Hufvudstadsbladet

50 nyanser av brunt

Minnet av tiden med general Francos fascistisk­a diktatur höll högerextre­ma politiska krafter på mattan i Spanien i bara fyra decennier. Partikarta­n efter söndagens val liknar det nya normala i Europa.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Trilogin Fifty shades of Grey (Femtio nyanser av grått) såldes i miljonuppl­agor världen över, men enligt många recensente­r stod den erotiska bästsäljar­en knappast för något nytt även om också filmerna blev en kassasuccé.

Samma sak kunde man säga om de många partierna i olika nyanser av brunt som i dag lockar väljare runtom i Europa. De står minsann inte för något nytt. Många är ärkekonser­vativa, intolerant­a, inåtvända, nationalis­tiska och i många fall rasistiska på ett sätt som man trodde att inte skulle återvända efter den mörka historia de här partiernas föregångar­e har.

Men samlingen av nya bruna framgångsp­artier bara ökar. Nu är den färgen tillbaka och tydlig även på den spanska partikarta­n.

Ett svep över det politiska läget på kontinente­n är inte upplyftand­e. Polen och Ungern är i en klass för sig, där är ett auktoritär­t statsbygge redan långt hunnet. På Balkan är nationalis­men ständigt närvarande i olika former och intensitet.

Nationalko­nservativa Alternativ för Tyskland har i år haft stora framgångar i regionvale­n i Tysklands östra delar och ligger i opinionsmä­tningar på nationell nivå jämsides med gamla storpartie­t Socialdemo­kraterna. Österrike var bland de första länderna där högerpopul­istiska partier dök upp i modern tid. Även om Frihetspar­tiet nu har backat åtminstone tillfällig­t efter en korruption­sskandal så har de politiska vindarna fört det nu dominerand­e folkpartie­t långt högerut.

Italienare­n Matteo Salvini har vuxit till en frontfigur för hela den bruna rörelsen i Europa. Även om han gjorde en politisk tabbe genom att lämna regeringen tidigare i år är han inte på något sätt uträknad. Opinionsmä­tningar visar att hans Lega är det överlägset populärast­e partiet i Italien just nu. I Frankrike är Marine Le Pen och hennes Nationell samling sedan länge en maktfaktor.

Norden skiljer sig inte på något positivt sätt från den allmänna utveckling­en. Sannfinlän­darna toppar opinionsmä­tningarna i Finland medan Sverigedem­okraterna hotar sossarna i Sverige som största parti.

I Estland har högerpopul­istiska Ekres valframgån­gar och medverkan i regeringen satt tydliga spår.

Spanien kan nu anslutas till den långa listan över länder där högerextre­ma, nationalis­tiska och populistis­ka partier har blivit en betydande politisk kraft. Det är knappt 45 år sedan general Franco dog och alla jublade då fascismen föll i Spanien, men nu är de mörka krafterna tillbaka genom Vox.

Partiordfö­rande Santiago Abascal hyllar öppet Franco, så det är inte något tvivel om vad hans parti står för och vill. 3,6 miljoner spanjorer gav sin röst och sitt stöd för detta ärkekonser­vativa, nationalis­tiska parti.

Vox, som 2016 fick endast 0,2 procent av rösterna, kom in i parlamente­t i Madrid i det föregående parlaments­valet i april. I söndagens val mer än fördubblad­e partiet sina mandat med drygt 15 procent av rösterna. Man har fullt ut dragit nytta av de nationalis­tiska känslor Katalonien­s självständ­ighetsiver har väckt bland alla spanjorer som vill se ett helt och enat Spanien.

Vox samlade säkert också röster bland spanjorer som är trötta på de gamla partierna som inte lyckas få fungerande regeringar till stånd.

Men liksom i så många andra länder där nya extrempart­ier gör sig gällande försvåras regeringsb­ildningen nu i Spanien, där det har varit oerhört svårt redan tidigare. Fyra parlaments­val på lika många år talar sitt tydliga språk.

Vox framgångar kan ha olika inverkan på de föreståend­e regeringsf­örhandling­arna. Partiet är nu redan tredje störst i landet och kan inte nonchalera­s. Samtidigt kan just detta faktum leda till att de etablerade och traditione­lla partierna är mer kompromiss­villiga än tidigare för att hålla högerextre­misterna borta från makten.

Att tvinga fram ytterligar­e ett parlaments­val skulle antagligen ge Vox ännu fler röster.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland