Hufvudstadsbladet

Avgörandet­s stund är inne i Europa

EM-kvalet avslutas nästa vecka. Detta är läget i kvalgruppe­rna inför de sista omgångarna.

- JONAS VON WENDT

● Om och när England slår Montenegro på hemmaplan är saken klar. Då spelar Three Lions planenligt EM nästa sommar.

Kosovo måste slå Tjeckien på bortaplan för att hoppet ska leva. Kosovo möter England hemma i sista

● Ukraina har gjort ett superbt kval och nationen är redan klar för slutspel. Portugal har Litauen hemma och Luxemburg borta och två segrar garanterar att de regerande mästarna försvarar titeln på sommaren.

● Getingbo. Mycket tack vare Nordirland som alltjämnt är med i kampen om en plats i solen. Nederlände­rna reser till Belfast för att ta sig an nordirländ­arna som inför hemmapubli­ken lär vara energiska som en grupp skållade bävrar. Tyskland säkrar medverkan i EM med en seger mot Vitrysslan­d. För Nederlände­rna räcker det med oavgjort i Belfast.

● Schweiz ligger en poäng efter men schweizarn­a ska avslutning­svis möta Georgien hemma och Gibraltar borta. Två segrar räcker då Irland och Danmark möts i Dublin i sista omgången. Slår Danmark Gibraltar räcker det med oavgjort borta mot Irland. saker och ting svåra för sig. Men en poäng eller seger mot Slovakien räcker för en biljett till EM. Ständigt underskatt­ade Ungern måste slå Wales i sista omgången för att nå slutspelet. Kan bli svårt med tanke på att matchen spelas i Cardiff och på att walesarna alltjämt kan vara med i EM-racet då.

● Sverige får skicka en tacksamhet­ens tanke till Norge, Lasse Lagerbäck och Alexander Sørloth. Den sistnämnde kvitterade på stopptid mot Rumänien senast och såg till att Sverige genom att undvika förlust i

Bukarest är nära EM. Sverige har Färöarna hemma i sista omgången medan Rumänien möter Spanien borta. Det mesta talar alltså för Blågult i EM.

● Polen planenligt klart för EM och det ska till en härdsmälta av rang för att Österrike inte ska göra polackerna sällskap. En poäng räcker för Österrike.

● Island har inte gett upp hoppet men till att börja med krävs det seger borta i Istanbul. Sedan ska laget ännu slå Moldavien i Chisinau medan turkarna ska tappa poäng i Andorra.

Frankrike har Moldavien och Albanien kvar och världsmäst­arna går till EM.

● Klappat och klart för länge sedan. Belgien hör till storfavori­terna på sommaren och Ryssland har visat att framgången i hemma-VM inte var någon lyckoträff.

● Gruppen med stort G. Italien spelar EM. Slår Finland Liechtenst­ein spelar det ingen roll hur Bosnien spelar mot Italien. Om Bosnien tappar poäng hemma mot Italien har Finland råd att förlora mot Liechtenst­ein förutsatt att Armenien inte slår Grekland.

I den sista omgången möts Grekland och Finland, Italien tar sig an Armenien medan Bosnien reser till Vaduz.

 ?? WEEL/AFP-LEHTIKUVA
FOTO: KOEN VAN ?? Nederlände­rna ska försöka säkra
■ EM-platsen i Belfast.
WEEL/AFP-LEHTIKUVA FOTO: KOEN VAN Nederlände­rna ska försöka säkra ■ EM-platsen i Belfast.
 ?? Foto: HEiKKi SAuKKoMAA/LEHtiKuvA ?? Finland är närmare ett slutspel än
■ någonsin tidigare.
Foto: HEiKKi SAuKKoMAA/LEHtiKuvA Finland är närmare ett slutspel än ■ någonsin tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland