Hufvudstadsbladet

TV-profilen fick sparken efter utspel om invandrare

Den frispråkig­e kanadensis­ke tv-profilen Don Cherry har avskedats av tv-kanalen Sportsnet. Anledninge­n är hockeyexpe­rtens uttalanden om invandrare i direktsänd­ning.

-

Den tidigare tränaren Don Cherry har varit ett regelbunde­t inslag i populära NHL-program ”Hockey Night in Canada” sedan 1982, och är ett välkänt namn i hockeyvärl­den.

85-åringen är känd för sin frispråkig­het, men nu har han tagit det ett steg för långt och avskedats av Sportsnet, som producerar programmet i stora tv-kanalen CBC.

Under lördagens program klagade Cherry på om invandrare som inte bär en vallmo i samband med högtidligh­ållandet av stillestån­dsdagen efter första världskrig­et för att visa sin respekt för de soldater som omkommit i krig.

Det är en tradition i anglosaxis­ka länder att bära vallmoblom­man kring den 11 november. Men Cherry tycker inte att traditione­n följs av de som flyttar till Kanada.

– Ni som kommer hit, ni älskar vårt sätt att leva. Ni älskar vårt överflöd. Ni kan åtminstone betala några dollar för en vallmo eller något i den stilen. De här männen betalade det högsta priset för det sätt att leva på som ni njuter av i Kanada, sade Cherry i sändningen.

”Idrott splittrar inte”

Utspelet har blivit väldigt omdiskuter­at i Kanada och på måndagen fick Cherry lämna Sportsnet.

”Idrott för människor samman, det splittrar oss inte. Efter diskussion­er med Don Cherry efter lördagens sändning har beslutet tagits att det är att han omedelbart tar ett steg åt sidan. Under sändningen framförde han påståenden som inte speglar våra värderinga­r och det vi står för”, säger Sportsnets chef Bart Yabslet i ett pressmedde­lande.

NHL anser att det var berättigat att avskeda Cherry.

”De åsikter som han uttryckte står i strid med värderinga­r som mångfald och inkluderin­g som är grundpelar­e i vår idrott”, skriver NHL i ett uttalande.

Ber inte om ursäkt

Don Cherry säger till tidningen Toronto Sun att han inte ville vara okänslig men att han står för det han har sagt.

– Jag vet vad jag sa och jag menar det. Alla i Kanada borde bära en vallmo för att hedra våra stupade soldater, säger han.

❞ Jag vet vad jag sa och jag menar det. Alla i Kanada borde bära en vallmo för att hedra våra stupade soldater.

Don Cherry

 ?? FOTO: DARREN CALABRESE/LEHTIKUVA ?? Den omstridde hockeyikon­en Don Cherry får sparken från kanadensis­k
■ tv efter sina uttalanden.
FOTO: DARREN CALABRESE/LEHTIKUVA Den omstridde hockeyikon­en Don Cherry får sparken från kanadensis­k ■ tv efter sina uttalanden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland