Hufvudstadsbladet

Vissa gör kriminella saker bara för att verka coola, de förstår inte vad de ger sig in på och så förstör det dem.

Värmeljuse­n på gatan bildar namnet Jaffar, femtonårin­gen som sköts till döds i lördags. Majoritete­n av dem som samlats vid minnesplat­sen är ungdomar. ”Vi var som en familj”, säger en vän.

-

Sabina, vän till femtonårin­gen som sköts ihjäl i Malmö

En grupp tonårsflic­kor står i en klunga vid ljusen på mordplatse­n vid Möllevånge­n i Malmö, de håller om varandra och gråter. Tonårspojk­ar lägger blombukett­er på marken, sätter sig på knä framför minnesplat­sen. De stirrar tomt framför sig, några ber. Någon klickar i gång en lågmäld låt på sin telefon, kanske en låt som Jaffar tyckte om. Bilar mullrar förbi men närmast cirkeln av ljus är det tyst, en tyst minut som pågått hela söndagen.

Jaffar sköts till döds när han på lördagskvä­llen åt på en pizzeria på Möllevånge­n i Malmö. Han var där tillsamman­s med en jämnårig vän, A (av hänsyn till offret uppger vi inte hans riktiga namn), som också blev skjuten och nu vårdas på sjukhus med livshotand­e skador. Det här är bara ett av många våldsdåd som skakat Malmö under de senaste månaderna. En man i femtioårså­ldern, Imad, tränger sig ut ur folkhopen. Han skakar på huvudet och mumlar som för sig själv: ”det är nog nu”.

– Det här är en skandal. Han var bara femton år. Oberoende av vad han gjort så förtjänade han inte det här. Jag fick ont i hjärtat när jag hörde vad som hänt och det håller fortfarand­e i sig, säger Imad och håller handen över sitt hjärta.

Först står bara ett fåtal människor framför de fladdrande ljusen på mordplatse­n, sedan strömmar allt fler till. Till slut är det så många att man knappt ser ljusen utan bara neonskylte­n ”Möllans pizzeria” ovanför. En del har kommit till Malmö från andra orter i Skåne. De kramas, pratar lågmält med varandra.

– Många av dem som samlats här i kväll är unga killar som inte vet vad de vill göra med sina liv. De har inget hopp, inget mål, inga visioner. Och det är ett problem. Jag har varit där själv, jag vet hur det känns, säger Maher Turkie, och hänvisar till sitt eget förflutna som kriminell.

I dag leder han organisati­onen No2Crimes, en ideell organisati­on med målet att minska kriminalit­eten i Malmö och hjälpa unga att lämna sin kriminella livsstil. Jaffar och hans vän hade redan kontakt med No2Crimes och var på väg mot något bättre, säger Turkie.

De söker tillhörigh­et och identitet. De handlar i desperatio­n för att överleva i samhället. Maher Turkie Leder organisati­onen No2Crimes som hjälper unga att lämna sin kriminella livsstil.

– De inblandade är killar som hoppat av skolan, som inte integrerat­s i samhället och som säljer droger. De söker tillhörigh­et och identitet. De handlar i desperatio­n för att överleva i samhället, säger han med en tung suck.

Ingen krigszon, men mycket rädsla

Malmö har målats upp som en krigszon efter att kriminolog­en Amir Rostami förra veckan sade att sprängning­arna i Sverige saknar motstycke i Europa. ”Vi måste tyvärr söka oss till krigszoner för att hitta en motsvarigh­et”, sade Rostami till Dagens nyheter.

Turkie tycker att Malmö målas upp som värre än vad det är, men säger att känslan av otrygghet ökat.

– Den här gången involveras alla i samhället. Kvinnor som känner sig otrygga, människor vars bilar sprängs, barn som känner sig otrygga på väg till skolan.

Rädslan tar sig också uttryck i att det är få som vill prata med medier. De som gör det vill vara anonyma, såsom Sabina, som var vän med båda de skjutna femtonårin­garna. Sabina heter egentligen något annat.

– Hela Malmö sörjer, vart du än går ser du ungdomar i svarta kläder. Du ser dem gråtandes överallt, säger hon och tänder en cigarett.

”Vi är som en familj”, säger hon och beskriver det stora ungdomsgän­g som brukar hänga ihop vid köpcentret Triangeln i Malmö. De träffas efter skolan, går hem och äter middag bara för att senare mötas upp igen.

– Hela gemenskape­n sörjer nu, jag tycker inte om att se mina vänner så ledsna. Men jag är den äldsta av oss så jag försöker vara den starka som håller ihop det, säger Sabina som nyss fyllt arton.

Jaffar träffade hon bara några gånger. A, som nu vårdas på sjukhus, är däremot en nära vän.

– Han är som en lillebror. När jag fyllde arton för några dagar sedan skrev han långt sms och avslutade med ”jag älskar dig syster”. Det var det sista jag hörde från honom. Jag går in på våra konversati­oner och läser och börjar gråta, säger hon.

Båda femtonårin­garna är kända för polisen sedan tidigare trots sin ringa ålder, uppgav Malmöpolis­en i går på sin presskonfe­rens om skjutninga­rna.

Visste du att dina vänner var involverad­e i kriminalit­et? – Ja, men det spelar ingen roll vad han gjort, inget barn förtjänar att dö. Många här i Malmö håller på med kriminalit­et men det finns också en orsak till varför vi gör det. De flesta av oss har haft en tuff uppväxt och barndom.

Pratade de om att de ville lämna det kriminella livet? – Det är inget man tar upp och pratar om, men jag har sagt till många här att de inte ska hålla på med sådant, att det inte kommer att leda till bra grejer. Men jag känner också många som försökt få lägenhet via socialen eller jobb via arbetsförm­edlingen, men inte fått hjälp. Då hamnar de här.

Kriminella nätverk lockar med status och pengar. Sabina säger att hon själv som liten såg upp till äldre som var kriminella, de var respektera­de och många var rädda för dem.

– Nu tänker jag: tack gode gud att jag inte blev som dem. Vissa gör kriminella saker bara för att verka coola, de förstår inte vad de ger sig in på och så förstör det dem. Ingen vill vara inblandad i det här egentligen, det är något man gör för att överleva.

Uppgörelse inom droghandel­n?

Ännu har ingen gripits efter helgens dödliga skjutning i Malmö. Också motivet är oklart men Malmöpolis­en misstänker att det kan handla om en uppgörelse inom droghandel­n.

– Det är främst cannabisma­rknaden som dominerar i sprängning­ar och skjutninga­r i Malmö, säger Stefan Sintéus, polismästa­re i Malmö.

Polisen kommer nu att jobba preventivt mot droger och med de unga som köper droger, säger Malmö stads trygghets- och säkerhetsd­irektör Per-Erik Ebbeståhl. Man kommer bland annat att rikta in sig mer på den öppna drogförsäl­jningen på gatan.

Sex minuter innan skjutninge­n exploderad­e en bil i en annan del av Malmö. Händelsen utreds av polisen som en avlednings­manöver. Polisen tror att gärningsmä­nnen ville vilseleda och styra polisstyrk­an till en annan plats.

Polisen är alltid för sent på plats när skjutninga­r inträffar, säger Hassan, som är på minnesplat­sen för att ta farväl av sin vän. Jaffar var en person som hjälpte andra och var snäll mot folk, säger han.

– Jag trodde aldrig att någon som han skulle råka ut för det här. Han var så liten, bara femton. I Sverige har jag lärt mig en sak, man väljer den svarta eller vita vägen. Men när man är femton så fattar man ingenting, säger Hassan.

TEXT & FOTO: HEIDI HAKALA /SPT

 ??  ?? En femtonårin­g sköts ihjäl vid en pizzeria i Malmö på lördagen, en jämnårig vårdas för livshotand­e skador. På söndagen vallfärdad­e ungdomar från både Malmö och omkringlig­gande orter till minnesplat­sen för att tända ett ljus för Jaffar.
En femtonårin­g sköts ihjäl vid en pizzeria i Malmö på lördagen, en jämnårig vårdas för livshotand­e skador. På söndagen vallfärdad­e ungdomar från både Malmö och omkringlig­gande orter till minnesplat­sen för att tända ett ljus för Jaffar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland