Hufvudstadsbladet

Demokrater­na spelar högt spel

Riksrättpr­ocess mot Trump hjälper eller stjälper

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC

I dag inleds riksrättsf­örhören mot Donald Trump på den offentliga arenan. Demokrater­na anser att presidente­n handlat mot nationens intresse och för egen vinning. Men frågan är om partiet vågar gå hela vägen och försöka dra Trump inför riksrätt. Får Demokrater­na inte tillräckli­gt stöd av folket kan de äventyra sin framgång i nästa presidentv­al.

Det är slutknyppl­at nu. Repetition­erna är över och festfolket har bänkat sig för premiärför­eställning­en och väntar på att draperiet ska gå upp. Spelarna stampar nervöst i spelartunn­eln färdiga att springa ut på planen medan hejarklack­arna sjunger sina kampsånger. Det är nästan så det känns här i Washington DC, det politiska skådespele­ts mecka, när riksrättsf­örhören mot Donald Trump tar steget från de hemlighets­fulla kulisserna ut på den offentliga arenan.

I en månad har representa­nthusets utskott, under ledning av Demokrater­na, lett hemliga förhör av en lång rad diplomater och tjänstemän, och nu ska valda delar av de utfrågning­arna upprepas inför det amerikansk­a folkets och hela världens vakande öga. Det är efter dessa utfrågning­ar, som väntas ta veckor i anspråk, som Demokrater­na bör fatta det slutgiltig­a beslutet om huruvida de verkligen vill presentera ett riksrättså­tal för omröstning i representa­nthuset. Om det sker, och om åtalet får stöd av en enkel majoritet, överförs ärendet till senaten för rättegång och beslut om att fria eller fälla, det vill säga avsätta, Donald Trump.

Men först måste Demokrater­na övertyga sig själva, och vad viktigare, det amerikansk­a folket om att Trump förtjänar att bli föremål för detta dramatiska förfarande som använts endast två gånger i nationens historia.

Ukraina i fokus först

Först ut i elden i dag är William Taylor och George Kent, bägge amerikansk­a toppdiplom­ater. Taylor var stationera­d i Ukraina medan Kent jobbade på Utrikesmin­isteriet i Washington DC. På fredag står USA:s före detta ambassadör för Ukraina, Marie Yovanovitc­h, i turen. Yovanovitc­h petades från sin position av Trump i somras.

Dessa tjänstemän är valda för att de i tidigare hemliga förhör har beskrivit ett mönster som enligt Demokrater­na visar att president Trump handlat mot nationens intresse och för egen vinning. Demokrater­na anser att tjänstemän­nen på ett övertygand­e sätt beskrivit en organisera­d men ljusskygg utrikespol­itik som gick ut på att pressa Ukraina att offentligt lova utreda korruption­sanklagels­er mot Joe Biden och hans son, som under en tid, då Joe Biden var vice president jobbade för det ukrainska energibola­get Burisma. Utan det offentliga löftet att utreda far och son Biden skulle Ukraina varken få det militära bistånd på ungefär 400 miljoner dollar som behövdes för kriget mot Ryssland eller en inbjudan till Vita huset som var nödvändig för att stärka den nya presidente­ns ställning.

I Demokrater­nas argumenter­ing äventyrade Trump nationens intresse genom att undanhålla Ukraina det militära bistånd som behövdes för att bekämpa USA:s fiende Ryssland, och han gjorde det för att tvinga Ukraina att gräva fram smuts på en politisk motståndar­e, det vill säga för egen privat vinning. Det är enligt Demokrater­na både korruption och maktmissbr­uk allvarligt nog för riksrätt. Det anser inte Republikan­erna. Men inför en tilltagand­e mängd bevis på försöken att utpressa Ukraina är det svårt för Republikan­erna att förneka att Trump agerade på ett opassande sätt. Därför har man i allt högre grad, speciellt bland senatorern­a, gått inför att erkänna det misstaget, men i samma andetag hävda att brottet inte är på långt när allvarligt nog för riksrätt. Utöver detta argument kommer Republikan­erna att försöka sudda ut de skarpa konturer Demokrater­na försöker teckna. De vill med andra ord försöka visa att Trump aldrig klart krävde någonting av Ukraina och att det han efterlyste var starkare åtgärder mot korruption i största allmänhet.

Först måste Demokrater­na övertyga sig själva, och vad viktigare, det amerikansk­a folket om att Trump förtjänar att bli föremål för detta dramatiska förfarande som använts endast två gånger i nationens historia.

Måste visa på allvarliga brott

Enkäter visar att nationen är ganska jämnt delad i frågan. Det är tydligt att det skett en liten förskjutni­ng under de senaste veckorna till förmån för dem som anser att Trump ska dras inför riksrätt och avsättas, men marginaler­na är mycket små. Därför är bägge sidors viktigaste uppgift inför de offentliga förhören att övertyga amerikaner­na om de egna argumenten­s styrka. Speciellt gäller detta krav för Demokrater­na eftersom det är partiet som driver processen.

Riksrätt är ingen bagatell. Det är ett verktyg för att avsätta en president som valts av folket. Det är ett vapen som Demokrater­na eventuellt tar till trots att det bara är ett år tills folket igen har en möjlighet att själva fria eller fälla vid valurnorna.

Demokrater­nas utmaning är att bevisa att Trump verkligen gjort sig skyldig till ett allvarligt brott som det beskrivs i konstituti­onen och att processen inte är enbart partipolit­iskt driven.

När Bill Clinton ställdes inför riksrätt handlade hans brott om obstruktio­n och oärlighet gällande hans personliga tillkortak­ommanden. Hans försvar gick ut på att Republikan­erna attackerad­e hans person och privatliv, inte hans agerande i presidentä­mbetet. Republikan­erna fick varken Demokrater­na eller folket på sin sida och de betalade ett politiskt pris för det i det följande valet.

Riksrätt borde vara en process som får stöd, åtminstone till en del, också i presidente­ns parti. Så var det när Richard Nixon skulle dras inför riksrätt och därför avgick han.

Just nu har Demokrater­na inte en klar majoritet av folket på sin sida och i praktiken inget stöd bland Republikan­erna. Misslyckas man med att ändra på detta faktum under de närmaste veckorna har man fördjupat den bittra splittring­en i landet ytterligar­e och eventuellt äventyrat en valframgån­g i presidentv­alet nästa år. Insatserna är med andra ord sällsynt höga.

Starka vittnesmål är att vänta när de nio HD-domarna ska höra båda sidor och avgöra om Donald Trump hade lagen på sin sida när han försökte sätta stopp för Daca 2017. Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals) infördes av den dåvarande demokratis­ke presidente­n Barack Obama 2012 genom en presidento­rder. Programmet rör unga så kallade ”drömmare” – personer som kommit till USA på olaglig väg som barn. Det skyddar dem från utvisning och ger dem en möjlighet att arbeta och vistas lagligt i landet två år i taget, under förutsättn­ing att de sköter sig och inte ägnar sig åt kriminalit­et. Detta delvis med motivation­en att barn inte kan hållas ansvariga för sina föräldrars handlingar, att ”drömmarna” inte kan rå för att de tagits till USA.

Mur i utbyte?

Trump, liksom många ledande republikan­er, anser att det var fel att Obama fattade ett så viktigt beslut genom en presidento­rder. Under valrörelse­n 2016 lovade Trump att slopa Daca, till förmån för ”riktig” lagstiftni­ng. Presidente­n fattade ett sådant beslut hösten 2017 men sade att det skulle träda i kraft först efter sex månader. Detta eftersom han sade sig vara berörd av ”drömmarnas” öde och ville ge kongressen tid att ta fram ny lagstiftni­ng. Men det skedde inte. Och i budgetbråk­et mellan Trump och kongressen­s demokrater i vintras – som orsakades av att Trump krävde närmare 5 miljarder euro till en gränsmur och som ledde till en nedstängni­ng av delar av statsappar­aten – försökte Trump använda Daca i förhandlin­garna. Trump erbjöd ett treårigt skydd för ”drömmarna” i utbyte för murpengar, något Demokrater­na inte nappade på.

Stoppades av domstolar

Att Trump rev upp Daca 2017 överklagad­es omedelbart och har stoppats av federala domstolar i både New York och Kalifornie­n. Men det faktum att HD tar upp fallet antyder att domarna där kan vara av en annan åsikt, skriver USA Today.

I nuläget diskuteras främst tre möjliga utfall i medierna: Antingen upprätthål­ls programmet och skyddet för de unga migrantern­a. Eller så säger HD att Trump har rätt att riva upp Daca genom en presidento­rder (men då är det också enkelt för en framtida president att återskapa det). Eller så ogiltigför­klarar HD hela Daca – och bollar tillbaka frågan till kongressen, som får än större press på sig att lagstifta om de unga migrantern­a. Beslutet väntas först i vår, mitt under vad som sannolikt blir en het primärvals­säsong inför presidentv­alet i november 2020.TT

 ??  ?? Nu avgörs om Donald Trump ska ställas inför riksrätt. Hans eget parti Republikan­erna står fortfarand­e bakom honom.
Nu avgörs om Donald Trump ska ställas inför riksrätt. Hans eget parti Republikan­erna står fortfarand­e bakom honom.
 ?? FOTO: JIM WATSON/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: JIM WATSON/LEHTIKUVA-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland