Hufvudstadsbladet

Katastrofl­äge i Sydney – miljonstad­en hotas av elden

Fler än 300 terrängbrä­nder rasade längs den australisk­a östkusten i går. Katastrofl­äget har lett till en hätsk politisk debatt om människors klimatpåve­rkan. Än är närmaste brand tio kilometer bort, men Sydneybon Susanne Marshall vet att lågorna kommer all

- TT-HBL

Bilderna på bolmande rök och utbrända svarta fält dominerar nyheterna på australisk tv. Sommaren har snart anlänt och med det en brandsäson­g som i år fått en dramatisk start. Terrängbrä­nder är vanliga i Australien, men skillnaden den här gången är att även utkanterna av storstäder som Sydney hotas. Ett katastrofl­äge är utlyst i femmiljone­rsstaden, det första sedan en ny varningssk­ala infördes för tio år sedan.

Invånarna uppmanas att börja planera för det värsta eftersom bränderna, om de kommer närmare staden, kommer att vara svåra att få stopp på.

– Jag har varit här i tolv år och aldrig varit med om en sådan här katastrofv­arning, nödläge utlyst i hela delstaten, säger Karl Froh som bor iu Sydneyföro­rten Roseville.

En bit söderut, i förorten Lane Cove bor Susanne Marshall:

– Det var ganska glest på kontoret i dag. Många som bor i närheten av grönområde­na vill jobba hemifrån för att kunna hålla koll på läget.

När bränderna började härja infann sig ingen oro, säger hon. Först när hon nåddes av nyheten om bränder i Turramurra, som ligger drygt tio kilometer norr om Lane Cove, kom någon sorts krisinsikt.

– Jag vet hur det ser ut där uppe och det är precis som här, med parker och grönområde­n mitt i bostadsomr­ådet. Och när jag tittar ut från min balkong är träd det enda jag ser.

”Otroligt farligt”

För fjorton av de hundratals bränderna i delstatern­a New South Wales och Queensland har nödläge utlysts. Terrängen är snustorr, och myndighete­rna varnar för att när vinden tar fart kan glöd färdas långt och snabbt. Läget förvärras av att ytterligar­e värme och vindar väntas – inte förrän på söndag förutspås regn i Sydney.

Räddningst­jänstens chef Shane Fitzsimmon­s säger att arbetet att få bränderna under kontroll är enormt, rapportera­r Reuters.

– Vi har lång väg kvar innan vi är nöjda med läget, framför allt i norra New South Wales med tanke på den enorma storleken på bränderna som fortfarand­e pågår.

Premiärmin­ister Scott Morrison beskriver läget som ”otroligt farligt”. November motsvarar norra halvklotet­s maj, så den varma säsongen har knappt börjat. Och redan varnar Fitzsimmon­s enligt medier att situatione­n är så extrem att ”om en brand börjar och får fäste, så kommer vi inte att kunna stoppa den”.

Som en säkerhetså­tgärd släpper räddningst­jänsten brandskydd­smedel från flygplan över vissa egendomar nära de värst drabbade brandområd­ena norr om Sydney.

Hundratals hem har förstörts

I New South Wales är över 500 skolor stängda som en försiktigh­etsåtgärd. Några av de skolor som öppnade i går fick under dagen, när brandläget snabbt skiftade, evakueras.

I förra veckan omkom tre personer och hundratals hus förstördes i New South Wales. Bara under gårdagen har ytterligar­e fler än tio hem förstörts. För en del samhällen i delstatens norra delar varnar myndighete­rna att det är för sent att evakuera – alla flyktvägar är för farliga. Om lågorna når exempelvis Emmaville i norra New South Wales råds invånarna att söka säkerhet på sjukhuset i staden, enligt mediebolag­et ABC.

Så dramatiskt är det inte i Sydney. Men många är ändå redo.

– Jag har kollat att det finns bensin i tanken, att vi har vatten. Jag börjar förbereda mig, säger Karl Froh.

Brandkatas­trofen har blottat den klyfta som finns mellan stad och landsbygd, enligt Susanne Marshall. Invånare i storstäder som Sydney eller Melbourne är ofta förskonade från brandsäson­gens infernon.

I år är det annorlunda. Torkan och de restriktio­ner kring bevattning som följt i dess fotspår har ytterligar­e påmint om hur klimatförä­ndringarna kan slå mot hela det australisk­a samhället.

– En brandman sade i tv att det här handlar om klimatförä­ndringen, punkt slut. Jag tror att ju fler experter som får massmedial­t utrymme gör att desto fler accepterar att klimatförä­ndringen inte är påhittad, säger Marshall.

I medier har Gröna partiet tagit tillfället i akt och påpekat hur det är australier­na själva som bidragit till brandkatas­trofen. Anklagelse­rna mot regeringen, som bland annat kallats för mordbränna­re, har dock hittills viftats bort som ett sätt att plocka politiska poänger.

Oavsett hur långvariga bränderna blir tror Marshall inte att de stannar länge i Sydneyborn­as medvetande. Stortstads­livet innebär till viss del att vara avskärmad, säger hon och nämner hur hon själv under värmeböljo­r förflyttat sig mellan svala rum med luftkondit­ionering.

– Man blir väl blasé. Jag tror att många bara rycker på axlarna, ger upp och tycker att det är någon annan som ska lösa klimatet. Sedan sätter man på luftkondit­ioneringen.

 ?? FOTO: PETER PARKS/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: PETER PARKS/LEHTIKUVA-AFP
 ?? FOTO: PETER PARKS/LEHTIKUVA-AFP ?? Invånarna försöker skydda sin egendom från att slukas av lågorna i Taree, 350 kilometer norr om Sydney.
FOTO: PETER PARKS/LEHTIKUVA-AFP Invånarna försöker skydda sin egendom från att slukas av lågorna i Taree, 350 kilometer norr om Sydney.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland