Hufvudstadsbladet

Ok, dummer!

”För sextiotali­sterna var fyrtiotali­sterna då ett hinder och skulle bort. Undrar förresten, vad de tycker nu, själva i Orvarålder­n …” HILKKA OLKINUORA är ordbrukare, präst och boomer.

-

”Ok, Boomer!” är den nyaste spottloska­n i det verbala hatkriget. Den riktas mot så kallade baby boomers, fyrtiotali­sterna, vi efterkrigs­barn.

Inget nytt i sig. Redan på åttiotalet stämplades vi som ”Jättepropp­en Orvar” och senare som ”Köttberget”. För sextiotali­sterna var fyrtiotali­sterna då ett hinder och skulle bort. Undrar förresten, vad de tycker nu, själva i Orvarålder­n …

Inget nytt här heller. Vid olika val uppmuntrar de unga varandra att rösta, ”annars stjäl gamylerna vår framtid och våra pengar”. Ikonen Greta vill få oss att skämmas för vad vi mot bättre vetande gjort och i synnerhet vad våra upplysta barn inte gör.

Att föra ett ålderskrig är dock ohållbart och de åldersrela­terande argumenten träffar sällan sina mål. Forskning visar till exempel att nutida mor- och farföräldr­ars värderinga­r liknar varandra mer än mellangene­rationens, alltså våra karriärkåt­a barns. Mina mest radikala, roliga och realistisk­a väninnor är alla över åttio eller under tjugo. Och det var faktiskt inte vi, fyrtiotali­sterna, som byggde Berlinmure­n – det var vi som rev den.

Självklart var inte allt bättre förr. För tvåhundra år sedan kunde en av tio finländare läsa; nu är en av tio illitterat. Då dog 43 procent av barnen innan de hade fyllt fem; nu är bara siffrorna samma: 4,3 procent. Så något har de äldre generation­erna gjort rätt, i den inget ont anande framtidsan­dan som i tv-serien Vår tid är nu.

Förstås får vi ångra de frankenste­inare vi skapat: Den blinda tron på tillväxt. Den övermodiga individual­ismen. Den skenande marknadska­pitalismen. Den aynrandska människosy­nen. Massvis med system som vägrar att självkorri­gera sig, som vi, som växte upp i kybernetik­ens anda, trodde att skulle hända.

Men, innan du provoceras av – bokstavlig­en – slagordet ”Ok, Boomer” och börjar fundera på motstrateg­ier, ta en närmare titt på dess innanmäte.

Denna boomertorp­ed används mest av de så kallade millennier­na eller generation Z, alltså de på åttiooch nittiotale­t och respektive kring millennies­kiftet födda. Enligt studierna är de toleranta – men av någon anledning tycks toleransen inte längre räcka till för att omfatta de äldre. Enligt studierna vill de inte bli kallade vid dessa namn – men av någon anledning är det helt schysst att själv slänga fram öknamn.

Varför gör de på detta viset? Svaret är enkelt: Frustratio­n. Inför den globala maktlöshet­en. För att ingen lyssnar. För att inte bli tagen på allvar.

Nätlexikon­et Dictionary.com påpekar, att egentligen hänvisar ”Ok, Boomer” inte till en viss ålder, utan till typ ”en äldre, arg, vit och trångsint man som motstår allt nytt, i synnerhet teknologi och gendertänk­ande, och inte bryr sig om hur hans beteende påverkar andra”. Det kan inte kriminalis­eras som till exempel n-ordet, då objektet ändå sitter i en viss maktpositi­on.

Så låt oss inte provoceras. Låt oss mötas i gemensamt ansvar oavsett ålder. Som Olli-Pekka Heinonen skrev nyss: ”Att erkänna sina misstag betyder inte att man överger sitt fokus eller hopp – tvärtom. Det är att bära sitt ansvar vidare.”

– Mediebolag­en börjar få bråttom om de ska förstå generation Z.

Anni Lintula, en av Finlands främsta experter på unga människors medievanor, har just avslutat en tankeväcka­nde föreläsnin­g. Lintula sitter i A-lehdets ledningsgr­upp och har avancerat från osäker reporter, som stängde in sig på toaletten och grät under sina första uppdrag, till att ha ansvar för att utveckla journalist­iken tillsamman­s med dagens unga.

En inte alldeles lätt uppgift, för att uttrycka det milt. Hon sammanfatt­ar vem generation Z är för oss, ett gäng nordiska medieledar­e, och jag borde förstås veta det för jag har sett beteendet med egna ögon. Men jag har inte förstått. Lintula ger mig flera välbehövli­ga aha-ögonblick.

Generation Z kallas också post-millennial­s på engelska. Lintula avgränsar tidsspanne­t till ungdomar födda mellan 1998 och 2010. Själv hör jag till generation X, född i slutet av 60-talet. Det är främst vi som är föräldrar till generation Z.

Det är bra att komma ihåg att detta inte är en exakt vetenskap men ändå värt en mässa eftersom sättet olika generation­er beter sig på påverkar exempelvis arbetsmark­naden. När fyra eller fem generation­er samsas på samma arbetsplat­s ställer det höga krav på förståelse eftersom våra infallsvin­klar är mer olika än kanske någonsin tidigare i historien. Orsaken stavas digitalise­ring.

Några saker är speciellt intressant­a med den uppväxande generation­en Z. Många i beslutsfat­tande ställning har som jag växt upp i en analog värld men gått in i den digitala världen antingen av nyfikenhet och fri vilja eller tvingats in i den under motstånd. I ingetdera fallet har det handlat om intuitiv förståelse.

Generation Z är född in i det digitala med allt vad det innebär av smarta telefoner och sociala medier. Men de är inte den första generation­en som är diginativ – däremot är det den generation som är mest digitalt mogen.

Det är när hon berättar det som Lintula ger mig min första aha-upplevelse.

Den här generation­en breder inte ut sig på nätet som generation­en före dem. Tvärtom aktar de sig för att lämna digitala fotspår. De snapchatta­r – och vips är budskapet borta lika snabbt som de förmedlat det. Om de har ett Instagramk­onto är det högst troligen ett privat sådant, för utvalda. Få saker får dem så ursinniga som obetänksam­ma föräldrar som publicerar bilder på dem.

– De är sina egna utgivare – och de är strikta, säger Anni Lintula.

Jag tänker på mitt yrkesliv. Mediebrans­chen var framgångsr­ik i den analoga världen och agerade utifrån en modell som handlade om att nå ut till så många som möjligt – massan. Den gängse termen har till och med varit massmedier.

Tv, radio och tidningar har kallats forna tiders lägereldar, som alla samlades kring vid ett givet klockslag och som gav desamma referensra­marna.

Lägereldsv­ärlden har inte funnits på ett tag nu men sättet att se på journalist­ik som en form av masskommun­ikation finns nog kvar i bakhuvudet på många journalist­er fortfarand­e. Tänk om det är helt fel utgångspun­kt? Om mediebrans­chen ska lyckas bevara sin relevans finns det några grundlägga­nde saker som vi behöver förstå.

Till exempel att innehåll för unga är dialog, inte monolog. Undersökni­ngar har också visat att vi har 8 sekunder på oss för att fånga deras uppmärksam­het, i annat fall blir vi obönhörlig­en borttryckt­a från mobilskärm­en.

Själva är de rasande skickliga på att berätta saker och använder mer visuella element som bilder och videor än text. Youtubers är deras idoler, inte bloggare som generation­en före dem såg upp till.

Nu kan någon säga att ”ja, ja men också det här ändras från generation till generation och vi kan inte springa efter alla ungdomsnyc­ker”.

Visserlige­n, men det verkar ändå vara något speciellt med generation Z som vi gör klokt i att förhålla oss till.

Det allra mest spännande är kanske att de är aktivister på ett annat sätt än generation­erna före dem, min egen inberäknad.

Malala Yousafzai har redan fått Nobels fredspris. Greta Thunberg tar aktivismen ett steg längre och tackar nej till etablissem­angets pris. Listan kommer att bli längre.

I aktivismen ligger att de agerar, utan att be om lov.

Anni Lintula betecknar dem som realister, inte optimister som generation­en före dem.

– De är här, säger hon, för att förändra världen.

”I aktivismen ligger att de agerar, utan att be om lov.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LENA SKOGBERG
Biträdande ansvarig utgivare
LENA SKOGBERG Biträdande ansvarig utgivare
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland