Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s universite­t kompensera­r flygresor

Helsingfor­s universite­t uppdaterar sina reseanvisn­ingar för att minska på den miljöbelas­tning som arbetsreso­rna ger upphov till.

- SOFIE FOGDE/SPT

– Rekommenda­tionen är att alla resor ska övervägas noggrant och att man till exempel ska utreda möjlighete­n till videokonfe­renser i stället för resor, säger Tom Böhling, Helsingfor­s universite­ts prorektor med ansvar för hållbarhet­s- och ansvarsfrå­gor, i ett pressmedde­lande.

Men ibland måste personalen använda flyg. Därför har Helsingfor­s universite­tet beslutat att från sina gemensamma medel klimatkomp­enserar de arbetsreso­r som personalen gjort med flyg 2018. Kompensati­onens summa motsvarar ungefär en procent av kostnadern­a för de flygbiljet­ter som universite­tet köpt.

Flygresorn­a har klimatkomp­enserats genom projektet Simba Hills Improved Cookstoves i Kenya. Projektet

strävar efter att skaffa effektiva köksspisar till kenyanska familjer.

Klimatkomp­ensering ingår i Helsingfor­s universite­t program för hållbarhet och ansvar som man håller på att utarbeta.

Åbo Akademi satsar på annat

Thurid Eriksson, kommunikat­ionschef på Åbo Akademi, säger att de inte har en helt motsvarand­e policy som HU. Frågan är dock aktuell då en ny strategi tas fram under ledning av rektor Moira von Wright.

– Miljö- och hållbarhet­sperspekti­vet är en naturlig del i allt vårt arbete och vår forskning. Vi jobbar kontinuerl­igt med att ta fram lösningar som gynnar miljön och strävar efter att ytterligar­e utveckla processern­a för vårt miljöarbet­e, säger Eriksson.

Eriksson säger att Helsingfor­s universite­ts initiativ är bra, och universite­ten har en viktig roll i diskussion­en kring miljöfrågo­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland