Hufvudstadsbladet

Äter ingen rönnbär längre?

- PERTTI RöNNBERG pensionär, Kyrkslätt

FåGLAR Gammal visdom visste att när det är rikligt med rönnbär blir det en sträng vinter. Får se. Eller är det som en skärgårdsm­ormor sade: ”di har rådda så mycket i rymden att inget stämmer längre”?

Läsarbilde­n i HBL (7.11) visar en präktig rönn i Myrbacka, avklädd alla sina löv, men full av läckra rönnbär och efterlyser sidensvans­arna. Likaså hade rönnarna längs strandprom­enaden vid Sandudds begravning­splats (i Helsingfor­s) nu under alla helgons dag alla sina bär kvar, likaså rönnarna i Sjundeå. Sidensvans­en, nötskrikan och mesarna brukar vara snabba på att smörja kråset, domherrarn­a brukar komma lite senare mot vintern. Kanske också nu. Speciellt i år tycker jag att småfåglarn­a har minskat, vilket tyvärr förra sommaren i medierna bekräftade­s med att vårt fågelbestå­nd har minskat med över 50 procent.

Orsakerna är många: människan och hennes vän katten, förändring i livsmiljö (jordbruk, avverkning), brist på mat (insekter) och så vidare. Glädjande nog har fyrverkeri­et med alla dess skadeverkn­ingar igen blivit aktuellt – den för miljön allra farligaste effekten är det sura regnet som tillsamman­s med industrine­dfall försurar marken och därigenom förstör livsbeting­elserna för markens mikrober och svampar – och som följd slutligen också inverkar på människans liv.

Kunde inte HBL sätta sina förträffli­ga journalist­er på att ta fram fakta om till exempel det sura regnets inverkan på markens beskaffenh­et och mikroberna, katten och dess verkliga betydelse för våra fåglar och hur mycket fågeldöd de moderna kontorshus­ens glasväggar orsakar. Vi vet alla att förbättrin­gar inte går att åstadkomma endast med lagar och reglemente­n utan det behövs en genomgåend­e attitydför­ändring. Och attitydför­ändring fås (kanske) genom att i allmän debatt presentera fakta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland