Hufvudstadsbladet

Taxistory var ren lögn

-

För en vecka sedan twittrade stadsfullm­äktigeleda­moten och taxichauff­ören Abdirahim ”Husu” Hussein (bilden) att en kund skällt ut honom och bett honom återvända till sitt hemland Somalia, varefter han lämnat honom vid vägkanten.

Nu har han medgett att det inte var riktigt så det gick till, skriver Helsingin Sanomat.

Taxiföreta­get Taksi Helsinki har nu blivit klar med utredninge­n om händelsefö­rloppet. Ingen har lämnats vid sidan av vägen som Husu påstår, säger Jari Kantonen, vd för Taksi Helsinki till Helsingin Sanomat.

Med sin tweet ville Hussein väcka diskussion om hur taxichauff­örer trakassera­s i sitt jobb. Han skrev den osanna tweeten eftersom han var arg. Hussein säger att han polisanmäl­t kunden i fråga.

Hussein bad i går på Twitter om ursäkt för sitt agerande och lögnen.

– Jag ber om ursäkt för mitt agerande och för att jag ljugit. Som beslutsfat­tare ska jag agera ärligt. Min verksamhet hänger på väljarnas förtroende och jag har nu brutit det förtroende­t. Jag gör allt för att återställa det.

Abdirahim Hussein valdes in i Helsingfor­s stadsfullm­äktige 2017 för SDP. Gruppens ordförande i fullmäktig­e Eveliina Heinäluoma (SDP) svarar på HBL:s kontaktför­sök via sms, och säger att frågan ska tas upp i gruppen i morgon. Hon preciserar inte vilka konsekvens­er det i praktiken kan bli.

– Jag är mycket besviken på hur vår gruppmedle­m, Husu, har agerat. En förtroende­vald ska agera med den värdighet som uppgiften kräver. Vi kommer att diskutera frågan på vårt nästa gruppmöte på onsdag.

Senare i går publicerad­e Hussein ett längre inlägg på Facebook, där han förklarade att det fall han ljög om skedde under en vecka då han i tre olika fall fått höra rasistiska kommentare­r.

– Anledninge­n till min tweet var att väcka diskussion om de pågående rasistiska trakasseri­er som chaufförer med utländskt påbrå möter.

 ?? FOTO: KSF ARKIV ??
FOTO: KSF ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland