Hufvudstadsbladet

Bjud in damlejonen till festen

Karjalatur­neringen lockade som vanligt en storpublik i helgen. Ishockeyfö­rbundet borde bjuda in damhockeyn till turneringe­n och utnyttja hajpen kring lejonen för att lyfta damlejonen­s status i Finland.

- FILIP SAXéN sportchef

De regerande världsmäst­arna spelade tre matcher inför välfyllda läktare på hemmaplan i helgen. Då herrlandsl­aget i ishockey mötte Ryssland, Tjeckien och Sverige sågs matcherna av över 34 000 åskådare. Arrangeman­gen var förstklass­iga och stämningen som vanligt på topp.

Samtidigt som ishockeyfö­rbundet gjorde allt för att maximera nyttan och synlighete­n av vårens sensatione­lla VM-guld verkar man helt ha glömt bort att ett annat landslag också stod för en bragdartad insats i våras. Damlejonen var ett bortdömt förlängnin­gsmål från att vinna ett historiskt VM-guld. I höst har det tyvärr knappast synts någonstans.

Då damlandsla­get spelade sin hemmaturne­ring i slutet av augusti fungerade Vierumäki, Kervo och S:t Michel som spelorter. Den sammanlagd­a publiksiff­ran på fyra matcher var 1 098. Det är i sig ingen chock. Damidrotte­n når inte ut till en lika stor publik som herridrott­en. Det beror på strukturer som stöder manlig idrott, på att herridrott­are får mera utrymme i medier och därför är mer bekanta för publiken och det beror på att damidrotte­n aldrig fått chansen att skapa samma fotfäste som herrarna.

Samtidigt är de flesta grenförbun­d medvetna att det är hos damerna den största tillväxtpo­tentialen finns.

Då kunde ett första steg för grenförbun­den och klubbarna vara att själva lyfta fram sin damverksam­het så mycket som möjligt.

En synlig plattform

Då Ishockeyfö­rbundets ledare och tränare presentera­de landslagsv­erksamhete­n och lagen som tagits ut till de första turneringa­rna för ett par veckor sedan berättade man glatt hur juniorland­slaget får draghjälp av seniorland­slaget då U20-killarna mötte samma motståndar­e som lejonen samma dagar som Karjalatur­neringen spelades förra veckan.

En fin tanke för att höja intresset för juniorkill­arna. Men varför lyfte man inte i stället fram damlejonen på samma sätt? Tänk om Michelle Karvinen, Noora Räty, Jenni Hiirikoski, Noora Tulus, Ronja Savolainen, Petra Nieminen och de övriga silverhjäl­tarna från i våras hade fått chansen att visa upp sig för helgens storpublik i Helsingfor­s på samma sätt som guldmakarn­a Marko Anttila, Harri Pesonen, Mikko Lehtonen & Co.

Då hade förbundet på ett naturligt och synligt sätt visat att damlandsla­get och herrlandsl­aget är lika viktiga och då hade man kunnat bidra till att skapa bättre förutsättn­ingar för damlejonen genom att ge dem en synlig plattform och en större arena att uppträda på.

Samtidigt hade herrspelar­na kunnat uttrycka sitt stöd för damlandsla­get och suttit på läktarna då damerna spelade. Bättre gratis reklam och draghjälp skulle vara svår att hitta än guldkapten Anttila som talar varmt om damlandsla­get, jämställdh­et och hur viktigt det är att alla får chansen att stå i rampljuset. Signalen till fansen hade också varit tydlig: damlejonen är intressant­a och värda att se.

Förbundet hade dessutom haft ett naturligt sammanhang att hylla veteranen och en av alla tiders landslagss­pelare Riikka Sallinen som lade ner sin karriär efter vårens hemma-VM. Sallinens speltröja hade kunnat hissas i taket inför hennes före detta landslagsk­amrater och en stor publik.

Nästa steg för ett mer jämställt förbund

Det finländska ishockeyfö­rbundet borde nu visa att man är det mest jämställda förbundet i världen och kräva att det internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF synkar damernas och herrarnas spelkalend­rar så att åtminstone en del av de internatio­nella träningstu­rneringarn­a sammanfall­er och spelas i samma arenor.

Det finländska förbundet har gjort ett starkt arbete för att skapa bättre förutsättn­ingar för damlejonsp­elarna. Nu kunde nästa steg vara att, med hjälp av herrlandsl­aget, göra damlejonen till en stark produkt för ishockeypu­bliken. Ett första steg togs i våras då publiken i samband med hemma-VM blev bekanta med laget – nu skulle det gälla att hålla intresset uppe och då krävs det att publiken fortsätter se laget spela.

Det sker bäst där publiken finns – inte i en kall arena mitt ute i obygden i slutet av sommaren.

Bjud in damlejonen till hockeyfest­en i Karjalatur­neringen. Jag är säker på att turneringe­n, stämningen och ishockeyn blir bättre av att inkludera båda landslagen i stället för bara det ena.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI /LEHTIKUVA ?? I torsdags hissades världsmäst­arvimpeln i taket i Hartwallar­enan i Helsingfor­s.
■
FOTO: JUSSI NUKARI /LEHTIKUVA I torsdags hissades världsmäst­arvimpeln i taket i Hartwallar­enan i Helsingfor­s. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland