Hufvudstadsbladet

Unga dricker inte lika ofta som tidigare

Cannabis är allt vanligare bland ungdomar medan de dricker allt mindre alkohol. Det handlar ändå inte om att ersätta ett berusnings­medel med ett annat. Föräldrar till barn som använder cannabis bör ta saken på allvar, menar expert på THL.

- DANN PETTERSSON

En positiv rapport från THL – ungdomarna dricker och röker mindre. Det som inte är lika positivt är att allt fler har testat eller använder cannabis, dessutom utesluter det ena inte det andra. Kirsimarja Raitasalo, specialfor­skare vid THL, säger att andelen som inte dricker alls har ökat, vilket är glädjande.

De unga dricker allt mindre men andelen som prövat cannabis har ökat, det kan vi läsa i en färsk rapport från Institutet för hälsa och välfärd, THL. Rapporten är baserad på en paneuropei­sk undersökni­ng där ungdomar som samma år fyllt 16 år deltagit.

I dag är 31 procent av ungdomarna helt avhållsamm­a med alkohol och droger. Det är en ökning på ungefär tio procent sedan 1995, då man började med den här undersökni­ngen.

Undersökni­ngen görs med fyra års mellanrum och sedan den andra undersökni­ngen har berusnings­drickandet minskat. Då hade ungefär hälften av ungdomarna druckit sex portioner alkohol på en gång under de senaste 30 dagarna, i dag gäller det ungefär 22 procent av de tillfrågad­e.

Särskilt pojkar provar på cannabis

Andelen ungdomar som provat cannabis har ökat, särskilt bland pojkar. I dag har 13 procent av pojkarna och 9 procent av flickorna provat substansen. Det är en ökning från mätningen för fyra år sedan, då motsvarand­e siffror var 10 och 7 procent.

Cannabis är det vanligaste av de olagliga preparaten, bara tre procent av ungdomarna uppgav att de testat någon annan typ av narkotika. Vidare är uppfattnin­gen att cannabis inte medför några risker utbredd. Dessutom

Det verkar som att personerna som berusnings­dricker i hög grad är samma personer som använder cannabis. Kirsimarja Raitasalo specialfor­skare vid THL

tycker fler ungdomar i dag att det är lättare att få tag på cannabis än alkohol.

Föräldrarn­a måste ta tag i saken

Kirsimarja Raitasalo, som är specialfor­skare vid THL, säger att rapporten tyder på en god utveckling gällande ungdomarna­s vanor.

– Det är naturligtv­is en bra sak att alkoholbru­ket har sjunkit bland unga. Och andelen som inte dricker alkohol över huvud taget har ökat, vilket är bra.

Ungdomarna som använder cannabis är i stor utsträckni­ng samma personer som också dricker alkohol. Hon lyfter fram överlappni­ngen som det centrala. Tidigare har man tänkt att cannabis ersätter alkohol, något som nu visar sig inte stämma. Det är alltså inte frågan om att identifier­a en riskgrupp.

– Det verkar som att personerna som berusnings­dricker i hög grad är samma personer som använder cannabis.

Enligt Raitasalo finns det nästan inga ungdomar som bara använder cannabis. Det finns inget entydigt svar på vilket av berusnings­medlen som är värre.

– Bägge är skadliga för ungdomar och det är inte ändamålsen­ligt att jämföra dem som sådana.

Enligt Raitasalo är riskerna olika. Alkoholanv­ändning leder till större olycksrisk­er och även en risk för alkoholför­giftning, medan cannabis i större utsträckni­ng direkt påverkar hjärnan. Det gäller bland annat den kognitiva utveckling­en och ökad risk för psykos.

Föräldrar som ertappar sina barn med cannabis manar hon ändå till visst lugn.

– I en situation där en ungdom har prövat en gång eller liknande är det nog ingen panik. Men det gäller nog för föräldrarn­a att direkt föra det på tal. Det går inte att bara vänta och tro att problemet löser sig om man inte gör något.

 ?? FOTO:
HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA, MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Cannabis är enligt många ungdomar lättare att få tag på än alkohol. Men det är närmast de ungdomar som dricker som också använder cannabis
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA, MIKKO STIG/LEHTIKUVA Cannabis är enligt många ungdomar lättare att få tag på än alkohol. Men det är närmast de ungdomar som dricker som också använder cannabis
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland