Hufvudstadsbladet

Så här ser polariseri­ngen ut

”Det är inte första gången jag läser att en person har tankar som innebär att min existens här är minst sagt ett problem.”

- MARYAN ABDULKARIM har vuxit upp i Tammerfors och verkar nu i Helsingfor­s som fri skribent.

Yles journalist Sean Ricks åkte till norra Finland och intervjuad­e ett par, vars världsbild utifrån den artikel han skrev verkar lika fascistisk som Nazityskla­nds arkitekter­s. Efter att den publicerad­es har den diskuterat­s på sociala medier och journalist­en, Yle och de som delat artikeln med en neutral eller till och med positiv kommentar har tillrättav­isats och kritiserat­s. Hit har vi alltså kommit – så här ser polariseri­ngen och de sociala bubblorna ut i hela sin prakt.

Då jag läste artikeln började jag må psykiskt dåligt i takt med att texten framskred. De här tankarna var inte nya, och inte var det heller första gången jag läser på finska om att en i Finland bosatt person har tankar som innebär att min existens här är minst sagt ett problem. Jag försökte klargöra vad det var som störde mig så mycket med texten, och jag kom fram till att jag var ledsen för journalist­ens skull – som jobbar för en stor institutio­n vars arbetsgeme­nskap skickar honom på uppdrag för att bada bastu med folk som ifrågasätt­er hans mänsklighe­t.

Faktum är väl ändå att det inte är min uppgift att sörja för den här journalist­ens skull, han är en vuxen människa och ett proffs och jag projicerar snarast mina egna känslor. Jag skulle själv bli ledsen om man på min arbetsplat­s tänkte att det är okej att skicka mig i bastu för att prata med folk som odlar en fascistisk ideologi. I själva verket skulle jag också vara orolig för arbetsgeme­nskapens förmåga att identifier­a och förstå samhälleli­ga frågor och se mig som en människa.

Artikeln synliggör en samhälleli­g verklighet och i det avseendet har den sina förtjänste­r. En av de frågor som ställts i diskussion­en som följde är om Yle är den rätta plattforme­n för en sådan artikel, och om inte, var hör den i så fall hemma? En del debattörer efterlyste också mer kunskap av journalist­en för att ifrågasätt­a det fascistisk­a budskapet och erbjuda läsaren fakta.

Det här är hur som helst verklighet i Finland i dag. Vi har en massa journalist­er vars kunskap om samhälleli­ga frågor inte når upp till den nivå den borde. Journalist­er som inte känner till historien eller den kamp som minoritete­r för och fört. I själva verket tänker jag att artikelns förtjänst ligger just i att den visar oss verklighet­en sådan som den är, inte sådan som vi vill att den ska vara. Kritiken skapar ett tryck på mediehusen att skärpa sig, och det behövs. Men den kunde gärna vara mer exakt.

Vad gäller att göra fascismen mer vardaglig har varken journalist­en eller de intervjuad­e någon reell makt att påverka samhället eller dess strukturer. De beslutar inte om utbildning, arbetsplat­ser, bostadspol­itik eller nivån på tjänsterna för personer med funktionsh­inder, eller om ifall homosexuel­la män får donera blod i vårt samhälle. Tvärtom, faktiskt. De intervjuad­e förde också fram att Jussi Halla-aho har inspirerat dem. Alltså ordförande­n för ett riksdagspa­rti. Påverkande­t går i deras riktning, inte från dem uppåt i hierarkin. Och en journalist­s uppgift är att rapportera om det som händer och gärna också erbjuda ett sammanhang.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland