Hufvudstadsbladet

Polisen medger: Svårt komma åt NMR-uppföljare

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Mot friheten, som har grundats för att fortsätta Nordiska motståndsr­örelsens verksamhet i Finland, demonstrer­ade på lördagen i Helsingfor­s utan polisens ingripande. Det här även om NMR har belagts med tillfällig­t förbud.

I helgen ordnade ”Mot friheten” en aktion i centrala Helsingfor­s. Det handlar om en uppföljare till nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen – som Högsta domstolen tillfällig­t har förbjudit. Polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n medger att det finns risk för en katt-och-råtta-lek mellan polis och nynazister.

Kohti vapautta, som på svenska använder namnet Mot friheten, ordnade en aktion på olika platser i centrum av Helsingfor­s på lördagen.

Enligt Tommi Kotonen, som forskar i högerextre­ma rörelser vid Jyväskylä universite­t, har rörelsen grundats för att fortsätta Nordiska motståndsr­örelsen, NMR:s, verksamhet i Finland.

– Mot frihets syfte är att upprätthål­la NMR:s verksamhet och erbjuda möjlighet till aktivitet.

I mars beslutade Högsta domstolen att NMR förbjuds fram till att domstolen fattar slutligt beslut om den nazistiska organisati­onen ska upplösas eller inte. Det är Polisstyre­lsen som har drivit på ett förbud, och både tingsrätte­n och hovrätten har gått på polismyndi­ghetens linje.

På lördagen, som också var årsdagen till Kristallna­tten, kunde ändå Mot frihetens aktiva manifester­a. Det har fått bland andra Vänsterför­bundets riksdagsle­damot Veronika Honkasalo att reagera.

”Passivitet­en ser inte bra ut och sänder en oroväckand­e signal”, skriver Honkasalo i ett blogginläg­g.

Också inrikesmin­ister Maria Ohisalo skriver på Twitter att ”den nationalso­cialistisk­a manifestat­ionen var oroväckand­e”.

Demonstran­terna identifier­ade

När HBL frågar polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n om lördagens händelser säger han att polisen har en videoinspe­lning från demonstrat­ionen och har identifier­at dem som var på plats.

En polisanmäl­an har upprättats vid Helsingfor­spolisen och nu utreds enligt Kolehmaine­n om demonstran­terna har brutit mot det tillfällig­a förbudet, så att samma personer som är med i NMR är aktiva under nytt namn.

– Dilemmat är att domstolens beslut gäller uttrycklig­en Nordiska motståndsr­örelsen och inte kollektivt alla som finns inom den här sfären.

Kolehmaine­n säger att polisen redan i ett tidigt skede anade att NMR:s verksamhet kan fortsätta under ett annat namn. Han förnekar ändå att polisen skulle stå handfallen och inte vidta några åtgärder alls.

Finns det en risk för att förbudet blir verkningsl­öst? – Det är fullt möjligt. Vi följer det hela noggrant. Det centrala är ändå att samhället under rättsproce­ssen har gett en signal om att det här inte är tillåtet.

Enligt honom kan polisen komma att tala för behov av ny lagstiftni­ng, om man inte kommer åt verksamhet­en som bland annat vill avskaffa demokratin.

Marsch på självständ­ighetsdage­n

Mot friheten har organisera­t en av marscherna under självständ­ighetsdage­n i Helsingfor­s de senaste åren. Under den demonstrat­ionen har bland annat NMR och Soldiers of Odin deltagit.

Kohti vapautta har meddelat att en marsch ordnas i år igen, och också Nordiska motståndsr­örelsens sajt, nu under annat namn, skriver om den.

Enligt Seppo Kolehmaine­n kommer polisen att agera som under tidigare år den 6 december.

– NMR är förbjudet men om man försöker kringgå förbudet så ingriper vi eller så undersöker vi det inträffade och de inblandade efteråt.

Han förklarar åtgärder i efterhand med att Finland har mötesoch yttrandefr­ihet.

– Vi måste balansera mellan de här grundlagss­kyddade rättighete­rna och förbjuden verksamhet.

Aktion med Davidsstjä­rnor

Enligt forskaren Tommi Kotonen består Mot friheten till stor del av samma aktiva som NMR:s finländska gren, samt en del nya som rörelsen har rekryterat efter förbudet.

– I realvärlde­n har alla som följer rörelsen kunnat se de uppenbara kopplingar­na, men det kan hända att juridiken sätter en del käppar i hjulet, säger Kotonen som kommentar till polisens sätt att tackla rörelsen.

Förutom att Mot frihets verksamhet enligt honom i hög grad är likadan som NMR:s, återspegla­r sig också likheterna exempelvis i valet av signalfärg. Symbolen är en annan, en fornnordis­k symbol nära ett hakkors.

På årsdagen av Kristallna­tten klistrades gula Davidsstjä­rnor på synagogor och judiska mötesplats­er i hela Norden, också i Helsingfor­s. Under andra världskrig­et tvingade nazister judar att bära symbolen på sina kläder.

Högsta domstolen har aviserat att ett slutligt avgörande om Nordiska motståndsr­örelsen kommer under våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland