Hufvudstadsbladet

Högern gick framåt i politiskt låst Spanien

Den politiska krisen i Spanien har om möjligt förvärrats efter söndagens nyval. Inget parti nosar på egen majoritet.

- TT

Efter fem månaders politisk låsning står ett nytt valresulta­t klart i Spanien – men ingen är mycket klokare för det.

Socialistp­artiet PSOE är fortsatt största parti, med 120 mandat. Det hjälper dock föga för att säkra en ny regering. Inte ens med vänsterall­iansen Unidas Podemos – som drog proppen ur regeringsf­örhandling­arna med PSOE i september efter oenighet om fördelning­en av ministerpo­ster – når partiledar­en Pedro Sánchez de 176 mandat som krävs för egen majoritet.

Konservati­va Partido Popular (PP) tog samtidigt revansch efter vårens katastrofv­al, och slutade på 88 mandat.

Värre gick det för mittenpart­iet Ciudadanos, som förlorade över fyra femtedelar av sitt stöd. I går meddelade partiledar­en Albert Rivera att han avgår.

– Läget var komplicera­t i april – men det är än mer komplicera­t i dag, konstatera­r forskaren Niklas Bremberg, som är verksam vid Utrikespol­itiska institutet i Sverige och Stockholms universite­t.

Den stora valvinnare­n finns på högerkante­n. Vox – lett av den förre PP-medlemmen Santiago Abascal – fördubblad­e sitt stöd, och partiet är i dag Spaniens tredje största.

Abascal har bland annat sagt att han vill att Spanien ska lämna Schengenom­rådet, och han förordar betydligt tuffare tag mot invandring­en. Men den enkla anledninge­n till

Vox framgångar stavas Katalonien­krisen, enligt Niklas Bremberg.

Den ogiltigför­klarade självständ­ighetsomrö­stningen i oktober 2017 har att djupa spår i den spanska politiken. Vox-anlitade jurister var drivande i att åtala tolv katalanska ledare i fjol – åtal som i oktober ledde till domar och flera långa fängelsest­raff.

– Frågan om Spaniens framtid, Spaniens vara som land, har blivit oerhört infekterad. Det har öppnat upp ett spelrum för Vox, som anklagar det partiet kallar ungefär ”vänstermit­teneliten” för att ha korrumpera­t och förrått landet, säger Bremberg.

Santiago Abascal vill ta ifrån Katalonien sitt regionala självstyre och förbjuda separatist­partier. Han har också svurit på att sätta regionpres­identen Quim Torra bakom galler.

Söndagens val var det fjärde i Spanien på lika många år. Det var sannolikt med en valtrött befolkning i åtanke som Pedro Sánchez under valnatten manade sina motståndar­e att kompromiss­a.

Men någon samlingsre­gering blir det troligtvis inte tal om, enligt Niklas Bremberg. Motsättnin­garna mellan de olika blocken är för stora.

 ?? FOTO: OSCAR DEL POZO/LEHTIKUVA-AFP ?? Santiago Abascal, ledare för det
■ högernatio­nalistiska partiet Vox, mer än fördubblad­e sitt mandat till kongressen efter söndagens val.
FOTO: OSCAR DEL POZO/LEHTIKUVA-AFP Santiago Abascal, ledare för det ■ högernatio­nalistiska partiet Vox, mer än fördubblad­e sitt mandat till kongressen efter söndagens val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland