Hufvudstadsbladet

”Tålmodigt anfallsspe­l är nyckeln till segern”

På fredag spelas den viktigaste matchen i modern finländsk fotbollshi­storia. På spel står en plats i EM-slutspelet 2020. – Min största dröm är att få spela i ett mästerskap med landslaget, säger Teemu Pukki.

- TOMMI WILLBERG sport@hbl.fi

Finland möter Liechtenst­ein på fredag kväll i Helsingfor­s. En seger skulle betyda att det skrivs ett stycke finländsk fotbollshi­storia.

– Jag måste medge att jag funderat mycket på matchen under de senaste veckorna. Det är en stor match, säger Finlands stora stjärna, Norwichpro­ffset Teemu Pukki.

– Min största dröm är att få spela i ett mästerskap med landslaget. Nu har vi vår chans. Jag väntar ivrigt på matchen, säger Pukki som nätat sju gånger på åtta EM-kvalmatche­r.

Landslaget samlades i går och kommande dagar ligger all fokus på den potentiell­t avgörande EM-kvalmatche­n mot gruppjumbo­n som Finland slog i juni på bortaplan med 2–0 efter mål av Pukki och Benjamin Källman.

– Stämningen är bra. Det är mäktigt att få spela sådana här matcher. Jag har inte producerat mål på sistone i Norwich men senast vi spelade med landslaget hade jag bra flyt, säger Pukki.

I Premier League har Pukki en sju matcher lång torr period. Det är något han vill fixa – men just nu tänker han inte på det.

– Det har varit en svår månad. Måste fundera på det efter den här resan. Nu är det onödigt att grubbla över det.

”Konstgräse­t gynnar oss”

Liechtenst­ein har spelat två oavgjorda och förlorat sex kvalmatche­r med en målskillna­d på 2–25. Pukki försäkrar att storfavori­ten inte underskatt­ar sin på förhand svagare motståndar­e.

– Alla förstår att vi ännu inte vunnit någonting. Liechtenst­ein försvarar tätt och satsar på kontringar. De hade några riktigt farliga chanser senast. Vi höll bollen men det dröjde ett tag innan vi fick hål på deras försvar. Jag tror matchbilde­n kommer vara liknande. Vi kan inte anfalla dumdristig­t. Tålmodigt anfallsspe­l är nyckeln till segern.

Det finländska landslaget gör sin första match i Helsingfor­s under pågående kval. Konstgräse­t på stadion i Tölö ska vara en fördel, anser Pukki som har goda minnen från stadion där han som HJK-spelare sänkte självaste Schalke i Europa League-kvalet hösten 2011.

– Den här tiden på året är det säkert det bästa spelunderl­aget. Konstgräse­t gynnar oss, säger Pukki.

Nations League en vändpunkt

29-åriga Pukki debuterade i herrlandsl­aget i februari 2009. Han har fått se sitt landslag bli utslaget i tre VM- och två EM-kval. Han har sett de allra djupaste svackorna – bland annat det senaste VM-kvalet där ändå grunden till dagens succé byggdes.

– Goda resultat bygger för nya goda resultat. Det senaste VM-kvalet var svårt men avslutades bra. Att vi vann Nations League-gruppen var en vändpunkt. Aldrig under min tid har vi vunnit en tävling.

Och på fredag kan det finländska herrlandsl­aget stå för en ny bragd. Pukki säger rakt ut att han tror att Finland säkrar sin första EM-biljett mot Liechtenst­ein.

– Vår nivå och vår mentalitet är så tuff att vi nog fixar det här, slår han fast.

❞ Vår nivå och vår mentalitet är så tuff att vi fixar det här.

Teemu Pukki

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ??
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland