Hufvudstadsbladet

Det är så lätt och tryggt att sitta bakom någon skärm och skriva något elakt. Men i det verkliga livet är det få som vill eller vågar stå för de åsikterna. Då backar de.

Det var omkring 200 andra som ville vara Sana i den norska tv-serien Skam. Iman Meskini knep rollen. Nu har hon gett ut en bok om livet som ung muslimsk kvinna i det norska samhället.

- CHARLOTTA SVENSKBERG charlotta.svenskberg@ksfmedia.fi

Iman Meskini, som nyligen gett ut en bok om livet som ung muslimsk kvinna i det norska samhället.

– Jag heter inte ”Sana från Skam”. Jag heter Iman Meskini.

På fredagsför­middagen besökte hon Karis svenska högstadium och mötte där niondeklas­sarna. Besöket var en del av Bokkalaset­s program i Ekenäs.

I den norska tv-serien Skam, som visades 2015–2017, spelade Iman Meskini karaktären Sana, en stark och självständ­ig muslimsk tjej.

– Jag hade aldrig tidigare sett en karaktär som Sana på norsk tv, säger hon och förklarar att det fick henne att vilja ha rollen.

Instagramt­råden blev en bok

För knappt två år sedan gjorde Iman Meskini frivillig militärtjä­nst i Norge. Att vara i militären som ung muslimsk tjej med hijab ledde till en viss ensamhet, utanförska­p och många identitets­frågor. En novemberna­tt när hon egentligen borde ha sovit ställde hon tre frågor på sitt Instagramk­onto: Varför har muslimska kvinnor hijab? Varför ser folk på hijaben som förtryckan­de? Känns den förtryckan­de för dem som bär den? Inlägget fick flera hundra svar. De som senare blev en bok.

I boken #minhistori­eminmening finns ett bearbetat urval av svaren. De ger en insyn i unga muslimers syn på sig själva och sin plats i det moderna samhället.

Med hijaben kom frågorna

Iman Meskini gick på årskurs fem när hon tog beslutet att använda hijab. Hon betonar att valet helt och hållet var hennes.

– Jag såg upp till min mamma som hade hijab och ville vara som hon var. Hon var min förebild.

Med hijaben blev Iman Meskini genast annorlunda och med den kom också alla nya frågor, som många gånger var fördomsful­la.

– Hade pappa tvingat mig till att ha den? Är han snäll? Har mamma något jobb? Varför har du hijab? Jag fick frågor ingen annan fick, säger hon.

För henne är islam en livsstil som definierar vem hon är. – Jag tror på en gud och jag ber. Att dagligen ägna tid åt att be ger henne ett lugnt avbrott i en annars ganska stressig vardag. Bönestunde­n ger henne ro och tid att reflek

tera över det viktiga och värdefulla i livet.

– Det handlar om att tänka i större bilder, att känna efter vad jag är tacksam över och hur jag kan vara en god människa.

Hatiska kommentare­r

Iman Meskini har omkring 650 000 följare på Instagram och tonen i både hennes inlägg och i kommentars­flödet är positiv. Hon är medveten om att de som följer henne gillar henne. I olika mediers kommentare­r kan tonen vara betydligt negativare, och också hatiska. Men hon har lärt sig att inte alls läsa dem.

– Det är svårt att inte ta det personligt. Därför har jag slutat läsa.

Det fanns också en del negativa svar i Instagramt­råden #minhistori­eminmening, men förvånansv­ärt få. När hon samlade material till boken tog hon kontakt med alla som svarat för att fråga om hon fick använda svaren i boken. De som hade svarat negativt ville inte vara med i boken.

– Det är så lätt och tryggt att sitta bakom någon skärm och skriva något elakt. Men i det verkliga livet är det få som vill eller vågar stå för de åsikterna. Då backar de. Det är en hård kultur på nätet.

”Jag är den jag är”

Iman Meskini har blivit en förebild som speglar mångfalden i det norska samhället och en symbol för dem som känner att de lever i mitten av två kulturer. Men för henne är det viktigt att fortsätta vara den hon är.

– Jag låter det inte påverka mig. Jag är den jag är.

Den person som fortsättni­ngsvis är hennes förebild och inspiratio­nskälla är hennes mamma. Hon konvertera­de till islam för trettio år sedan. Hon läste mycket om islam och tog ett självständ­igt beslut om att bära hijab – något som var ganska kontrovers­iellt och sällsynt då.

– Min mammas historia är inspireran­de. Hon är så stark och tuff.

Iman Meskini talar varmt och kärleksful­lt om sin mammas förmåga att diskutera, samtala, rådgöra och uppfostra på ett sätt som fått henne och hennes fyra syskon att bli självständ­iga och starka personer.

– Hon kan alltid förklara och motivera. Hon ger två alternativ, men säger att det är upp till oss vad vi väljer.

Som exempel ger hon de diskussion­er hon fört med sin mamma om varför muslimer inte dricker alkohol.

– Pappa sa alltid bara att ”det är så”. Mamma kunde förklara hur alkohol påverkar kroppen och själen. Hon kan alltid ge ett sammanhang och en mening till allt.

Vill jobba med människor

När Iman Meskini fick rollen som Sana i Skam hade hon ingen erfarenhet som skådespela­re. Men hon tog chansen att visa hur det är att vara en muslimsk tjej i det norska samhället. Några år senare tog hon chansen att ge ut en bok med samma tema.

Vad hon vill göra i framtiden vet hon inte.

– Men jag vet att jag vill jobba med människor. Jag är mycket engagerad i ungdomar och i hur de mår. De är framtiden, de är viktiga. Men det är svårt att vara ung i dag med så många krav och så mycket press från olika håll.

❞ Jag såg upp till min mamma som hade hijab och ville vara som hon var. Hon var min förebild. Men med hijaben kom också alla nya frågor, som många gånger var fördomsful­la. Hade pappa tvingat mig till att ha den?

Iman Meskini

 ?? FOTO: CHARLOTTA SVENSKBERG ??
FOTO: CHARLOTTA SVENSKBERG
 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTA SVENSKBERG ?? Många niondeklas­sare ville ha Iman Meskinis autograf när hon besökte Karis svenska högstadium i fredags. I boken #minhistori­eminmening ger Meskini en insyn i hur det är att vara ung muslimsk kvinna i det norska moderna samhället.
FOTO: CHARLOTTA SVENSKBERG Många niondeklas­sare ville ha Iman Meskinis autograf när hon besökte Karis svenska högstadium i fredags. I boken #minhistori­eminmening ger Meskini en insyn i hur det är att vara ung muslimsk kvinna i det norska moderna samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland