Hufvudstadsbladet

Malarianät fångar mer fisk än myggor

Myggnät som har distribuer­ats i hundratuse­ntal till vissa afrikanska länder används ofta till fiske i stället. Eftersom näten är så finmaskiga hotar fisket att ödelägga de redan ansträngda ekosysteme­n i kustregion­erna.

- JOHAN NILSSON/TT

Med hjälp av bistånd och pengar från bland annat Bill och Melinda Gates Foundation har hundratuse­ntals myggnät distribuer­ats till flera afrikanska länder.

Näten ses som ett viktigt verktyg för att skydda människor mot den dödsbringa­nde malariapar­asiten som sprids av myggor. Sjukdomen skördar årligen en halv miljon människors liv.

Men näten används inte alltid som det är tänkt. I stället används de som fisknät, vilket kan få förödande konsekvens­er för växt- och djurlivet, visar forskning vid bland annat Stockholms universite­t.

– Myggnäten är avsedda som malariasky­dd, men människor som lever i fattigdom använder dem för fiske. Det är oroande, eftersom detta belastar de redan överfiskad­e ekosysteme­n som finns vid kusterna, säger Benjamin Jones, doktorand vid institutio­nen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universite­t, i ett pressmedde­lande.

Att myggnäten delvis används till fiske är inget nytt fenomen, men för första gången har forskare försökt uppskatta konsekvens­erna med ett sådant fiske. Det stora problemet, enligt forskarna, är att myggnäten är så finmaskiga att de fångar alla sorters fisk urskillnin­gslöst.

Bland sjögräsäng­arna i norra

Moçambique, till exempel, visar studien att man med ett myggnät fångar mer än hälften av den dagliga fångsten jämfört med traditione­lla nät.

Men många av fiskarna är bara fingerstor­a och är viktig mat åt andra fiskarter. De är också viktiga för sjögräsäng­arnas ekosystem.

Hur problemet ska lösas vet inte forskarna, men de föreslår ett förstärkt samarbete mellan olika grupper som naturvårda­re, samhällsve­tare, hälsovårds­personal och fiskesamhä­llen.

På vissa håll har myndighete­rna infört lagar som gör det olagligt att använda myggnät till fiske, men sådana lagar är otillräckl­iga, anser forskarna, eftersom människor behöver mat.

 ?? FOTO: BENJAMIN JONES/TT ?? På vissa håll i Afrika, som här i Moçambique, används de myggnät som ska skydda mot malaria som fisknät i stället. Eftersom näten är så finmaskiga fångas mängder med småfisk och hotar de redan ansträngda ekosysteme­n.
FOTO: BENJAMIN JONES/TT På vissa håll i Afrika, som här i Moçambique, används de myggnät som ska skydda mot malaria som fisknät i stället. Eftersom näten är så finmaskiga fångas mängder med småfisk och hotar de redan ansträngda ekosysteme­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland