Hufvudstadsbladet

Svenskt bistånd satsar på vedspisar

Sverige satsar motsvarand­e 23,5 miljoner euro på vedspisar för att familjer i Afrika ska minska sina utsläpp av växthusgas­er. Det ska kompensera för svenska utsläpp. En klimatexpe­rt ifrågasätt­er satsningen.

- HBL

Energimynd­igheten i Sverige har satsat 252 miljoner kronor (23,5 miljoner euro) på att ge folk i utveckling­sländer tillgång till energieffe­ktivare vedspisar. Målet är att minska bränsleför­brukningen, klimatpåve­rkan och skogsavver­kning, skriver Dagens Nyheter. Det är ett sätt för Sverige att köpa utsläppsmi­nskningar utomlands under en FN-mekanism för ändamålet (CDM).

DN lyfter upp att flera internatio­nella studier i början av 2010-talet visade att liknande projekt inte hade haft önskad effekt. Energieffe­ktiviteten och hälsoförde­larna ifrågasatt­es. Sverige ska ha satsat på över en miljon nya spisar trots detta.

Energimynd­igheten uppger att man haft i uppdrag att satsa särskilt på småskaliga projekt i de minst utvecklade länderna.

Globalt beräknas över hundra motsvarand­e CDM-spisprojek­t minska utsläppen med 9 miljoner ton koldioxid om året. Men Francis X Johnson, klimatfors­kare på Stockholm Environmen­t Institute, säger att det finns många studier som visar att uppskattni­ngarna av utsläppsmi­nskningarn­a är väldigt osäkra.

– Jag har inte utvärderat just dessa projekt men jag är förvånad över och skeptisk till att man har satsat en så stor summa på flera projekt bara med spisar som använder ved och träkol. Vår forskning visar att det mest effektiva både för klimat och hälsa i stället är att byta bränsle till biogas eller bioetanol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland