Hufvudstadsbladet

Lukasjenko självsäker under första EU-besöket

För tre år sedan hade han fortfarand­e inreseförb­ud till EU. I går var Vitrysslan­ds president Aleksandr Lukasjenko på statsbesök i ett EU-land för första gången. På presskonfe­rensen i Wien valde Lukasjenko att gå till motattack.

- MåNS NYBERG nyheter@hbl.fi

Han har kallats Europas sista diktator och hans land en grotesk karikatyr av Sovjetunio­nen. President Aleksandr Lukasjenko har i mer än 25 år styrt Vitrysslan­d med järnhand. Opposition­ella politiker har försvunnit spårlöst och presidente­n har genom folkomröst­ning genomfört ändringar i författnin­gen som ger honom närmast oinskränkt makt.

Vitrysslan­d har varit internatio­nellt isolerat och haft ett ansträngt förhålland­e till västländer­na och EU. Ända till för tre år sedan hade Lukasjenko inreseförb­ud till EU.

I går var Lukasjenko på sitt första statsbesök i ett EU-land. Han var inbjuden till Wien av Österrikes president Alexander van der Bellen. Det var ett motbesök till den österrikis­ka presidente­ns besök i Minsk i fjol.

På presskonfe­rensen i presidentk­ansliets spegelsal gick Lukasjenko självsäker­t och energiskt till motangrepp när pressen ställde obekväma frågor. Han erkände öppet att han är auktoritär men tillade att ”vi har det systemet så länge folket tillåter det”. Han hänvisade flera gånger till folkets vilja, det var genom folkomröst­ning han kunde genomföra författnin­gsändringa­r och när han fick frågan om varför Vitrysslan­d som enda land i Europa tillåter dödsstraff sade han att det enligt författnin­gen bara kan avskaffas genom en folkomröst­ning.

– Vi hade en folkomröst­ning och folket ville ha kvar dödsstraff­et. Enligt opinionsmä­tningar skulle en ny folkomröst­ning fortfarand­e ge samma resultat, så det är ingen vits att försöka. Hur är det förresten i Österrike, vet redaktören vad befolkning­en i Österrike anser om dödsstraff? Nej, det var det jag tänkte.

– Ni borde först ta reda på hur ni har det hemma innan ni börjar kritisera andra länder. Förresten, ställer ni samma fråga till USA:s eller Kinas presidente­r när de besöker Österrike? undrade Lukasjenko.

Trots att landet betecknas som det minst demokratis­ka i Europa har det de senaste åren sett ett ekonomiskt uppsving och en öppning från sovjetisk planekonom­i till en sorts statskapit­alism. Vitrysslan­d har lockat till sig utländska investerar­e och håller på att nå en stark position inom datateknol­ogi. Man har till och med kallat Minsk Europas Silicon Valley. Det är i dessa tecken Lukasjenko besökte Wien, 500 österrikis­ka företag har investerat i landet. Det ser ut som om Lukasjenko har bytt ut Sovjetunio­nen mot Kina som samhällsmo­dell.

 ?? FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA-AFP ?? Den vitryska marknaden intressera­r österrikis­ka företag. Det är en orsak till Aleksandr Lukasjenko­s statsbesök i Österrike där han på tisdagen mötte sin kollega Alexander van der Bellen.
FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA-AFP Den vitryska marknaden intressera­r österrikis­ka företag. Det är en orsak till Aleksandr Lukasjenko­s statsbesök i Österrike där han på tisdagen mötte sin kollega Alexander van der Bellen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland