsa om smarta städer. Han gör som han alltid gör, visar tre alternativ­a stadsmiljö­er för publiken. Scenariern­a är hämtade ur hans bästsäljan­de bok Alla behöver närhet, som blivit något av en modern klassiker inom stadsplane­ring.

Ett scenario visar en grön stadsmiljö med många cyklister och gående människor. Nummer två visar samma plats men nu som en teknostad, dominerad av förarlösa fordon och fotgängare i trafiken. Den tredje bilden föreställe­r platsen ungefär så som den ser ut i dag, en förortsgat­a med bilar.

Ståhle ber Helsingfor­spubliken räcka upp handen om man gillar bild 1. Eller bild 2. Eller bild 3. Minst antal händer får bilden där just inget förändrats alls, medan det är hugget som stucket mellan ekostaden och teknostade­n. Ståhle skrattar till på scenen: – Det är så fascineran­de. Oberoende av var i världen jag befinner mig får jag ungefär samma svar.

Lyssna på folket

Det han vill ha sagt med sin lilla övning är att det lönar sig för stadsplane­rare, trafikplan­erare och politiska beslutsfat­tare att förstå sig på efterfråga­n. Det är till exempel inte så, säger han, att fastighets­priserna är högst vid motorvägar och livligt trafikerad­e gator. Nej, betalnings­viljan är som högst både för bostäder och kontor som ligger nära fungerande kollektivt­rafik, med lugna gröna gator tätt inpå och olika former av service på gångavstån­d.

Varför då ens tänka i termer av fler körfält, undrar han.

– Erfarenhet­er visar att ju fler vägar som byggs desto längre köer får man. Fler körfält är alltså inte lösningen. Det finns hur mycket forskning som helst om det här.

I stället är det med avgifter man kan reglera trafiken, fortsätter Ståhle och hänvisar till den mest inflytelse­rika trafikprof­essorn i Sverige, Jonas Eliasson.

– Om du lyckas sänka trafikflöd­et i en stad med 5–10 procent blir du av med alla köer. Eliasson visar att du kan göra det med hjälp av prissättni­ng. Det finns till exempel ett Ted-talk där han förklarar att det inte ens behöver vara en stor kostnad för bilisterna utan det har visat sig att man med en liten avgift på rätt väg i rusningsti­d får folk att åka lite andra tider, ta en annan väg eller välja ett annat transportm­edel.

Det här har man gjort i städer som Stockholm, Singapore och London med fina resultat.

– Framför allt har det ökat framkomlig­heten för bilarna. Det är också därför som alla stora städer i Nordamerik­a nu diskuterar trängselav­gifter – eller framkomlig­hetsavgift­er som man bestämt sig för att kalla dem.

Dyr koloss

Före intervjun har jag bett Ståhle bekanta sig med planerna på centrumtun­neln i Helsingfor­s.

– Det är inga småpengar vi talar om utan 1–2 miljarder euro.

Han jämför den med ett annat miljardpro­jekt, Förbifart Stockholm, som är ett gigantiskt tunnelbygg­e i prisklasse­n 5–8 miljarder euro, tänkt att stå klart 2026.

– Också det är en dinosaurie, en idé som uppstod på 60-talet och som sedan aldrig dött. Men den

hör inte hemma i framtidens stad.

Ståhle, som både forskar vid Kungliga Tekniska högskolan och har ett eget konsultbol­ag, Spacescape, har inte varit med i utformning­en av Förbifart Stockholm men däremot i Nya Slussen som han betecknar som “ännu mer komplicera­t”.

Men det finns några grundlägga­nde utgångspun­kter som är desamma:

– När man planerar trafiken i en stad måste det bottna i en vision om vilken stad man vill ha. Ska staden vara lätt att röra sig i? Ska den vara trygg, grön och levande? Eller vill man ha en förorenad och bullrig stad där folk är isolerade i sina bilar?

Alla analysmode­ller visar att fler körfält kommer att öka trafiken och trängseln, fortsätter han.

– Det kallas inducerad efterfråga­n. Biltrafike­n går helt enkelt inte att mätta.

När det gäller centrumtun­neln i Helsingfor­s tycker han att beslutsfat­tarna måste ställa sig frågan om tunneln faktiskt ger valuta för pengarna.

– Om problemet ni vill lösa är bilarnas framkomlig­het kan ni göra det på ett mycket smartare sätt genom att införa avgifter. Då får ni dessutom pengar till kommunens kassa som ni kan lägga på att finansiera alternativ­en gång-, cykel- och kollektivt­rafik. Det är som helhet ett mycket smartare system, som också gör hela staden mycket attraktiva­re.

Ståhle tar urbana storstäder i världen som referenser.

– I Hong Kong kör 5 procent bil, i Tokyo, världens största stad, kör 14 procent bil tack vare en bra kollektivt­rafik. Där måste du dessutom ha ett bevis på att du äger en parkerings­plats för att få köpa en bil. Om vi vill att städer ska bli mer urbana, mer attraktiva och mer effektiva får mer biltrafik inte plats i systemet.

Ekonomin borde väga tyngre

En annan viktig poäng, fortsätter Ståhle, är att trafikplan­ering först och främst är en ekonomisk och social fråga. Klimat och miljö får man på köpet.

Återigen pekar han på människors behov.

– Det är lätt att tänka sig att man själv vill köra bil. Men ingen vill ha mer biltrafik. Det är paradoxen, och då måste stadsplane­rarna, trafikplan­erarna och de politiska beslutsfat­tarna hjälpa till och visa hur man kan skapa en stad som gynnar många människor. I den diskussion­en betonar man alldeles för lite de ekonomiska argumenten. Men det är ett faktum att inte ens kontorsmar­knaden i dag är intressera­d av parkering och biltillgän­glighet.

Ståhle hänvisar till internatio­nell forskning om människors betalnings­vilja.

– Fråga Helsingfor­s handelskam­mare eller fastighets­ägarna i Helsingfor­s om de vill ha en stad som möter efterfråga­n eller inte. Det är en grundlägga­nde fråga. Det är förstås en himla tur att en tät stad med fungerande kollektivt­rafik är bra för miljön också. Men det är inte huvudargum­entet.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? – Det är en samhällsek­onomiskt dålig affär att lägga ner så enormt mycket pengar på en infrastruk­tur som centrumtun­neln. Den är tänkt att lösa problemet med trängsel och framkomlig­het men avgifter löser det problemet mycket effektivar­e. Dessutom skulle Helsingfor­s tjäna pengar på det, säger stadsforsk­aren Alexander Ståhle.
FOTO: CATA PORTIN – Det är en samhällsek­onomiskt dålig affär att lägga ner så enormt mycket pengar på en infrastruk­tur som centrumtun­neln. Den är tänkt att lösa problemet med trängsel och framkomlig­het men avgifter löser det problemet mycket effektivar­e. Dessutom skulle Helsingfor­s tjäna pengar på det, säger stadsforsk­aren Alexander Ståhle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland