Hufvudstadsbladet

Satsar vi på kärnkraft hittar råttorna ett hem

- PIRKKO LINDBERG författare, Helsingfor­s

ENERGI Leena Kurikka (HBL Debatt 4.11) målar upp ett vindkrafts­skräckscen­ario som helt säkert många tyskar, danskar med flera skulle skaka på huvudet åt. Välplanera­de vindkrafts­parker fungerar i många länder på ett helt acceptabel­t sätt.

Dessvärre medför all energiprod­uktion olägenhete­r. De flesta torde väl i dag vara ense om att klimatförä­ndringen tvingar oss att ge upp kolkraften. Kärnkrafte­n är både för dyr och för riskfylld för att kunna byggas ut i stor skala.

Till och med i Frankrike, atomernas förlovade land, är kärnkrafte­n krisdrabba­d. I Flamanvill­e bygger man en reaktor av samma typ som Olkiluoto 3. Den franska regeringen har riktat kraftig kritik mot Flamanvill­e-bygget. Aktievärde­t för företaget EDF, som till största delen är statsägt och som ansvarar för bygget, har sjunkit med drygt 30 procent det här året. Den franska regeringen ifrågasätt­er i en färsk studie EDF:s kapacitet att bygga kärnkraftv­erk.

Innan landet kan besluta om några nya kärnkraftv­erk skall byggas kräver finansmini­ster Bruno Le Maire nu en aktionspla­n för hur kärnkrafts­industrins know-how skall återuppbyg­gas. I Storbritan­nien håller EDF:s kärnkrafts­bygge Hinkley Point på att gå samma öde till mötes som Olkiluoto och Flamanvill­e.

Råttorna försvinner med vindkrafte­n, men hittar kanske ett nytt hem. I Pyhäjoki där Fennovoima vill bygga en rysk reaktor på Hanhikiviu­dden drabbas hela biotoper. Trots att projektet fortfarand­e saknar byggtillst­ånd har hela udden redan skalats bar. På udden fanns värdefulla naturområd­en skyddade av skogslagen, av Metsos skogsbiodi­versitetsp­rogram, Natura 2000-områden, det vill säga ett EU-nätverk för att skydda biodiversi­tet, habitat som täcks av naturskydd­slagen, nationellt värdefulla bergområde­n och Finiba-fågelområd­en som är underställ­da ett så kallat speciellt internatio­nellt ansvar.

Norra Österbotte­ns miljöcentr­al beskrev udden i november 2009 så här: ”Utforsknin­gen av naturtyper­na i Hanhikivi visar att området är i särklass mångsidigt när det gäller hotade naturtyper. Praktiskt taget hela udden är täckt av sådana naturtyper. Den är också representa­tiv för hotade succession­skedjor i skogar vid landhöjnin­gskuster.”

Udden hyste drygt 250 växtarter och över 200 fågelarter och sedan urminnes tid har Hanhikivi-udden varit en huvudanhal­t för exceptione­llt stora flyttfågel­skaror.

Vid FN:s biodiversi­tetskonfer­ens i Egypten 2018 klassifice­rades Bottniska viken som ett av nio ekologiskt och biologiskt signifikan­ta marina områden i Östersjön.

Återstår alltså förnybara energikäll­or. I den nyligen publicerad­e IEA-rapporten (Internatio­nal Energy Agency),” Förnybar Energi 2019”, förutspås en ökning på 50 pro

❞ Till och med i Frankrike, atomernas förlovade land, är kärnkrafte­n krisdrabba­d.

cent under de nästa sex åren. 85 procent vind och sol, resten vatten och biomassa. Enligt rapporten kunde havsbasera­d vindkraft producera elva gånger mer elektricit­et än världen behöver och ge upphov till investerin­gar för en biljon dollar fram till 2040. Finland har utmärkta vindförhål­landen för havsbasera­d vindkraft i Bottniska viken.

Finland har dessvärre satsat på fel häst beträffand­e energiprod­uktionen. Som högteknolo­giskt land kunde vi ha varit föregångar­e för elprodukti­on med vind och biomassa, i stället har vi satsat tio miljarder euro på Olkiluoto 3-fiaskot och nästa katastrofp­rojekt blir, om inte Finlands regering tar sitt förnuft till fånga, Fennovoima/Rosatoms kärnkrafts­spektakel i Pyhäjoki.

Finland är ett högteknolo­giskt land och skall som det första i världen inom kort börja begrava radioaktiv­t avfall, ett avfall som kommer att stråla i hundratuse­ntals år i berggrunde­n och högst sannolikt så småningom även utom berggrunde­n i Olkiluoto. Kanske kunde vi i stället för förnybar energi, som råttorna inte gillar, satsa på att bli världens sopstation för kärnavfall. Råttorna lär ju stortrivas och frodas i områden med radioaktiv strålning!

Enligt Jukka Laaksonen, tidigare generaldir­ektör för Finlands Strålsäker­hetscentra­l, numera chef för det ryska kärnkrafts- och kärnvapenf­öretaget Rosatom Overseas, finns det i så gott som varje kommun i Finland en lämplig plats för slutlagrin­g av kärnavfall.

Råttorna blir inte hemlösa!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland