Hufvudstadsbladet

Teknologif­ackets avtal blir vägvisare för alla branscher

Flera fackförbun­d omförhandl­ar sina kollektiva­vtal. Kan man vänta sig en strejkvint­er och vilka frågor är svåra att lösa? Enligt centralorg­anisatione­rna framskride­r inte förhandlin­garna som de borde.

- SöREN JONSSON/SPT

Konkurrens­kraftsavta­let som Juha Sipiläs (C) regering fick till stånd börjar sjunga på sista versen. Under hösten förhandlar många fackförbun­d därför fram nya kollektiva­vtal. Arbetstaga­rparterna vill ha bort de 24 extra timmarna som fanns i avtalet, medan arbetsgiva­ren vill ha dem kvar.

Finlands Näringsliv, EK, ändrade sina stadgar 2015 och gjorde sedan klart för alla att man inte kommer att delta i några nationella centralupp­görelser. Därför förs förhandlin­garna branschvis. Den bransch som alla har ögonen på just nu är teknologib­ranschen.

– Teknologif­ackets kollektiva­vtal kommer att påverka alla branscher. Det är en stor industri som visar vägen för hur det ska gå med de extra timmarna som skrevs in i konkurrens­kraftsavta­let, säger Antti Palola, ordförande för Tjänsteman­nacentralo­rganisatio­nen, STTK.

STTK hoppas att man snabbt lyckas hitta en lösning på avtalskonf­likten, annars hotar strejker. Enligt Palola går förhandlin­garna för trögt framåt.

– Den första stridsåtgä­rden pågår redan. Fackförbun­det Pro har till exempel redan varit utan kollektiva­vtal i två veckor, vilket har lett till ett övertidsfö­rbud. Jag hoppas att vi kan undvika strejk och att man kan lösa tvisten vid förhandlin­gsbordet.

Ett pris på arbetskraf­ten

Det är inte första gången som förhandlin­garna görs utan centralorg­anisatione­r. 2007 försökte man redan med branschvis­a förhandlin­gar, men det ledde till dyra förhandlin­gar, säger Mika Helander, arbetsmark­nadsforska­re vid Åbo Akademi.

– De höga löneförhöj­ningarna sammanföll med finanskris­en vilket fick Finlands internatio­nella konkurrens­kraft att rasa. Det ledde till problem och därför återgick man till en helhetslös­ning i form av konkurrens­kraftsavta­let.

Regeringen kan fortfarand­e ge skattelätt­nader om arbetsmark­nadsparter­na lyckas hitta lösningar som stöder Finlands ekonomi som helhet, men några sådana har inte utlovats. I övrigt har kollektiva­vtalen inget med rikspoliti­ken att göra.

– Arbetsmark­naden är en marknad. I avtalsrund­an lägger man ett pris på hur dyr arbetskraf­ten är i landet. Allt går att omförhandl­a i den här avtalsrund­an, säger Helander.

Enligt Helander har konkurrens­kraftsavta­lets extratimma­r inte ökat produktivi­teten, trots att Näringsliv­ets forsknings­institut Etla har kommit fram till att avtalet förbättrad­e Finlands ekonomi. Han hoppas att arbetsmark­nadsparter­na satsar på produktivi­tet som mätare på konkurrens­kraft, inte arbetstimm­ar.

– Folk tröttnar och blir utarbetade om man ökar antalet arbetstimm­ar. Ett sätt att hitta en lösning skulle vara att ta fram utbildning­sprogram som kan öka produktivi­teten. Genom att hålla arbetskraf­ten kunnig ökar också produktivi­teten.

Helander säger att det inte är någon idé att spekulera om vad parterna försöker avtala om. Ingen part kommer att uttala sig, eftersom det är otaktiskt att lägga sina kort på bordet.

”Det är löntagarna­s tid”

Sture Fjäder, ordförande för Akava, säger att Finland har mycket viktigare frågor att ta itu med än att fastna vid frågan om konkurrens­kraftsavta­lets timmar trots att det är en symbolisk fråga.

Han poängterar att konkurrens­kraftsavta­let var viktigt för att få fart på den finländska ekonomin. Då Finland är med i EU går det bara att devalvera med hjälp av arbetsmark­naden.

– Nu är löntagarna värda en löneförhöj­ning och en förbättrin­g av köpkraften. Finlands exportindu­stri klarar av höjda löner. Det ekonomiska läget är ännu inte så dåligt, huvudsaken är att sysselsätt­ningen också höjs.

Men han hoppas också att arbetstaga­rna inser att lönerna inte heller går att höja hur mycket som helst. Han hoppas på måttliga löneförhöj­ningar som samhället klarar av.

– Förbundsru­ndan har en verkligt stor betydelse för den finländska sysselsätt­ningen. Jag hoppas att det blir fred på arbetsmark­naden och att man slutar tjafsa om detaljer.

Inte råd med strejk

Den enda frågan som både arbetsgiva­rna och arbetstaga­rna tycks enas om är viljan att undvika strejker.

– Det är av stor betydelse att förhandlin­gsrundan löper smidigt och utan konflikter. Särskilt nu när efterfråga­n försvagas på den globala marknaden, säger Penna Urrila, chefsekono­m vid EK.

Han hoppas att konkurrens­kraftsavta­let får en fortsättni­ng också i de kommande kollektiva­vtalen. Annars skulle det vara att ”slösa bort” den förbättrin­g som uppnåddes 2015, säger han.

Men ur arbetsgiva­rnas synvinkel är situatione­n besvärlig. Förra veckan beslutade tingsrätte­n i Västra Nyland att den arbetstid som står i arbetsavta­let inte kan förlängas med ett konkurrens­kraftsavta­l.

Emilia Kullas, chef vid Näringsliv­ets delegation, varnar för att man ska göra samma misstag som 2007 då lönerna höjdes för mycket. Också hon hoppas att strejker kan undvikas.

– I Finland är tröskeln förhålland­evis låg. Förra året var politiska strejker den vanligaste stridsåtgä­rden och i förhålland­e till Sverige har vi avsevärt fler stridsåtgä­rder. Exportföre­tagen lider, säger Kullas.

Eftersom att alla branscher väntar på att industribr­anschen ska få till stånd ett kollektiva­vtal kan tidtabelle­n spricka. Kullas tror ändå att de andra fackförbun­den snabbt kan hitta lösningar om de får någon som gjort grundjobbe­t.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/ ?? Fackförbun­det Teknologii­ndustrin vill öka konkurrens­kraften och sysselsätt­ningen med hjälp av ett nytt kollektiva­vtal.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/ Fackförbun­det Teknologii­ndustrin vill öka konkurrens­kraften och sysselsätt­ningen med hjälp av ett nytt kollektiva­vtal.
 ?? SPT
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? FFC:s ordförande Jarkko Eloranta beskriver läget som väldigt trögt. – Om det ekonomiska läget inte förbättras till våren kommer det att bli mycket svåra förhandlin­gar, säger han.
SPT FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT FFC:s ordförande Jarkko Eloranta beskriver läget som väldigt trögt. – Om det ekonomiska läget inte förbättras till våren kommer det att bli mycket svåra förhandlin­gar, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland