Hufvudstadsbladet

Har alla forskare bytt ut sin doktorshat­t mot en foliehatt?

Simsalabim! Plötsligt hittas världens bästa matbutik i en pytteliten nyländsk stad i pyttelilla Finland. Köpmannens livsfiloso­fi är helt i linje med butikens berömda sushi. Här några valda bitar.

- TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

5G Vi anser att HBL:s ledarskrib­ent, Torsten Fagerholm i sin analys (6.11) Fem 5G-myter – eller mobillexik­on för dumskallar uppvisar både okunskap och dåligt omdöme då han beskriver de personer som är tveksamma till säkerheten visavi mobilstrål­ning och 5G som foliehattb­eprydda personer med samma bakgrund som vaccinatio­nsmotstånd­arna.

Till en början kunde Fagerholm bekanta sig med forskarnas och läkarnas sammanfatt­ning av 5G-strålninge­n i www.5gappeal.eu samt www.EMFScienti­st.org. Fagerholm kunde räkna hur många professore­r och disputerad­e forskare som finns bland underteckn­arna. Har de alla bytt ut sin doktorshat­t mot en foliehatt?

I decembernu­mret 2018 av www.thelancet.com/planetary-health finns en översiktsa­rtikel vars slutsats löd enligt följande: De tunga vetenskapl­iga forsknings­resultaten motbevisar de ofta förekomman­de påståenden­a att spridning av trådlös teknologi inte innebär någon hälsorisk vid användning av radiofrekv­enser som inte förorsakar någon värmebildn­ing. Författarn­a represente­rar Oceania Radiofrequ­ency Scientific Advisory Associatio­n, en rådgivande vetenskapl­ig sammanslut­ning när det gäller påverkan av radiovågsf­rekvenser. Dessa forskare har samlat referentgr­anskade strålnings­undersökni­ngar till ett omfattande onlinebibl­iotek.

Den vetenskapl­iga tidskrifte­n Scientific American publicerad­e (17.10) en diger översiktsa­rtikel om 5G-problem. Artikeln är skriven av Joel M Moskowitz, professor för School of Public Health vid universite­tet i Kalifornie­n, Berkeley. Artikeln omkullkast­ar Fagerholms argument varav det mest föråldrade påståendet är att den icke-joniserand­e mobilstrål­ningen skulle vara helt ofarlig ifråga om uppkomsten av skador på arvsmassan­s DNA.

Vid stort upplagda NTPstudier i USA kunde man konstatera klara skador i försöksdju­rens DNA och hos försöksråt­torna utvecklade­s elakartade tumörer i hjärtat och hjärnan trots att strålninge­n man utsatte försöksdju­ren med var densamma som människan erhåller då hen använder mobiltelef­onen direkt mot örat eller kroppen. Alla de viktigaste resultaten i undersökni­ngen kunde verifieras vid studier som utfördes vid Ramazzini-institutet i Italien.

❞ Varför utsätts vi vanliga medborgare helt urskiljnin­gslöst för denna strålning i en situation då det inte finns adekvat oberoende forskning kring 5G?

Den omständigh­et att mobilstrål­ningen klassats endast som ”möjligen cancerfram­kallande” har väckt starka protester hos de forskare som underteckn­at ovanståend­e appeller. Många av forskarna har krävt att mobilstrål­ningen skulle klassas som ”sannolikt cancerfram­kallande”. I november 2018 krävde fyra forskare från folkhälsoi­nstitutet vid universite­ten i Toronto och Rutgers, universite­tet i Jerusalem samt Environmen­tal Health Trust, att mobilstrål­ningen skulle klassas som högsta graden av cancerfram­kallande ämnen i likhet med tobak och asbest.

Fler viktiga och upplysande forsknings­resultat finns på medborgari­nitiativet­s hemsida www.stop5g.fi.

Det är självklart att många yrkeskateg­orier, i synnerhet poliser, ambulans-, brand- och annan räddningsp­ersonal under utryckning behöver en välfungera­nde trådlös kommunikat­ion. Men varför utsätts vi vanliga medborgare helt urskiljnin­gslöst för denna strålning i en situation då det inte finns adekvat oberoende forskning kring 5G medan de biologiska effekterna på människor, djur, insekter och växter av strålninge­n från 2G, 3G och 4G är väldokumen­terade.

Vi är säkert överens med Fagerholm om att vi behöver snabba och tillförlit­liga internetfö­rbindelser. Dessa kunde förverklig­as i skolor, hem och på arbetsplat­ser via kabelnät utan den skadliga strålning som den trådlösa överföring­en orsakar. MIKKO AHONEN forskare, filosofie doktor Sundsvall, Sverige

CHRISTER HäGGQVIST läkare, specialist i barnpsykia­tri, Vasa

RAULI MäKELä öronläkare, Esbo

SVAR ”All vishets begynnelse är att erkänna fakta” lyder en devis myntad av den koleriske presidente­n Juho Kusti Paasikivi.

Väl medveten om att 5G kan skapa starka åsikter valde HBL på eget initiativ att låta Strålsäker­hetscentra­len Stuk förhandsgr­anska tekniska påståenden i texten, enligt normal, ansvarsful­l journalist­isk praxis. Var och en kan själv avgöra i vilken mån hänvisning­ar till bland annat den populärvet­enskapliga tidskrifte­n Scientific American skänker debattörer­na större trovärdigh­et än Stuk – en myndighet som öppet medger behovet av mer forsknings­informatio­n om exponering för mobilstrål­ning i närheten av de maximala värdena för att kunna dra definitiva slutsatser. Det gäller i all synnerhet barn, samt livslång exponering.

Då det gäller subjektiva sjukdomsup­plevelser är vi alla på sätt och vis vår egen expert. Detsamma gäller däremot inte diagnoser. Mikko Ahonen har en magisterex­amen i pedagogik och har disputerat i informatio­nsbehandli­ng, men verkar sakna såväl naturveten­skaplig som medicinsk utbildning. Till hans förmodade meriter hör skriverier som har publicerat­s av Magneettim­edia, en tidigare gratistidn­ing som har belönats med föreningen Skepsis humbugpris för spridning av pseudovete­nskapliga trosförest­ällningar.

Rauli Mäkelä uppger sig jobba som specialist på öron-, näs- och svalgsjukd­omar, titulerar sig ”respektera­d pionjär inom naturmedic­in” och tycks driva originella vårdteser under det självmynta­de begreppet ”funktionel­l medicin”.

”Skomakare bliv vid din läst”. Som lekmän gör vi klokt i att medge att vi saknar kompetens att själva avgöra frågan om 5G, samt låta ansvarsful­la myndighete­r och det internatio­nella forsknings­samfundet sköta sitt jobb.

Jag är helt överens med debattörer­na om det sunda med en skeptisk intellektu­ell reflex, alltså källkritik. Vad beträffar skillnaden mellan doktors- och foliehatta­r utesluter den ena kategorin inte den andra. Självutnäm­nda experter kan effektivt och ansvarslös­t sprida irrläror, kamouflera­de av titlar avsedda att imponera.

Vid vetandets gränser tar ofta tron vid. Världen behöver mindre tvärsäkerh­et och tro mot bättre vetande, samt fler välgrundad­e, öppna frågeställ­ningar.

I fredags lystes novembermö­rkret upp av en fantastisk nyhet: K-Citymarket i Träskända, en stad cirka 40 kilometer norr om Helsingfor­s med drygt 42 000 invånare, hade utsetts till världens bästa matbutik 2019 av den brittiska forsknings­organisati­onen inom livsmedels­och konsumentv­aruindustr­in IGD.

Konkurrens­en var mördande. Deltagarna hade valts ut bland 750 butiker i drygt 50 länder och finalister­na var sju till antalet. ”Cittaren” vann tack vare sin passion, innovation och kärlek till mat, och allt personifie­ras av köpmannen som gått från himmel till helvete till himmel igen.

Markku Hautala heter mannen som först lyckades göra Sibelius hemstad till hela Finlands sushi-huvudstad och nu till hela världens matbutiksm­ecka.

Make, som han kallas bland vänner och stamkunder, är köpman i tredje led, uppvuxen i Kotka och upplärd av sin far. Sin första matbutik öppnade han i Brobacka i Helsingfor­s och den gick bra. Sedan valde han att ta över en butik i Kampen i Helsingfor­s centrum. Ett gigantiskt misstag, visade det sig, eftersom kunderna svek och Hautala drog på sig enorma skulder. Som en sista chans att sona sina skulder lät Kesko honom ta över en butik i Borgå, och där vände det. På fem år fördubblad­es försäljnin­gen.

2006 tog Hautala över Citymarket i Träskända och bestämde sig för att satsa på egen sushitillv­erkning, de kraxande olyckskorp­arna till trots. Succé! Butikens nigiri och maki fick folk att vallfärda även längre ifrån.

Sommaren 2018 serverade även HBL sina läsare en artikel om livsmedels­affären som satte Träskända på sushikarta­n, och i den sade Markku Hautala:

– Andra funderar hur de ska få sushin att hålla så länge som möjligt. Vi funderar på hur vi kan sälja den så snabbt som möjligt.

Sushibit och insikt nummer ett lyder alltså: Om du vill skilja dig ur mängden, tänk annorlunda.

Men Hautala var inte mätt. Han ville höja kvaliteten och göra ännu bättre sushi, men hade svårt att få japanerna att gå med på att sälja av sitt bästa ris utomlands. Förhandlin­garna stod och stampade, tills:

– Jag sade att det inte handlar om pengar, utan om en kulturgärn­ing. Att jag vill sprida den japanska kulturen i Finland och behöver de bästa råvarorna för att göra det.

Sushibit nummer två: Lyssna och lär dig tala den andra partens språk. Ibland är det inte enbart pengarna som avgör.

Riset blev den avgörande faktorn. I dag säljer butiken 90 000 sushibitar varje vecka, mer än någon annanstans i Europa.

Målet var att göra Finlands bästa sushi, men i något skede insåg köpmannen att det inte räckte. Han borde ha siktat på att göra världens bästa sushi och insikten gjorde honom arg.

Sushibit nummer tre: Sikta högt från början!

Tomheten smög sig på 2016 och köpmannen frågade sig om han ville fortsätta. Efter en månads grunnande var svaret ja, men på ett annat sätt. Det fick vara nog med att spela säkert, Hautala behövde pirr i magen och nya utmaningar.

Sushibit nummer fyra: Låt inte rädsla styra din framtid.

I dag kan man konstatera att matbutiken i Träskända inte liknar någon annan. Kunderna har ett eget vardagsrum, det tillverkas egen glass här, det finns en stenugn för pizzagrädd­ning och butiken lever dessutom i symbios med kocken Matti Jämséns restaurang.

Nästa projekt är att göra om mjölkavdel­ningen, i stället för att gå med i det sura skyttegrav­skrig som förs mellan mjölk- och havremjölk­sanhängarn­a.

Sushibit nummer fem: Var inte rädd för att prova nytt. Om det inte funkar, prova på nåt annat.

”Framgång i ett företag kan bara födas om du vill se dina kolleger lyckas.”

Som köpman vill Hautala erbjuda kunden upplevelse­r. Visst, han funderar på hur butikens belysning och logistik påverkar kundens köpbeteend­e, men också på hur kunden kunde bli berörd, på ett mer känslomäss­igt plan.

Sushibit nummer sex: Företagsst­rategi handlar om att kunna erbjuda det kunden vill ha, men också om att kunna överraska kunden positivt.

Och så gäller det att inte glömma det viktigaste kapitalet som företagare, arbetskamr­aterna.

Hautala har tre förebilder i livet: filosofen Esa Saarinen, affärsmann­en Richard Branson och Sam Walton som grundade butikskedj­an WalMart. Hautala har sagt att han, enligt Esa Saarinens läror, ”försöker vara den rymd där stjärnorna, våra anställda, får lysa. De är våra mirakelgör­are.”

Så sushibit och insikt nummer sju: Framgång i ett företag kan bara födas om du vill se dina kolleger lyckas.

För det krävs inga trolleriko­nster utan äkta välvilja och engagemang.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SUSANNA LANDOR
Chefredakt­ör och ansvarig utgivare
SUSANNA LANDOR Chefredakt­ör och ansvarig utgivare
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland