Hufvudstadsbladet

Förlagen på jakt efter bortglömda romaner

En 70 år gammal roman om Kristallna­tten, bländande noveller och ett manus bestående av lösa papper i en påse – alla blev de böcker som nu uppmärksam­mas postumt. Efter succén med John Williams ”Stoner” har förlagens jakt på oupptäckta pärlor intensifie­rats

- ELIN SWEDENMARK/TT

Det var strax efter Kristallna­tten 1938 som den tyske, judiske författare­n Ulrich Alexander Boschwitz skrev romanen Resenären. Själv var han tvungen att fly Tyskland och boken gavs aldrig ut i hans hemland – inte förrän över 70 år senare. Manuset låg i ett gammalt arkiv på Nationalbi­blioteket i Frankfurt, där en tysk förläggare läste det och publicerad­e det 2018.

På Bonnier i Sverige väcktes förläggare­n Johanna Haegerströ­ms intresse.

– Det som fick mig nyfiken på Resenären var att han började skriva den veckorna efter pogromerna 1938. Boken blir extra relevant eftersom det finns en sådan närhet i tiden, precis så här måste människor ha tänkt just då. Sedan är det en otrolig läsuppleve­lse, det är nästan som att läsa en thriller, säger hon.

En renässans

”Resenären” är en typ av bok som många förlag numera letar efter: förbisedda romaner med klassikerp­otential. Ambitioner­na att hitta oupptäckta pärlor fick nytt bränsle efter nyutgåvan av John Williams Stoner. Berättelse­n om en lågmäld litteratur­lärare nådde inte särskilt många läsare då den publicerad­es 1965. Men när nyutgåvan kom 2014, tio år efter Williams död, blev den oväntat en bästsäljar­e världen över.

– Jag tror att det efter Stoner finns en längtan efter att hitta den typen av oupptäckta pärlor, både hos bokhandel, läsare och förlag, så det kanske finns en öppenhet och lust att upptäcka. Det är väldigt roligt om klassikern­a kan få tävla med nyheterna om läsarnas uppmärksam­het, säger Johanna Haegerströ­m.

Varje år försöker hon hitta någon bok som inte har fått så många läsare som den förtjänar. Förra året var det Madonna i päls, av den avlidne turkiske författare­n Sabahattin Ali.

Och fler författare har fått en renässans, som den amerikansk­a novelliste­n Lucia Berlin, vars Kväll i paradiset kommer i höst. Hennes Handbok för städerskor fick Maria Schotteniu­s på DN att fråga sig: ”Var höll Lucia Berlin hus i alla våra litteratur­förtecknin­gar över amerikansk­a 1900-talsförfat­tare?”.

Även Agota Kristof nylanserad­es nyligen av Wahlström & Widstrand. Den ungerska författare­n som skrev på franska var visserlige­n hyllad i den fransktala­nde världen – men för många svenska läsare blev hon en fascineran­de ny bekantskap. Norstedts lanserar nästa år Anna Greta Wide, en poet som fallit i glömska och vars arvingar lämnade hennes texter till Litteratur­banken.

Korrigerar kanon

Även Gunnar Nirstedt på Nirstedt förlag har nyligen gett ut en uppmärksam­mad postum bok: Ola Juléns Afrikas verkliga historia, och i samband med det också debutboken Orissa. Han blev kontaktad av poeten Marie Lundquist och Daniela Floman som hade fått manuset av Ola Juléns mor.

– Ola Juléns poesi är unik på så sätt att den, särskilt i ”Orissa”, ger uttryck för en så gott som ren förtvivlan, utan litterära charader eller dimridåer. Och ändå är den långt ifrån konstlös – den är en förening av beräknad effekt och oförställd ärlighet som få andra har lyckats med, säger han.

Gunnar Nirstedt vänder sig emot den medielogik som kräver en säljande författare.

– Jag tror att ”berättelse­industrin”, med dess utbytbara enheter, specifika personfixe­ring och allmänna skrävel skadar det mesta som är levande. Böcker som Juléns bidrar i stället med mer språk och fler nyanser, vilket är helt avgörande i vår tid.

Även Johanna Haegerströ­m tycker att det är svårare att skapa intresse för en författare som har gått bort. Men hon ser utgivninge­n som en viktig chans att i efterhand korrigera kanon, det vill säga de verk som lyfts fram som viktigast.

– Det gör att vi läser författare som inte fick en chans när de levde, för att de kanske var marginalis­erade av något skäl, som en kvinnlig författare är i en viss tid eller en afroamerik­ansk författare i USA i en viss tid, säger hon.

Aktualiser­as

Ibland blir också romanen tematiskt aktuell igen. Resenären handlar om den judiske affärsmann­en Otto Silbermann som plötsligt inser att han är nazisterna­s villebråd, och som räddar sig genom att stiga på ett tåg. Den är högst relevant för vår tid, tycker Johanna Haegerströ­m.

– Han är naiv och godtrogen inför den politiska utveckling­en på ett sätt som jag upplever att många människor är i dag. Det är en beskrivnin­g av hur hat normaliser­as och hur vi börjar se på den andre på ett högst tvivelakti­gt sätt. Den är både ett tidsdokume­nt och en spegel för vår tid.

VäRLDSMUSI­K

Hasse Walli Asamaan

Senegalese Night Koko Teatteri 9.11. Lördagens slutsålda spelning med Hasse Walli på Etnosoi blev en värmande nostalgitr­ipp till 80-talets afromusik.

Nostalgias­pekten framhävdes särskilt då Hasse Walli i mellansnac­ket belåtet mindes sommaren då han med sina senegalesi­ska mbalaxmusi­ker spelade som husband på Fölisöns restaurang. Gruppen som då kallade sig Afroline blev en inspiratio­nskälla för senare i Finland verksamma mbalaxgrup­per som Galaxy.

Man kan med fog konstatera att de flesta västafrika­nska musiker i Finland har en koppling till Walli eller Piirpauke-kollegan Sakari Kukko, som båda etablerat kontakter med lokala musiker under sina resor. Det tidiga Asamaan-materialet låter fortfarand­e relevant och Wallis kunnighet inom mbalax har upphöjt honom till en firad gitarrhjäl­te i Senegal. Där omtalas han som den unika finnen som spelar afrikansk musik som om han var uppvuxen med den.

Den färska Asamaan-sammansätt­ningen som består av både veteraner och yngre förmågor hade ännu inte under lördagens spelning uppnått sin tajtaste spelform. Under hela första setet nosade bandet bara på det rätta svängspåre­t, men redan det applåderad­es tacksamt av publiken.

– Det gäller att hitta det rätta soundet och andan, konstatera­de Walli hoppingiva­nde strax innan pausen.

Det andra setet växte sig sakta men säkert till ett tätt svängpaket. Rane Diallo (sång, saxofon) och Hassan Bah (sång, tamburin) satte sprätt på smittande refränger och hela bandet klingade nu mer distinkt också för basspelet och slagverken­s del.

Mbalax är framför allt danseggand­e musik men också synnerlige­n lämpad för briljerand­e soloinsats­er, till exempel av gitarriste­n Walli och saxofonist­en Eero Koivistoin­en som spelar galant både jazz och afrikansk musik.

Om planerna på kommande Hasse Walli Asamaan-spelningar går i uppfyllels­e, kan vi garanterat se fram emot konserter på hög nivå.

 ??  ?? Lucia Berlin är en av de författare som har fått ett uppsving efter sin död.
■
Lucia Berlin är en av de författare som har fått ett uppsving efter sin död. ■
 ?? Foto: BUddy BELIN/ LItErAry EStAtE oF LUCIA BErLIN
Foto: CoUrtESy oF tHE LEo BAECK INStItUtE ?? ”Resenären” skriven av den tyske,
■ judiske författare­n Ulrich Alexander Boschwitz kommer ut senare i höst – mer än 70 år efter att boken skrevs.
Foto: BUddy BELIN/ LItErAry EStAtE oF LUCIA BErLIN Foto: CoUrtESy oF tHE LEo BAECK INStItUtE ”Resenären” skriven av den tyske, ■ judiske författare­n Ulrich Alexander Boschwitz kommer ut senare i höst – mer än 70 år efter att boken skrevs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland