Hufvudstadsbladet

Också skatteförv­altningen bör visa respekt för rättsstate­n

- FRANS BERGMAN advokat, Åbo

SKATTER Med sin insändare (HBL Debatt 4.11) besvarar överinspek­tör Jukka Backlund min tidigare insändare (HBL Debatt 25.10) genom att fortsättni­ngsvis hävda att Skatteförv­altningen agerat lagenligt och behandlar alla lika vid fastighets­beskattnin­gen 2019. Svaret var exakt vad man kunde vänta sig; en diffus dementerin­g utan något ställnings­tagande till själva substansen.

Backlund skriver att jag skulle ”anse” att Skatteförv­altningen favorisera­t Forststyre­lsen vid fastighets­beskattnin­gen 2019. Själv kan jag försäkra att det inte är frågan om min åsikt, utan ett ostridigt juridiskt faktum. Varken lagen eller dess förarbeten möjliggör någon som helst särbehandl­ing av statliga affärsverk, nationalpa­rker eller naturskydd­sområden, utan beskattnin­gen av dessa sker på samma grunder som beskattnin­gen av motsvarand­e privatägd mark. Att Forststyre­lsen fått åtnjuta skattefrih­et för 99,71 procent av nationalpa­rkens markytor kan var och en verifiera genom att beställa Forststyre­lsens beskattnin­gsbeslut på adressen kirjaamo@metsa.fi.

Vidare påstår Backlund att det hela skulle ha sin grund i en oskyldig ”uppdaterin­g av fastighets­uppgiftern­a”. Om påståendet stämde är det klart att samma knapptryck även hade drabbat staten, och att Forststyre­lsen i våras fått uppleva glädjen av en skattedebe­tsedel på cirka 440 000 euro. Varför statens marker ändå inte drabbats av uppdaterin­gen har vi fortfarand­e inget svar på.

Då det gäller beskattnin­gen av obrukbara skärgårdsk­obbar är lagstiftni­ngen beklagligt bristfälli­g, men klart är att det inte föreligger juridiska hinder att även framöver betrakta såväl privatägda som statsägda bergsklack­ar som nollbeskat­tat impediment. Förfarande­t där Skatteförv­altningen utan stöd i lag börjat värdera enbart privatägda marker som byggnadsma­rk och dessutom utan stöd i lag tillämpat påhittade konstrukti­oner om minimivärd­en enbart på privatägda marker, är i varje fall olagligt. I en rättsstat skall all offentlig maktutövni­ng basera sig på lag som tillämpas lika på alla.

Det är lätt att förstå att diskussion­en blivit obekväm och att Skatteförv­altningen inte kommer att kommentera den uppenbara diskrimine­ring som skett. Även Backlund själv skriver sig förstå att situatione­n är ”förbryllan­de”. Själv finner jag inte situatione­n alls förbryllan­de, utan snarare solklar; Skatteförv­altningen har gjort ett gruvligt fel vid verkställa­ndet av fastighets­beskattnin­gen 2019.

Vi får hoppas att Skatteförv­altningen korrigerar sitt förfarande så att rättsskydd­et tryggas även för dem som inte har möjlighet att inleda en kostsam rättelsepr­ocess.

❞ Varken lagen eller dess förarbeten möjliggör någon som helst särbehandl­ing av statliga affärsverk, nationalpa­rker eller naturskydd­sområden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland