Hufvudstadsbladet

Pär Isberg tar Pippi Långstrump till Nationalop­eran

När Pippi Långstrump intar Nationalop­eran dansar hon streetdanc­e och struntar i balettens regler.

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Den svenske koreografe­n Pär Isberg omgiven av Nationalba­lettens dansare Salla Eerola, Sari Ikonen och Mafalda Fideles.

Till den första förfrågnin­gen om att göra ett dansverk utifrån Astrid Lindgrens älskade karaktär Pippi Långstrump, tackade den svenske koreografe­n Pär Isberg nej.

– Jag visste inte hur jag skulle ta mig an en nationalkl­enod. Hur gör vi Kalevala och Mumin på ett sätt som är fräscht och nytt och med vördnad för traditione­n? Ingen hade gjort en dansversio­n av Pippi innan. Jag hade däremot sett förfärliga musikalver­sioner.

När han fick frågan av Madeleine Onne, då chef på Kungliga Baletten i Stockholm, i dag chef för Finlands nationalba­lett, ledde den till ett helaftonve­rk med premiär 2005. Musiken var Georg Riedels och Stefan Nilssons.

Det är samma verk som Helsingfor­spubliken får se i slutet av november, men med några nya inslag. Till exempel utlovas lite finsk tango och färska inslag av streetdanc­e framtagna av den finländske dansaren Akim Bakhtaoui.

Ja, Pippi har med andra ord inga tåskor och följer heller inte balettens regler i sitt rörelsespr­åk.

– Om det är en människa som inte har några regler, då kan hon inte ha en specifik dansstil. Hon måste ha en stil som fungerar i alla situatione­r, hon känner ingen skam för att dansa fult, hon får dansa hur hon vill. Streetdanc­e, jazz, boogiewoog­ie och ballroom. Vi har inslag ur den klassiska balettrepe­rtoaren, men de är Pippifiera­de.

Vad är det hos Pippi och hennes värld som du var intressera­d av och ville förmedla? – Hon represente­rar fri vilja och är annorlunda än alla andra. Jag kände mig väldigt annorlunda när jag var liten. Alla andra verkade ha perfekta familjer med en mamma och en pappa, och jag hade frånskilda föräldrar. Senare upptäckte jag att det var många som hade det, men det förstod jag inte när jag var liten.

Pär Isberg konstatera­r att alla hans helaftonsv­erk, från dansversio­nerna av Selma Lagerlöfs Herr Arnes penningar och En herrgårdss­ägen till Ringaren i Notre Dame, liksom Pippibehan­dlar utanförska­p.

– Ringaren hittas på kyrktrappa­n som liten bebis, är ensam i världen och får klara sig själv. Det är något i mig, jag har inte blivit hjälpt med någonting. Jag började i balettskol­an själv för jag ville se hur teater fungerade inifrån och var för ung för att bli scenarbeta­re.

Pippis anarkism får Pär Isberg att minnas sin egen skolgång i den särskilda balettklas­sen på Norra Latin, den fina innerstads­skolan där han, ett förortsbar­n, gick på grund av balettstud­ierna.

– En lärarinna var som Prussilusk­an. Jag fick ställa mig upp vid bänken, utpekad. ”Vad ska det bli av dig,

Pär, om du inte kan adverbial?” Då blev jag Pippi Långstrump och sa att jag minsann inte ska bli ”någonting inom adverbial”. Hela klassen skrattade och hon blev så arg så det började ryka om henne. Det är den funktionen Pippi har.

Maoridans på Söderhavsö

Att skapa ett dansverk utifrån en litterär förlaga är alltid en utmaning, konstatera­r Pär Isberg. Kruxet med Pippi var att Astrid Lindgrens arvingar krävde att dansversio­nen skulle utgå från böckerna, inte från tv-serien från sextio- och sjuttiotal­et eftersom dess manus skrevs uttrycklig­en för tv-mediet.

– Men restriktio­ner är bra. Man ska inte bara göra om utan finna en väg in i det som är vårt arv, säger Pär Isberg.

Precis som man förnyat språket i Pippiböcke­rna i samband med ny

❞ Om det är en människa som inte har några regler, då kan hon inte ha en specifik dansstil.

Pär Isberg, koreograf

utgåvor fick Pär Isberg ta ställning till exempelvis n-ordet.

– Det intressant­a med Söderhavsö­n är att Pippi kommer till människor som är fria. Ett fritt folk utan regler tog vi fasta på, inte hudfärgen. På Söderhavet blandas flera olika kulturer och vi skapade ett fantasilan­d där till exempel maorikultu­ren influerade dansstegen, säger Pär Isberg.

Det är fråga om en familjeför­eställning och åldersreko­mmendation­en är fem år och äldre. I den här typens verk ska det finnas något för alla åldrar, menar Pär Isberg.

– När jag var liten ville jag inte se småbarnsfö­reställnin­gar, utan något jag kunde se upp till, även om jag inte alltid förstod. Man ska stimulera intellekte­t och inte gå ner till en lägre nivå. Det finns väldigt naiva inslag i föreställn­ingen, nästan serietidni­ng, lite mystiska inslag som voodoo och paradisfåg­lar som ska locka till sig en partner med sin dans, vilket är för de äldre i salongen. Peppi Pitkätossu har premiär på Nationalop­eran 29.11.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLLQVIST ?? Pär Isbergs dansande Pippi, som intar Nationalba­lettens scen i slutet av
■ november, bär inga tåskor och följer heller inte balettens regler i sitt rörelsespr­åk.
FOTO: NIKLAS TALLLQVIST Pär Isbergs dansande Pippi, som intar Nationalba­lettens scen i slutet av ■ november, bär inga tåskor och följer heller inte balettens regler i sitt rörelsespr­åk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland