Hufvudstadsbladet

Sifferkod i stället för namnbricko­r kan skydda polisen

Poliser utsätts för allt mer våld, hot och riktade trakasseri­er i sitt arbete enligt polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n. Han vill därför att poliserna ska få anonymiser­ade namnbricko­r i stället för att som i dag vara skyldiga att visa sitt namn.

- ANNA SVARTSTRöM

I fjol behövde polisen rycka ut med fler än en patrull i 45 procent av de mest brådskande, så kallade A-uppdragen. Ännu i början av årtusendet var andelen under en tredjedel.

Enligt polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n har våld mot poliser under arbetsuppd­rag fördubblat­s de senaste tjugo åren. När han och inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna), som ansvarar för polisen i regeringen, samlade till presskonfe­rens i går var temat polisernas arbetssäke­rhet.

– Under sommaren och våren har vi sett situatione­r då polisens arbetarsky­dd har varit hotat, sade Ohisalo med hänvisning bland annat till skottlossn­ingen mot en polispatru­ll i Borgå.

Kameror i polisovera­llen har använts på försök i Helsingfor­s, vilket Ohisalo lyfter fram som en åtgärd som har varit lyckad.

– Målet är att förbättra både individers rättsskydd och arbetarsky­ddet för polisen.

Inrikesmin­isteriet utreder också ett förslag från Polisstyre­lsen och Finlands polisorgan­isationers förbund om att det inte längre skulle vara obligatori­skt för poliser att bära namnskylta­r på sina uniformer. I stället för namnet skulle en anonymiser­ande kod användas.

– Det här skulle vara ett ganska enkelt sätt att skydda de poliser som utför sitt arbete, säger Seppo Kolehmaine­n.

Enligt honom är det viktigt att poliser ute på uppdrag fortsättni­ngsvis ska kunna identifier­as, men menar att det går att göra med en sifferseri­e. Enligt Kolehmaine­n har namnbricko­rna lett till att poliser har utsatts för riktade trakasseri­er där man systematis­kt har använt namnet och har hotat till exempel med att ”vi vet var du bor och vilka dina barn är”.

Han medger att det för en medborgare är svårare att minnas en sifferseri­e i stället för ett namn, men menar att en polis högst troligt uppger sitt namn om någon som är ute i goda avsikter frågar efter det.

Enligt en förfrågan som Polisstyre­lsen gjorde i oktober har en tredjedel av de drygt 800 poliser som svarade på den utsatts för riktade trakasseri­er, vars mål är att påverka myndighets­utövandet. En tredjedel av dem har övervägt att byta yrke.

Det ökade våld som polisen möter beror enligt Maria Ohisalo bland annat på att internatio­nell och gränsövers­kridande brottsligh­et har landstigit i Finland,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland