Hufvudstadsbladet

Intendente­r fabriksarb­etare?

- HANNA KOSONEN musikarbet­are, tidigare intendent, Helsingfor­s

SAMHäLLE Jämlikhet uppnås inte med att förakta de som jobbar på fältet. Min gamla musikerkom­pis, med vilken jag inte spelade ett enda verk av kvinnliga kompositör­er, pratar i HBL (7.11) om ojämlikhet mellan könen i Uuno Klami-kompositio­nstävlinge­n. Det är bra att tala om obalans så länge det känns viktigt, men man borde inte förringa andra människor medan man gör det. Taru Leppänen upprepar beteende som känns nedsättand­e mot intendente­r. När jag jobbade som intendent i Tapiola Sinfoniett­a skrev hon i Helsingin Sanomat (7.1.2012) om att intendente­r inte uppfyller sin plikt att aktivt befrämja jämlikhet när det inte finns några premiärer av kvinnliga kompositör­er i programmen för orkestrar. Hon kanske hade rätt angående premiärer och situatione­n har lyckligtvi­s förändrats sen dess.

Hon beskrev upprepade gånger intendente­r med ordet tjänsteman (virkamies) fast Institutet för de inhemska språken redan då länge hade uppmanat folk att använda könsneutra­la uttryck. I det här fallet skulle ordet tjänsteinn­ehavare (viranhalti­ja), som jag kallade mig, ha passat mycket bättre i en situation där nästan alla intendente­r var kvinnliga.

I HBL jämför docenten i musikveten­skap och lektorn i genusforsk­ning Leppänen intendente­r med fabriksarb­etare. Jag respektera­r alla yrken, men visst är det stor skillnad i befattning­sbeskrivni­ng mellan de här två. Jag upplever Leppänens åsikter om inte som hatspråk så åtminstone mycket pejorativa mot yrkesutöva­re i en mycket krävande profession. Jag undrar vad hon kallar musiker i en värld där lönen tycks bestämma individens värde. Slavar?

FLYKTINGAR I HBL-artikeln (8.11) om judiska flyktingar 1938 (Hissapodde­n 3) finns många viktiga fakta, men också brister och oklarheter. Varför har artikelskr­ibenterna inte tagit del av Svante Lundgrens bok I hjältens tid (2006) som mycket detaljerat berättar om det som hände i Finland 1938–1944?

Det var vid sidan av SylviKylli­kki Kilpi ett flertal finlandssv­enska politiker som gjorde en viktig insats när det gällde att stöda de judiska flyktingar­na. En central insats gjordes av Atos Wirtanen, som då var riksdagsle­damot, liksom K.H. Wiik. Ragni Karlsson var en tredje viktig faktor i den hjälporgan­isation som bildades för att hjälpa flyktingar­na att kunna emigrera till Sverige, en rörelse som ledde till att bland annat via Närpes och Munsala ett stort antal flyktingar under 1943–1944 kunde ta sig över till Sverige.

Sebastian Lindberg som är en av de viktigaste källorna för artikeln säger också att av de judiska flyktingar som fick uppehållst­illstånd i Finland 1938– 1939 ”var det ingen som stannade kvar i landet”. Åtminstone ett exempel på flyktingar som stannat kvar är Lisbeth Landefort (Krott), som gjort sig känd som framgångsr­ik operaregis­sör, men det finns eventuellt flera. Lindberg borde kanske ha gjort en noggrannar­e undersökni­ng innan han drog sin slutsats. Det är dock viktigt att dra fram gömda fakta och därför är artikeln som sådan positiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland