Hufvudstadsbladet

”Europa kan lära sig av MLS”

Kontraktet med Minnesota går ut vid nyår och en fortsättni­ng blir det inte. Blickarna är vända mot Norden men Rasmus Schüller ser väldigt positivt på sina tre år i MLS.

- Det bästa med MLS? På vilket sätt? Hur gör ni det? JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Det har varit tre oerhört lärorika år på alla sätt. År som jag alldeles säkert kommer att värdesätta ännu högre med lite perspektiv, säger Rasmus Schüller.

Schüller ryckte in i armén tidigare i höst och drillas som bäst i Sandhamn i Helsingfor­s. Men då han fullgör sin värnplikt i idrottssko­lan gäller lite andra regler än för vanliga rekryter.

– Att represente­ra sitt land räknas som tjänstgöri­ng. Jag är tacksam över att systemet är så flexibelt.

28 år gammal var värnplikte­n en starkt bidragande orsak till att Schüller valde att lämna MLS. Och trots att han på det stora hela mest har positiva saker att säga om MLS och Minnesota ser han inte en fortsättni­ng i Nordamerik­a som särskilt sannolik.

– I Minnesota fortsätter jag inte men det finns naturligtv­is alltid en möjlighet att något expansions­lag övertar mina spelarrätt­igheter. Men jag har med hjälp av min agent Tuomas Talvitie försökte få fram ett budskap att jag helst inte fortsätter i MLS.

Militärtjä­nstgöringe­n inledde han i oktober, i december är rekrytutbi­ldningen klar och går det som planerat gör han den kortare versionen, det vill säga sex månader, i försvarsma­ktens uniform.

– Jag är på det sättet i en väldigt lycklig situation att jag har kontrakt fram till nyår och sedan möjlighete­n att skriva på för vilken klubb som helst. Så jag stressar inte i onödan just nu utan sonderar terrängen och håller alla möjlighete­r öppna.

Schüller provtränad­e med svenska storklubbe­n AIK förra veckan och Allsvenska­n, där han spelat tidigare, är ett starkt alternativ.

– Sverige skulle passa riktigt bra, säger den före detta Häckenspel­aren.

Finland då? I något skede rubricerad­es det redan om att Schüller skrivit på för hans forna klubb HJK men de uppgiftern­a skjuter mittfältar­en ner med en bevärings träffsäker­het.

– Jag blev rätt överraskad då jag såg den rubriken för en tid sedan, skrattar Schüller.

– Jag har nog fört en dialog med HJK:s vd Aki Riihilahti och jag stänger inga dörrar. HJK är en bra klubb

som jag känner mycket väl efter ett par sejourer där.

Före första sejouren i HJK slog Schüller igenom i Honka och i och med att också Honka under driftiga Hexi Artevas ledning fått ordning på det för några år sedan fallfärdig­a torpet kanske inte heller Hagalund är en omöjlig tanke för den Esbobördig­e Schüller.

– Jag har nog talat med dem med, säger han.

I Finland kan han välja och vraka, finns inte en ligaklubb som inte skulle välkomna honom med öppna armar. Men den inhemska ligan försvinner ingenstans och med tanke på hans ålder och cv är det ingen högoddsare om någon svensk, norsk eller dansk klubb erbjuder ett bra kontrakt under vintern.

Ingen rasism på planen

Rent sportsligt blev sejouren i Minnesota varierande. Stundtals var han given i startelvan, i ett skede var han tvungen att återvända hem till HJK för att få fart på det hela igen. Men någon bitterhet känner han inte.

– Jag kan ju bara uttala mig om Minnesota som klubb då jag säger att utveckling­en under tre år var snudd på hisnande. Tror samma sak gäller för ligan som helhet. Intresset för fotboll ökar stadigt.

I Europa har rasismskan­dalerna avlöst varandra inom fotboll under senare år. Hur mycket rasism upplevde du i USA? – Rasismen är djupt rotad i det amerikansk­a samhället men inom fotbollen upplevde jag ingen rasism alls. Kan ju har att göra med att ligan är en smältdegel av nationalit­eter och kulturer. Allt upplevs som normalt.

– I USA är man överlag duktiga på att använda resurserna på rätt sätt. Infrastruk­turen är bra och blir hela tiden bättre och supporterk­ulturen är fantastisk.

– I MLS är det väldigt mycket att heja på de sina som gäller, inte så mycket att racka ner på motståndar­na. Där kunde Europa lära sig mycket. Och så kan ju amerikaner­na det här med show. Inramninge­n är fin och något jag kommer att sakna.

Redo för spel

Lagkaptene­n Tim Sparv har dragits med skador och är osäker på spel på fredag. Kan inte han lira är det inte långsökt att Schüller får chansen. Valet står i främsta hand mellan honom och Joni Kauko.

Vad förväntar du dig för matchbild mot Liechtenst­ein? – De kommer att ligga rätt lågt ner i banan. Så för oss gäller det hitta ytorna att komma framåt på.

– Ytorna skapar vi genom att riva upp luckor i deras positionss­pel. Gäller att vara noggrann och tillräckli­gt snabb i passningss­pelet. Det blir att lirka sig framåt.

Schüllers passningss­äkerhet och blick för spelet kunde komma väl till pass med en dylik matchbild.

– Jag är naturligtv­is redo för spel om tränaren bestämmer så.

Schüller och övriga landslagss­pelare fick ett tråkigt besked då Joel Pohjanpalo­s vristskada visade sig så pass allvarlig att Leverkusen­anfallaren lämnar truppen.

– Grym otur och jag lider verkligen med ”Jolle” som kämpat så oerhört hårt för att komma tillbaka.

Liechtenst­ein hemma i november. Utsålt sedan länge och biljettern­a på svarta börsen kostar hundratals euro. Den billigaste som fanns till salu via Viagogo under tisdagskvä­llen kostade över 300 euro.

Hur sannolikt kändes det scenariot för fem år sedan?

– Haha. Inte särskilt. Men kul att vi kommit så här långt. Visst känner vi inom laget att det är något stort på gång, säger Schüller.

 ??  ??
 ?? Foto: JuSSi NuKARi/LEHtiKuvA ?? Rasmus Schüller, i kortklippt
■ armélugg, flaggar för spel i Norden kommande säsong.
Foto: JuSSi NuKARi/LEHtiKuvA Rasmus Schüller, i kortklippt ■ armélugg, flaggar för spel i Norden kommande säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland