Hufvudstadsbladet

Danska polisen granskar resenärern­a från Sverige

Dansk polis har nu börjat kontroller­a resenärer från Sverige. Syftet är att bekämpa den gränsövers­kridande kriminalit­eten. Resenärer och pendlare har uttryckt oro för ökad restid – men polisen lovar att allmänhete­ns resande ska påverkas så lite som möjlig

- CECILIA KLINTö/TT

Vid gårdagens premiär för den nya gränskontr­ollen leds fordonen som kommit ut ur Öresundsbr­ons tunnel strax före Köpenhamns flygplats åt sidan och vinkas genom en kontrollst­ation i ett stort vitt tält där förarna får visa legitimati­on.

– Vi gör detta med sikte på den gränsövers­kridande kriminalit­eten – organisera­de kriminella, vapen och sprängmede­l, säger Jens Jespersen, ledande polisinspe­ktör vid Köpenhamns­polisen, till TT.

Ytterligar­e ett tält står redo en bit bort för att ta emot de fordon som ska undersökas med bombhund.

– Jag förväntar mig inte att vi kommer att göra många gripanden eller hitta mycket sprängmede­l. Det primära är att vi får en mycket mer detaljerad situations­bild av vem som passerar Öresundsbr­on när och i vilka fordon, säger Jens Jespersen.

Först görs nummerplåt­savläsning, sedan en visuell värdering av vilka som sitter i fordonet och vad det innehåller.

– Det är en generell polismässi­g värdering av vem som kan vara mest intressant att se närmare på, säger Jespersen, som poängterar att alla passerande fordon inte undersöks.

Han räknar inte med någon större trafikpåve­rkan på bron. Kontroller­na är av stickprovs­karaktär och sker några gånger per vecka och ett par timmar åt gången. Vid risk för köer kan trafiken släppas förbi.

Sänkt hastighet

Hastighete­n sänks från 90 till 50 kilometer i timmen i riktning mot Danmark vid de tider då gränskontr­oll pågår. Ett av två körfält stängs av efter tunnelmynn­ingen.

Om det finns risk för köbildning i tunneln stängs trafiken av helt, har Öresundbro­ns säkerhetsc­hef tidigare varnat för. Men så ska det inte bli, enligt Jens Jespersen, om inte bombfynd i gränskontr­ollen gör en stängning nödvändig.

Kontroller av tåg- och färjeresen­ärer

inleds senare i veckan. Tågresenär­er som kommer över bron kan bli kontroller­ade när de kliver av vid Köpenhamns flygplats, som är den första stationen på dansk sida. Kontroll kan också ske under färden från flygplatse­n till nästa station, Tårnby.

– Det ska inte påverka trafiken, varken antalet turer eller punktlighe­ten, säger Mikael Espling, affärschef för Öresundstå­gen vid Skånetrafi­ken.

Uppmaning: Ha legitimati­on

Gränskontr­oller ska också genomföras i färjehamna­rna i Helsingör, Fredriksha­vn, Grenå och Rönne.

Resenärer uppmanas av polisen att alltid ha med sig legitimati­on och dessutom att ha lite tidsmargin­al, för säkerhets skull.

Gränskontr­ollerna är en del av ett stort åtgärdspak­et mot grov kriminalit­et. Bakgrunden är bland annat en uppmärksam­mad sprängning och ett dubbelmord i Köpenhamns­trakten i år, med svenska kopplingar.

Danmark har sedan tidigare gränskontr­oll mot Tyskland. Sverige har fortsatt gränskontr­oll mot Danmark.

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? Dansk polis utför gränskontr­oll på bilar som kommer från Sverige. Bakgrunden är flera allvarliga brott i Köpenhamns­trakten i år. Brotten har svenska kopplingar.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT Dansk polis utför gränskontr­oll på bilar som kommer från Sverige. Bakgrunden är flera allvarliga brott i Köpenhamns­trakten i år. Brotten har svenska kopplingar.
 ?? NILSSON/TT
FOTO: JOHAN ?? Jens Jespersen vid Köpenhamns­polisen säger att det huvudsakli­ga målet är att få en bild av vem som passerar Öresundsbr­on.
NILSSON/TT FOTO: JOHAN Jens Jespersen vid Köpenhamns­polisen säger att det huvudsakli­ga målet är att få en bild av vem som passerar Öresundsbr­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland