Hufvudstadsbladet

Nu börjar allvaret i EM-kvalet

– Matchen kan rätt långt komma att avgöras via snabba omställnin­gar. Portugisis­korna är väldigt bra på det och där får vi se upp, säger landslagst­ränaren Anna Signeul.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

En tuff match väntar i kväll Finlands fotbollsda­mer som inlett EM-kvalet med övertygand­e segrar mot Albanien och Cypern. Portugal är av helt annan kaliber och därmed det första riktiga testet för Finland. Det är också dags för att ta revansch – i föregående EM-kval släcktes slutspelsd­römmen av just Portugal.

Portugal har orsakat både Finland och Signeul smärtsamma förluster på senare år.

Portugal beseglade Finlands öde i kvalet till EM 2017 då laget slog Finland med 3–2 hösten 2016. Då ledde Finland med 2–0 nere i Trofa men en viss Claudia Neto vände på steken med tre mål.

– Det var en riktigt dålig match av oss. Vi hade matchen under kontroll och så tappade vi allt, minns Linda Sällström.

Signeul fanns inte med i bilden den gången. Det var hennes landsman Andrée Jeglertz som basade för de blåvita damerna då.

Däremot har Portugal och Finland mötts några gånger i landskamps­sammanhang under Signeuls tid. Facit? Tre oavgjorda.

– Jag tycker vi varit bättre i varje match. I synnerhet i den sista i Kina, säger Signeul som stötte på Portugal i EM 2017.

Den gången i egenskap av landslagst­ränare för Skottland. Portugal vann 2–1.

– Vi gav bort två mål. Jag minns matchen mycket väl. Vi slarvade och de gjorde mål. De är skickliga då de får ytor att jobba på och därför måste vi vara oerhört noggranna i vårt positionss­pel.

Koll på Neto

Signeul lyfter fram Claudia Neto som

Portugals stora stjärna. Wolfsburgm­ittfältare­ns roll är monumental.

– Hela deras mittfält är väldigt starkt. De spelar med en diamantfor­mation som alltid innebär en annorlunda utmaning för oss. Klart är att vi måste ligga väldigt tätt på Neto.

Signeul är nöjd med inledninge­n på kvalet. Övertygand­e segrar mot Albanien och Cypern har höjt självförtr­oendet inom truppen.

– Allt fler stiger fram och det är något som gläder mig oerhört. Det kommer att behövas också i dag. Vi har spelat bra mot Portugal tidigare men inte riktigt skapat de vassaste chanserna.

Hur ska ni komma till de chanserna? – Portugal är ett kompakt lag och de spelar smart. Mest ytor finns det då vi vinner boll. Då gäller det att vi rör oss snabbt och rätt och att passningar­na sitter. Vi är helt på det klara med att ytorna överlag kommer att vara mindre än tidigare under kvalet. Vi har poängterat tempo, både med och utan boll.

– Då de vinner boll är vi sårbara men därför måste vi hela tiden överväga vilka sorts risker det lönar sig att ta. Balansen inom laget måste hela tiden finnas där.

Portugal får en liten fördel, eller rättare sagt två. Hemmaplan och det faktum att laget inte spelat match för några dagar sedan. I stället har laget fått ladda på hemmaplan utan att behöva tillbringa ett antal timmar i flyg.

– Jo det är väl klart att de kan gynnas av det men det där brukar gå jämnt ut under ett kval.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Portugal blir det första riktiga testet för Finland i EM-kvalet.
■
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Portugal blir det första riktiga testet för Finland i EM-kvalet. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland