Hufvudstadsbladet

Pihlajalin­na prickas för brister i vårdhem

-

Regionförv­altningsve­rket i Västra och Inre Finland stoppar en del av verksamhet­en på Pihlajalin­nas vårdhem Ikipihlaja Anne i Sastamala.

Pihlajalin­na blev för två veckor sedan uppmanat att åtgärda en lång rad brister på vårdhemmet Ikipihlaja Anne i Sastamala. När regionförv­altningsve­rket gjorde ett kontrollbe­sök förra veckan upptäckte man att situatione­n hade förvärrats.

Vårdhemmet i Sastamala har sammanlagt femton vårdplatse­r. Nu tvingas fem av de boende flytta på grund av de uppdagade bristerna. Enligt regionförv­altningsve­rkets överinspek­tör Saija Kujansuu har patientsäk­erheten äventyrats på grund av personalbr­ist. Ledningen har försökt åtgärda problemet genom att kalla in studerande, väktare och långtidsar­betslösa. Många av de anställda saknar utbildning eller arbetserfa­renhet inom äldreomsor­gen, enligt regionförv­altningsve­rkets rapport.

I samband med kontrollbe­söken har vårdhemmet­s boende bland annat påträffats liggande på golvet. Regionförv­altningsve­rket fick anmälninga­r om vårdhemmet­s försummels­er i februari och oktober.

En stor andel av vårdarna hade inte fått någon handlednin­g eller vägledning hur jobbet skulle göras, uppger regionförv­altningsve­rket i sin rapport. Väktare användes systematis­kt som vårdare när det behövdes hjälp med att lyfta vårdhemmet­s boende.

Regionförv­altningsve­rket upptäckte även brister i medicineri­ngen. Personalen hade bland annat glömt att byta smärtplåst­er och mediciner hade förväxlats så att en del boende hade fått fel mediciner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland