Hufvudstadsbladet

Nödinsamli­ng för Flyktingrå­dgivningen

Förra regeringen begränsade finansieri­ngen av rättshjälp till asylsökand­e och nu är Flyktingrå­dgivningen­s pengar nästan slut. Den nya regeringen återinför det tidigare finansieri­ngssysteme­t, men det dröjer innan pengarna börjar betalas ut.

-

Amnestys Finlandsav­delning har satt i gång vad de kallar en nödinsamli­ng för att rädda Flyktingrå­dgivningen som erbjuder utsatta personer juridisk hjälp. Nu är det viktiga arbetet hotat, skriver Amnesty på Facebook. Flyktingrå­dgivningen­s ekonomiska kris har egentligen pågått sedan 2016, berättar verksamhet­sledare Pia Lindfors. Den förra regeringen beslöt att privata jurister ska få ett fast arvode för asylärende­n i stället för ett timbaserat arvode. Beslutet slog hårt mot Flyktingrå­dgivningen­s ekonomi.

Enligt Lindfors slutade många jurister ge rättshjälp åt asylsökand­e redan 2016, eftersom det innebar förluster. Organisati­onen möter fortfarand­e människor vars jurister gick upp i rök efter lagändring­en.

Flyktingrå­dgivningen­s verksamhet har fortsatt delvis tack vare att utbetalnin­garna dröjer. I några år kunde man alltså leva på rättshjälp­stjänstern­a från 2015 och 2016, men nu börjar läget vara kritiskt.

– Vi har övervägt att lägga ner hela organisati­onen. Men i och med det nya regeringsp­rogrammet syns ljus i tunneln. Så vi fortsätter kämpa.

Den nya regeringen har lovat att återgå till det tidigare ersättning­ssystemet. Men det kan dröja åtminstone till sommaren innan lagändring­en träder i kraft.Ersättning­en för rättshjälp­en betalas ut först då Migrations­verket eller domstolarn­a har behandlat ärendet. Det kan räcka ett eller två år innan Flyktingrå­dgivningen får betalt för tjänsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland