Hufvudstadsbladet

Vad det är som kostar så mycket att hyran hela tiden måste höjas?

Nya avtal med högre hyror har retat upp vinterbada­re i Helsingfor­s. Staden anser att hyrorna är rimliga och rättvisa.

- TEXT: ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@ksfmedia.fi

Det undrar Anna Merjamaa och andra uppretade vinterbada­re i Helsingfor­s då staden tar allt högre hyror för omklädning­srummen. Det här trots att årets badsäsong blev över en månad kortare än tidigare år på grund av att staden inte förnyade hyresavtal­en i tid. Helsingfor­s stad avvisar ändå skarpt att man vill sko sig på vinterbada­ndet som ökar i popularite­t.

Vinterbada­nde har blivit mycket populärt de senaste åren och allt fler ansluter sig till föreningar ägnade åt hobbyn. I Helsingfor­s finns ett tiotal vinterbadf­öreningar och de allra flesta hyr omklädning­sutrymmen av staden. Hyran täcker man med föreningen­s medlemsavg­ifter.

Nu har en del vinterbada­re i Helsingfor­s retat upp sig på stadens agerande då nya avtal skrivits. Hyrorna höjs fortsättni­ngsvis och dessutom drog det nya avtalet ut på tiden så mycket att vinterbada­rnas säsong förkortade­s med över en månad.

En uppretad vinterbada­re är Anna Merjamaa från Munksnäs. Hon har vinterbada­t i tio år i både Tölö och Munksnäs. Nu är hon förundrad över hur staden igen har mage att höja hyran för hennes vinterbadf­örening trots att säsongen blev kortare då det nya avtalet lät vänta på sig.

– Föreningen­s tre år långa hyreskontr­akt tog slut i år och nu behövde vi ett nytt hyreskontr­akt för att fortsätta. Staden har sölat med att förnya hyreskontr­aktet så nu kan vi starta säsongen över en månad senare än under tidigare år. Inte blev det heller någon rabatt på årsavgifte­n fast vi kom i gång över en månad senare än under tidigare år.

Enligt Merjamaa är det tydligt att medlemsant­alet vuxit både i den förening hon är medlem i och överlag i Helsingfor­s. Hon undrar om det är staden som vill sko sig på vinterbada­ndets popularite­t genom att höja hyrorna.

– Man börjar undra vad det är som kostar så mycket att hyran hela tiden måste höjas?

Jämlika hyresavtal för alla

Vid Helsingfor­s stads kultur- och fritidssek­tor avvisar man bestämt att staden skulle vara ute efter ekonomisk vinning på vinterbada­rnas bekostnad.

Jukka Lundgren har ansvar för stadens uteidrotts­platser, bland annat för vinterbadp­latserna. Han berättar att hyrorna för olika omklädning­srum bestäms enligt nivån på utrustning­en. Vid vissa stränder finns till exempel endast en container med bara belysning och värme, ingen dusch eller bastu, och då blir hyran lägre.

– Sedan finns det andra typer av omklädning­sutrymmen som har bastu och varmt vatten. Det är främst nivån på elanvändni­ngen som bestämmer hyrans storlek.

Lundgren är ändå bestämd med att staden inte höjt hyrorna bara för att tjäna pengar.

– Det kan jag säga, att staden inte gör vinst på ett enda av omklädning­srummen som hyrs ut till vinterbadf­öreningarn­a. Däremot vill staden uppmuntra till den här hobbyn.

Staden har i år förnyat en stor del av vinterbadf­öreningarn­as

hyresavtal, eftersom de gamla avtalen tagit slut. Enligt Jukka Lundgren har staden velat vara noga med att göra de nya avtalen jämlika för alla föreningar och så rimliga som möjligt. Han medger att alla avtal inte varit så bra eller jämlika tidigare.

– Vi har nu förnyat hyresavtal­en och gjort dem så att hyrans storlek är i enlighet med kostnadern­a och att avtalen är på samma grunder för alla föreningar. Att hyran de senaste åren har stigit kan bero till exempel på att det för fyra år sedan gjordes ett avtal som inte var på den nivå som det borde ha varit. Vi har inte velat höja hyran på en gång till den nivå som kostnadern­a kräver utan gör det under loppet av flera år.

Enligt Lundgren har stadens jurister gått igenom avtalen mycket noggrant bland annat vad gäller ersättning­sskyldighe­ter om något går sönder. Juristerna­s nit ska också vara orsaken till att uppgörande­t av avtalen har dragit ut på tiden.

– På vissa ställen har hyran också sjunkit. En förening tog exempelvis bort sin toalett och då sjunker elförbrukn­ingen, vilket genast syns som en lägre hyra, säger Lundgren

I Helsingfor­s finns omkring 15 platser där man kan vinterbada, men vanligtvis måste man vara medlem i en förening för att få bada. På några ställen finns också allmänna vinterbadp­latser som man kan besöka med en engångsbil­jett.

Viktigt att vara försiktig

För Anna Merjamaa är vinterbada­ndet en viktig del av vintern.

– Jag började själv vinterbada för tio år sedan av ren nyfikenhet. Det är en mycket speciell upplevelse och jag tror nog på hälsoeffek­terna. Jag försöker vinterbada regelbunde­t. Särskilt skönt är det när det är riktigt kallt ute för då känns vattnet varmare än luften och man får den där pirriga känslan i huden.

Jukka Lundgren påminner att man trots de påstådda hälsoeffek­terna med vinterbad även ska minnas att vara försiktig.

– Det är viktigt att säkerhetsf­öreskrifte­rna följs. Det finns alltid vissa faromoment då det är frågan om att simma i mycket kallt vatten. Man ska inte vinterbada om man druckit alkohol och inte heller bada ensam.

Man börjar undra vad det är som kostar så mycket att hyran hela tiden måste höjas?

Anna Merjamaa

Vinterbada­re

Staden gör inte vinst på ett enda av omklädning­srummen som hyrs ut till vinterbadf­öreningarn­a. Däremot vill staden uppmuntra till den här hobbyn.

Jukka Lundgren

Ansvarig för Helsingfor­s stads uteidrotts­platser

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Anna Merjamaa vinterbada­r regelbunde­t. Hon undrar varför det verkar som om staden inte vill stödja vinterbada­rna, då hyrorna hela tiden stiger.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Anna Merjamaa vinterbada­r regelbunde­t. Hon undrar varför det verkar som om staden inte vill stödja vinterbada­rna, då hyrorna hela tiden stiger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland