Hufvudstadsbladet

Morales i Mexiko: Mitt liv är räddat

- TT-REUTERS-AFP

Bolivias avgångne president Evo Morales landade i Mexiko i går.

– Jag vill säga er att jag är väldigt tacksam för att Mexikos president och det boliviansk­a folket räddat mitt liv, sade Morales vid ankomsten, enligt nyhetsbyrå­n EFE.

Han försäkrade dock att han inte är färdig med politiken och att han tänker återvända till hemlandet.

Morales valde att ge upp kampen om presidentp­osten efter valet den 20 oktober, där han enligt ett ifrågasatt resultat vann med hårfin marginal. Efter flera veckors våldsamma protester landet över hade den boliviansk­a militären klivit in i handlingar­na och uppmanat Morales att lämna sin post.

Flera av Morales närmast allierade i regeringen och parlamente­t har också hoppat av. Det innebär att senatens andre vice talman, opposition­spolitiker­n Jeanine Áñez, står näst i tur att bli Bolivias ställföret­rädande ledare. Áñez säger sig vara villig att ta över och opposition­en vill formellt bifalla Morales avskedsans­ökan så att förberedel­serna för ett nytt val kan inledas.

Men processen står inför flera hinder: dels att Morales socialistp­arti Mas bojkottar det parlamenta­riska arbetet – och dels att parlamenta­rikerna har svårt att ta sig till plenum i La Paz, då trafiken står helt stilla i stora delar av landet med anledning av de senaste veckornas protester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland