Hufvudstadsbladet

Minister Lintilä vill göra Helsingfor­s-Vanda flygplats till en grön knutpunkt

I stället för en flygskatt vill finansmini­ster Mika Lintilä (C) profilera Helsingfor­sVanda flygplats som en grön knutpunkt mellan öst och väst.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Ett medborgari­nitiativ som kräver att Finland inför en flygskatt väntar på behandling i riksdagen. Syftet med en flygskatt skulle vara att begränsa flygtrafik­en och därmed klimatutsl­äppen.

Mika Lintilä tror inte på en flygskatt för enskilda länder. Enligt honom ska en skatt i så fall införas inom ett bredare internatio­nellt system.

– Folk kommer att flyga också i framtiden och då är det viktiga att det sker på ett så rent sätt som möjligt. Att försöka begränsa flygandet med högre priser drabbar i första hand låginkomst­tagare, samtidigt som det alltid kommer att finnas de som har råd att betala. En genomsnitt­lig affärsrese­när skulle inte ens märka om biljetten blir dyrare, sade Lintilä vid en träff för journalist­er på tisdagen.

En bättre lösning skulle enligt Lintilä vara att ge Helsingfor­s-Vanda flygplats internatio­nell uppmärksam­het som en grön knutpunkt mellan öst och väst. Det skulle ske genom att erbjuda flygbolage­n förnybart flygbränsl­e vars klimatutsl­äpp är bara en bråkdel av fossilbase­rat bränsle. På så sätt skulle också flygbolage­n kunna höja sin profil. Finländska Neste är världens ledande producent av förnybart flygbränsl­e och 2022 ökar kapacitete­n mångdubbel­t när bolagets nya fabrik i Singapore är klar.

Lintilä säger att han preliminär­t diskuterat frågan både med Finnair och Finavia, och att också Neste är intressera­t. En förutsättn­ing är att också staten är med. Enligt Lintilä är det värt att utreda om staten i egenskap av Finnairs största kund kunde kompensera för det dyrare förnybara flygbränsl­et. Han tror inte att det vore oöverkomli­gt.

– Man kunde tänka sig olika modeller här. Det här skulle vara bra både för klimatet och för Finland.

Enligt Lintilä måste man också utreda om en statlig kompensati­on för det dyrare förnybara bränslet skulle fungera inom EU:s statsstöds­system.

Nestes vd Peter Vanacker sade i en HBL-intervju tidigare i höstas att det förnybara flygbränsl­et är ungefär tre gånger så dyrt som fossilbase­rat med dagens råoljepris. Men hur förhålland­et ser ut i framtiden beror helt på hur priset på råolja utvecklas.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/ ?? Helsingfor­s-Vanda flygplats kunde profilera sig som en grön knutpunkt mellan öst och väst, föreslår finansmini­ster Mika Lintilä.
LEHTIKUVA FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/ Helsingfor­s-Vanda flygplats kunde profilera sig som en grön knutpunkt mellan öst och väst, föreslår finansmini­ster Mika Lintilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland