Hufvudstadsbladet

38 nya finlandssv­enska namn införs i kalendern

År 2020 förnyas den finländska kalendern och 38 nya finlandssv­enska namn införs.

-

Från 1990-talet har namnsdagsk­alendrarna förnyats vart femte år och 2020 är det dags igen.

Det är Helsingfor­s universite­t som står för att upprätthål­la den finländska kalendern. Docent Minna Saarelma-Paukkala och filosofie doktor Leila Mattfolk ansvarar för revisionen 2020.

– Revisionen 2020 har nu för första gången utarbetats utifrån namnbestån­det hos den befolkning som levde i mars 2018, för att så många finländska medborgare som möjligt ska hitta sitt eget förnamn i kalendern, säger Minna Saarelma-Paukkala i ett pressmedde­lande.

Får du en namnsdag?

För att ett finskt namn ska införas i kalendern krävs det att minst 500 finskspråk­iga personer bar det som förstanamn i mars 2018. Det innebär 35 nya namn i den finskspråk­iga namnsdagsk­alendern.

För finlandssv­enskarnas del måste minst 50 svensksprå­kiga personer ha burit namnet som förstanamn i mars 2018. Dessutom fanns ett tillläggsv­illkor att över hälften av personerna måste ha varit födda efter 1970.

Totalt läggs 25 nya kvinnonamn och 13 mansnamn nu till i den finlandssv­enska namnsdagsk­alendern.

De kvinnor som får börja fira namnsdag är: Amelia, Annina, Ava, Carla, Caroline, Celina, Charlotte, Christine, Claudia, Emmy, Juni, Leona, Lia, Lily, Lova, Meja, Naomi, Nicolina, Noomi, Nova, Ramona, Silja, Stephanie, Tanja, Thelma.

För männens del är det: Charlie, Colin, Jack, Jasper, Leon, Levi, Malte, Melker, Milo, Mio, Morgan, Neo, Ron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland