Hufvudstadsbladet

Dubbla känslor på jobbet

- MIKAEL SANNER

Det är någonting väldigt dubbelt med sjukhus. Det är fantastisk­t att de finns, att samhället, vi, har lyckats åstadkomma något så magiskt som medicinsk vård. Samtidigt är det en deprimeran­de plats där de djupaste tragedier utspelas, dagligen.

Av alla tragedier tycker jag ändå att barn med livshotand­e skador tar priset. Jag jobbade i min ungdom på ett sjukhusbib­liotek – fyra dagar i veckan på äldrevårde­n och en dag i veckan på barnsjukhu­set.

På äldrevårde­n ordnade jag musikstund­er. Vi samlades och lyssnade på musik som en grupp patienter hade valt. De berättade sina minnen och sedan spelade vi musiken. Lyssnade tillsamman­s, andäktigt.

Jag glömmer aldrig den finska kvinnan som varit gift med en österrikis­k dirigent och som alltid ville lyssna på Robert Schumanns pianokvint­ett i ess dur. Tårarna rann på henne samtidigt som hon var så oerhört tacksam efteråt.

Satchmo, alltså Louis Armstrong, ville mannen som fått båda benen amputerade, höra. Han hade fantomsmär­tor i de ben som inte längre fanns. Ibland spelade jag ett parti schack med honom för att han lättare skulle glömma smärtan.

❞ Många av patientern­a pratade med mig om döden, någon var rädd för den, andra väntade tålmodigt in den, någon tyckte att den inte kunde komma fort nog.

Jag hängde också upp tavlor på patientern­as rum. De fick byta tavla en gång i veckan om de ville, men man fick inte ha en tavla för länge, då fanns det andra som blev avundsjuka.

Många av patientern­a pratade med mig om döden, någon var rädd för den, andra väntade tålmodigt in den, någon tyckte att den inte kunde komma fort nog.

Jag lärde mig oväntat mycket om musik och konst de åren jag jobbade där. Jag lärde mig också så mycket om människor – om hur olika vi är och hur mycket visdom det finns i den äldre generation­en. En dag i veckan gick jag till barnsjukhu­set. Hur det var? Fruktansvä­rt! Jag minns nästan ingenting av det, det vill säga: jag har förträngt det! Jag minns inte vilken veckodag jag gick dit. Jag minns nog, men jag vägrar plocka fram minnena – barnen som fått en cancerdiag­nos och som skulle gå bort inom ett eller ett par år. Ibland grät jag när jag gick hem efter en arbetsdag där.

Jag är oerhört imponerad av alla dem som sliter i vården i dag. Men för dem som jobbar med de sjukaste barnen, för dem känner jag ren och skär beundran. Jag skulle aldrig orka – men det är tur att ni gör det!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland